DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR 5. BÖLGE MÜDÜRÜ MAHMUT TEMEL TÜRKİYE'DE BİR İLK OLARAK HAYAT GEÇİRİLEN ÇATILARAK KUŞ EVİ PROJESİNİ TANITTI

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı KurulduAfyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı Kuruldu

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü tarafından, Türkiye’de bir ilke imza atılarak “çatılara kiremit şeklinde kuş evi ve parklara kedi evi” projesi hayata geçirildi. Kentte kuş evleri bazı çatılarda şimdiden uygulanmaya başlanırken, ilerleyen günlerde projenin gidişatına göre kuş evlerinin Türkiye genelinde uygulanması öngörülüyor.  

  Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mahmut Temel, müdürlük bünyesinde Türkiye’de ilk defa denenecek olan “çatılara kiremit şeklinde kuş evi ve parklara kedi” projelerini tanıttı. Temel, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü, Afyonkarahisar Belediyesi ve hayvan sever vatandaşlarla tarafından açılan resim sergisi ziyaret ederek, kurum tarafından Türkiye’de bir ilk olan projelerin basın mensuplarına tanıtımını yaptı. Temel, daha önce Hollanda'da bir tasarımcı tarafından dizayn edilen kuş evi kiremitlerinin ilk defa fabrikasyon üretimini gerçekleştirdiklerini kaydederek, kuş evi bulunan kiremitlerin evlerde kırılan kiremitlerin yerine konulabileceğini veya evlerin çatısı yapılırken, aralara konularak kiremit kuş evlerinin yerini alabileceğini dile getirdi.

  Dünyada fabrikasyon olarak proje bir ilk

  Temel hayata geçirilen ilginç ve ama bir o kadarda güzel olan proje ile ilgili şunları söyledi:

  “Bu çalışmayı ilk olarak Hollandalı bir tasarımcı yapmış, kendi bulunduğu bölgenin evlerine uygun bir şekilde dizayn etmiş ve internetten satışa koymuştu. 129 Euro’dan satılıyordu. Biz bunu Türkiye şartlarına uygun olan genelde Ama biz Türkiye'de yaygın olarak kullanılan Marsilya kiremitleri üzerilerine dizayn ettirdik. Üretimini yaptırdık 18 TL gibi bir bedelle üretimini yaptırdık. Çatılarımıza deneme mahiyetinde yerleştirdik. Çatılara yerleştirdiğimiz kiremit yuvaların bir süre takibini yapacağız. Kuşların bunları kullanmayla ilgili durumlarını gözlemleyeceğiz. Ona göre ürettirip halkımıza ücretsiz olarak dağıtacağız. Böylece Selçuklu ve Osmanlı kültüründen gelen evlerin çevresine kuş evi yapılması geleneğini daha modern ve pratik hale getirilmiş uygulamasını hayata geçireceğiz. Kurum olarak Selçuklu ve Osmanlı'nın merhamet duygusu içinde hareket eden bir kurumuz. Bu projenin fabrikasyon olarak üretilmesi dünyada da bir ilk. Yani daha önce atölye çapında üretim yapılmıştı, sayılı bir üretim, Seri üretim olarak dünya da bir ilk. Afyonkarahisar ile birlikte ilk defa uygulanıyor.

  Parklara büyük kedi evleri geliyor

  Bu konuda sürekli hayvan severlerle birlikte iş birliği içerisindeyiz. Yine onlarla birlikte kedi evlerini yaptırdık. Daha önceden kedi evleri yapmış ve dağıtmıştık ama bu sefer uygulamamızı biraz daha genişlettik. Kedi evlerimizde, kedilerin oyun oynayabileceği, sığınabileceği yeni bir tasarım yaptık. Bu tasarımı da sürekli geliştiriyoruz. Bunu da parklarımıza koyacağız, kedilerin kullanım durumlarına bakarak yenileceğiz, çoğaltacağız ve farklı parklarımıza yerleştireceğiz."