Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle basın açıklaması yaptı. Köksal, "Ülkedeki zor şartlara rağmen kamuoyunu bilgilendirmek için gecelerini gündüzlerine katan gazetecilerimizin bayramlarını kutluyorum. Gazeteciler, siyaset kurumunun görmediğini gören, duymadığını duyan, söylemediğini söyleyendir. Bu nedenle toplumsal sorumluluğu yüksek meslekler arasında gazetecilik, en başta gelir. Gazeteciler, gerçeğin peşinden ilerlerken zorluklarla karşılaşsalar da yılmayanlardır" dedi.

 

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN BAHSETMEK İMKANSIZ

 

Köksal, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün basın özgürlüğüne önem verdiğini hatırlatarak, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Matbuat hiçbir sebeple tahakküm ve nüfuza tabi tutulamaz' diyerek bu yöndeki görüşünü açıklamıştır. Bugün Türkiye'de basın özgürlüğünden bahsetmek ise imkansız hâle gelmiştir. İktidarın söyleminin tersine bir söylem geliştiren her gazeteci, işinden olma ve hapse atılma tehdidi ile karşı karşıyadır. İktidarın elindeki en büyük koz, işsizlik ve cezaevidir. Ülkemizde gerçekleri göstermek yerine iktidarda kahve dövücülerin hınk deyicisi olmayı tercih eden, tercih etmek zorunda kalan basın çalışanları, tarihe bir iz bırakamayacaklar. Uğur Mumcular, Abdi İpekçiler, Altan Öymenler gibi araştıran, soruşturan ve yazan gazeteciler, tarihte iz bırakacaklar" diye konuştu.

 

CHP'NİN DURUŞU NET

 

Basın özgürlüğü noktasında Cumhuriyet Halk Partisi'nin duruşunun net olduğunu hatırlatan Milletvekili Köksal, "24 Temmuz 1908, Osmanlı Devleti'ni baskıcı bir yönetim tarzı ile yöneten İkinci Abdülhamit anlayışından kurtulduğu tarihtir. Bu tarihten önce çıkan gazeteler, sansürle uğraşmakta, sansürü aşmak için gayret göstermekteydiler. 24 Temmuz 1908 ile birlikte gelen özgürlük, gazetelere de yansımış, bu özgürlük, 'Bayram' olarak kutlanmıştır. Günümüzde Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili, değerli ağabeyimiz Enis Berberoğlu muhalif bir gazeteci olduğu için tutuklandı. Muhalif bir gazeteci olduğu için başına gelenler İkinci Abdülhamit dönemini aratmamaktadır. Tutuklu gazeteciler konusunda Türkiye başı çekmektedir. İnanıyoruz ki ülkemizde yeniden bir özgürlük rüzgârı esecek, 2019'da sandıklardan çıkacak CHP iktidarıyla basın çalışanları sansürü, baskıyı, hapsi unutacaklar" ifadelerini kullandı.