Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarlar bulunmaktadır. Zehirli olan ve olmayan mantarlar arasındaki dış görünüş farkları ayırt edici bir özellik değildir. Bu nedenle bilinçsiz tüketilen mantarların, zehirlenmeye hatta ölüme neden olabileceği unutulmamalıdır. Bugünlerde mantar zehirlenmelerinde genel olarak bir artış olduğunu belirten Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Murat ÇAĞLAYAN, Mantar zehirlenmesinin doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak, çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucu gelişen ve organ yetmezlikleri, koma ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu belirtti ve vatandaşları bilmedikleri, emin olamadıkları mantarları yememeleri konusunda uyardı.

 

Her Mantarın Vücuda Farklı Etkisi Vardır

 

Günlük hayatımızda oldukça sık tükettiğimiz kültür mantarında zehir yoktur ancak doğada yetişen mantarların bir sürü çeşidi vardır ve bunlardan kimisi oldukça zehirli türlerdir. Bu nedenle her mantarın vücudumuza farklı etkisi vardır. Kimi zehirli mantarlar sinir sistemimizi, kimi karaciğerimizi, kimi böbreklerimizi etkiler.

 

Belirtiler Hemen Ortaya Çıkmayabilir

 

Zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkma süresine göre mantar zehirlenmeleri geç ya da erken belirtiler olarak ortaya çıkıyor. Bazı mantar türlerinde belirtilerin ortaya çıkması 1 saati bulurken, bazı mantar türlerinde ise zehirlenmenin ortaya çıkması 24 saat hatta 5 günü bulabiliyor. Sinir sistemini olumsuz yönde etkileyen mantarlar, tansiyon düşüklüğü, göz bebeklerinde büyüme, bulanık görme ya da nefes darlığı gibi belirtilere neden olabiliyor. Karaciğere ve böbrekleri etkileyen türlerde ise durum organ nakline kadar ilerleyebiliyor. Çoğu mantar türü zehirlenmesinde baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, göğüs ağrısı, uykuya meyil, nabızda artış, ateş, ağızda metal tadı ve ishal ön belirtileri oluşturmaktadır.

 

Zaman, Hayat Kurtarıyor

 

Zehirlenme belirtilerini fark eden vatandaş derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çünkü zehirlenmelerde zaman hayat kurtaran en önemli faktörlerden biridir. Mantar zehirlenmesine karşı özel bir tedavi yoktur ancak vücutta meydana getirmiş olduğu hasarın tedavisi yapılır. Mantar zehirlenmesi yoğun bakım şartları olan hastanelerde takip edilmesi gerekir. Bu nedenle uygun şartları olmayan kuruluşlarda da kişinin durumu stabil hale getirildikten sonra bir üst kuruma sevki yapılır.

 

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

 

Halk arasında mantar ile ilgili yanlış inanışlar bulunabiliyor. Ancak bu inanışların sonucunun ölümcül olabileceği unutulmamalıdır.İşte bu yanlış inanışlardan bazıları;

 

*Mantarı yoğurtla yersen zehirlemez.

*İyi pişirilmiş mantardaki zehir yok olur.

*Mantarı sirkeli ve tuzlu suda bekletirseniz zehri kaybolur.

*Mantarı güneşte kurutursanız zehri uçar.

 *Çayırda ve çimende yetişen mantar zehirli değildir.

*Mantar koparıldığında rengi değişmez ise zehirsizdir.

 *Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir.

*Zehirli mantar gümüş kaşık ile pişirilirse kaşık kararır.

*Salyangozlar zehirli mantarları yemezler.