NİZAMETTİN ŞENOL'DAN KHK'lar İLE KAMUDAN İHRAÇ EDİLENLERİN YARGI SÜRECİ HAKKINDA AÇIKLAMA;

29 Nisan 2017 tarihli ve 30052 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 56. maddesi ile 685 sayılı KHK'nin 1. maddesine şu 3. fıkra; "Bu dosyalar hakkında yargı mercilerince karar verilmesine yer olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına dosya üzerinden kesin olarak karar verilir, vekalet ücretine hükmedilmez. Bu dosyalar, yeni bir başvuru şartı aranmaksızın incelenmek üzere Komisyona gönderilir." eklenmiştir.

 

Bu fıkra hükümlerince ilgili KHK'ler ile kamudan ihraç edilenler tarafından yargı mercilerinde açılan davalarda dosya üzerinden kesin olarak;

 

1-Karar verilmesine yer olmadığına,

2-Tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına,

3-Vekâlet ücretine hükmedilmeyeceğine,

4-Dosyaları yeni bir başvuru şartı aranmaksızın incelenmek üzere Komisyona gönderileceğine karar verilecektir.

 

Bu KHK sanki kamudan ihraç edilenlere yargı yolu kapatılmış gibi algılanmışsa da 685 sayılı KHK'nın "Yargı denetimi "başlıklı 11. maddesi 2.fıkrasındaki; "... Meslekten çıkarılmalarına karar verilenler, kararın kesinleşmesinden itibaren altmış gün içinde ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’a dava açabilir." hükümlerine göre kamudan ihraç edilenlere yargı denetimi OHAL Komisyonundan sonra devam edecektir.

 

Kanaatim şudur ki Devlet; darbe girişimi nedeniyle kamudan ihraç edilenlerden masum olanlarının bir an önce tekrar haklarına kavuşabilmesi için AİHM' ne gidilmeden yargı denetimi dışında idari denetim içerisinde sorunu çözmeye karar vermiştir.

 

Şöyle ki;

 

23 Ocak 2017 tarihli ve 29957 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili maddeleri ile kurulan "Olağanüstü hal kapsamında Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna" başvurular;

 

Komisyonun başvuru almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle ihraç edilenlerle ilgili olarak başvuru alma tarihinden itibaren altmış gün içinde; bu tarihten sonra yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle ihraç edilenlerle ilgili olarak ise Resmî Gazetede yayımlanma tarihinden itibaren valiliklere komisyona gönderilmek üzere altmış gün içinde yapılabileceğinden;

 

Başvuru sahiplerince söz konusu komisyona başvuru alma tarihi ilan edilmediğinden lütfen herhangi bir yere dilekçe vermeyiniz.

 

Başvuru tarihi ilan edildiğinde herhangi bir matbu dilekçe kullanmayınız, sendikamızca örnek dilekçe formatları sizlere temin edilecek olup dilekçelerinizi bu formatlara göre haklılığınızı ortaya koyacak delil ve belgeler ile birlikte giriş gelişme ve sonuç şeklinde kendinize özgü bir formatta yazmanızı önermekteyim. Şimdiden delil ve belge toplayarak hazırlığınızı yapınız.

 

Başvuru tarihi KHK'ya göre en son 23 Temmuz 2017'ye kadar ilan edilmek zorundadır. KHK'ya göre 23 Şubattan önce kurulması gereken komisyon halen kurulmamış, başvuru alınması için herhangi bir tarih ilan edilmemiştir.

 

"Yargı denetimi "başlıklı 11.maddesi 2.fıkrasındaki; "meslekten çıkarılmalarına karar verilenler, kararın kesinleşmesinden itibaren altmış gün içinde ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’a dava açabilir." hükümlerine göre OHAL Komisyonuna yapmış olduğunuz başvuru ret edilir ise ret tarihinden altmış gün içinde Danıştay’a dava hakkı verilmektedir. Bu işlemden sonra AYM ve AİHM’e başvurulabilecektir.

 

Bu tip toplu uyuşmazlıklarda "pilot dava" dediğimiz usule başvurulur. 100 bin kişi başvuracak ama bu 100 bin kişinin hepsinin olayı ayrı bir özellik arz etmiyor. Belli şekillerde FETÖ'yle ilişkilendirilmişler. İstisnalar olmakla birlikte her durum için belli ilke kararları verilir ve duruma göre dosyalar incelenir. ( örneğin sadece Bank Asya'da hesabı olanlar için bir ilke karar, Bylock uygulamasını kullananlar için bir ilke karar, 17 -25 Aralıktan sonra Bank Asya'ya para koyanlar için bir pilot karar vs ) yani emsal olarak pilot kararlar oluşturularak buna göre kararlar verilecektir.