Türkiye’yi derinden sarsan, 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki büyük depremin acılarını insan olan herkes yüreğinde hissetti. Depremin ilk gününden itibaren merhametli yürekler yardıma koştu. Depremin korkunç yüzünü televizyon kanallarından izledikçe deprem gerçeği tokat gibi yüzümüze çarptı. ‘’Deprem değil bina öldürüyor.’’

10 ilimizi sarsan depremden en çok çocuklar etkilendi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, refakatçisi olmayan 1396 çocuktan 1114’ünün kimliğinin belirlendiğini 508 ‘inin ailelerine teslim edildiğini açıkladı. Kimliği tespit edilemeyen 282 çocuk bulunduğunu da belirtildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara yardım Fonu (UNICEF), Kahramanmaraş merkezli depremden Türkiye ve Suriye’de 7 milyondan fazla çocuğun etkilendiği uyarısında bulundu, binlerce çocuğun depremde ölmüş olabileceğini bildirdi.

Göçük altından çıkarılan, kimsesiz kalan bebek ve çocukları,  gerekli önlemler alınarak devlet yuvalarına yerleştirildiği/ yerleştirileceği açıklanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca bu çocuklar için koruyucu aile olmak isteyenlerin başvurabileceğine dair açıklamalar yer alıyor.

Koruyucu aile olmak nedir?

Koruyucu ailelik çeşitli sebeplerle biyolojik ailesi ile yaşayamayan, devlet korumasında kurum bakımında yaşayan, 0-18 yaş aralığındaki çocuklara sağlanan aile yanında bakım hizmetlerinden biridir. Çocuğun, fiziksel şartlar ne kadar iyi olsa da kurum bakımında kalması birçok faktörde olumsuzluklar doğurabilmektedir. Kurum bakımı yerine, birebir ilgi, sevgi ve saygının olduğu bir aile yanında büyümesinin fiziksel, duygusal ve psiko-sosyal gelişimi için daha iyi olacağı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış ve koruyucu ailelik de alternatif bir bakım modeli olarak, bu amaca yönelik uygulanmaktadır.  Koruyucu ailelikte amaç, çocukların kurum ortamı yerine üstün yararı gereğince sağlıklı bir aile ortamında büyümesini sağlamaktır.

 T.C. vatandaşı olup, 25-65 yaş aralığında olan, Türkiye’de ikamet eden, en az ilkokul mezunu, düzenli bir geliri kişiler veya çiftler koruyucu ailelik başvurusunda bulunabilirler. Bekâr bireylerde koruyucu aile olabilirler. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koruyucu aile ve evlat edinme işlemlerinden sorumludur. Koruyucu aile olmak isteyenler İl Müdürlüklerinde bulunan koruyucu ailelik birimine başvuru yapabilirler. Başvuru yaptıktan sonra gerekli evraklar hazırlanarak teslim edilir. Detaylı incelemeler sonrasında koruyucu aile olabilme statüsü alabilen kişi ve aileler, çocuk evlerinde uygun çocuk ile tanıştırılır. Bu süre çocuğun bulunduğu evlerde uyum süreci kontrol edilir, uyum sağlandığında çocuk koruyucu aile ile yaşamaya başlar. Koruyucu aile olma sürecinde ve sonrasında aileler sosyal hizmet uzmanları tarafından düzenli denetlenir.

Koruyucu aile ve evlat edinme birbirinden farklı kurumlardır. Koruyucu aile sisteminde aile, çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu Devlet ile paylaşmaktadır. Çocuğun velayeti öz ailesinde kalmaktadır. Evlat edinme de ise çocuk ile soy bağı kurulmasını sağlayan bir hukuki durumdur. Medeni kanunda evlat edinme şartları düzenlenmiştir.

En büyük felaketi yaşadığımız bu günlerde kimsesiz yavrularımızın, sıcak aile ortamı sunabileceğimiz, acılarını unutturabileceğimiz yuvalarının olması dileği ile Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın inşallah.