Afyonkarahisar Barosu’na kayıtlı avukat S.G (31) adli yargı hakimliği ve idari yargı hakimliği yazılı sınavlarına girdikten sonra mülakata çağrıldı. S.G, 21 Nisan’da yapılacak mülakattan önce özgeçmişini ve sınav sonuç belgesini TBMM’de bir milletvekiline gönderdi. Afyonkarahisar Adliye Sarayı'ndaki postaneden gönderilen özgeçmişte AKP’li İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik’in ve AKP İcsehisar İlçe Başkanı Murat Dikmen’in imzası da bulunuyordu. S.G’nin sınav sonuç evrakında ise AKP’li İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik’in kaşe ve imzası bulunuyordu. S.G’nin özgeçmişinde ayrıca annesi, babası ve kardeşinin çalıştığı yerlerle ilgili bilgi vermesi de dikkat çekti. S.G, özgeçmiş metninin eğitim kısmında, mezun olduğu okulların yanı sıra öğrenciyken kaldığı yurtların ve lise sonrasında gittiği dershanelerin adını da veriyor.

 

ALİ ÖZKAYA'YA MI GÖNDERİLDİ?

 

Hakim adayı S.G’nin, AKP’li belediye başkanı ve ilçe başkanına imzalattığı evrak yanlışlıkla CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu’nun TBMM’deki ofisine geldi. S.G’nin hakimlik mülakatı öncesinde AKP’li başkanların referansını eklediği evrakın hangi milletvekiline gönderilmek istendiği kesin olarak bilinmiyor. Ancak faksın gönderilmesi sırasında bir rakam hatası yapıldığı düşünüldüğünde, faksın gideceği adresin AKP Afyonkarahisar Milletvekili, Adalet Komisyonu üyesi Ali Özkaya olma ihtimali yüksek. CHP’li Serdal Kuyucuoğlu’nun TBMM ofisindeki faksının numarası (312) 420 23 73. AKP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Ali Özkaya’nın TBMM ofisindeki faks numarası ise (312) 420 23 75.

 

70 PUAN ŞARTINI KALDIRDILAR

 

Adaletteki bu torpil mekanizmasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal tepki gösterdi. Köksal, "Kanun Hükmünde Kararname ile yargıda hakim ve savcı alımı için 70 puan şartını kaldırdılar. Mülakatla hakim ve savcı alıyorlar. Mülakat demek, siyasi iktidarla hakim ve savcı almak demek. Bunu herkes biliyor. Bunun kanıtı da bu hakim adayının AKP Afyonkarahisar Milletvekiline çektiği fakstır" dedi.

 

TORPİL KABUL EDİLEMEZ BİR UYGULAMA

 

Hakim ve savcı adaylarının AKP'den torpil istemesinin kabul edilemez olduğunu hatırlatan Köksal, "Hakim ve savcı olabilmek için adayların, AKP milletvekillerinden referans aldıklarını gözlemliyoruz. Yargının siyasallaşmaması gerekiyor. Yargının hiçbir partinin emrine girmemesi gerekiyor. Sosyal hukuk devleti istiyorsanız tam bağımsız hukuk devletini gerçekleştirmek zorundasınız. Siyasi iktidarın güdümü altında giden yargı hiçbir zaman bağımsız ve tarafsız olmayacaktır. Bizler tam bağımsız yargı için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

 

ADAY OLUP SEÇİLEMEYEN GERİ DÖNEMEZ

 

Köksal, hâkim ya da savcının herhangi bir partiden aday olduktan sonra seçilemediği takdirde görevine devam edemeyeceğini hatırlatarak, "Bir hâkim veya savcı herhangi bir partiden aday olup seçime girecekse diğer devlet memurlarında olduğu gibi görevinden istifa eder ve seçime girer. Bir genel müdür, bir daire başkanı veya herhangi bir kamu görevlisi seçimi kazanamadıysa bir süre sonra tekrar görevine geri döner ama hâkim, savcı istifa edip seçime girerse görevine geri dönemez, yasa bunu öngörüyor. Neden dönemez? Çünkü hâkimin siyasi kimliği ortaya çıkmıştır, siyasi kimliği ortaya çıktığı için adalet dağıtamaz, önüne gelen sanığa güven veremez. Bu nedenle yasa bu önlemi almıştır" şeklinde konuştu.