Pruritus (kaşıntı) önemli hastalıkların belirtisi olabilir;Vücudun tamamında veya belirli bölgelerinde kızarıklık, kabartı ,lekelere ,kepeklere sebep olan kaşıntılar bize bazı hastalıkların bir işareti olabilir.Bu tür şikayetler kişilerde Şiddetli ve uzun süren kronik kaşıntılar yaşantısını etkileyecek kadar önemli derecede olabilir.Bu durumda kaşıntı sebebinin mutlaka dermatoloji uzmanı tarafından tespit edilerek pek çok rahatsızlığın erken tespiti ve tedavisi açısından önemlidir.

 

Tüm vücutta ortaya çıkan ve inat eden kaşıntı şeker hastalığı, karaciğer hastalığı,böbrek yetmezliği,sarılık,safra kesesi taşları,hormonal nedenler(tiroid,paratiroid bozuklukları),kansızlık veya kan fazlalığı,uyuz hastalığı,bitlenme,bağırsak parazitleri,allerjik reaksiyonlar,bazı ilaçlar,deri kuruluğu,nadirende olsa kanserler(lösemi,lenfoma,deri kanserleri,bağırsak kanserleri)kaşıntıya neden olabilir.

 

Altta yatan neden ne olursa olsun stres sinir bozukluğu, deri kuruluğu kaşıntıyı daha komplike hale getirebilir. Aynı zamanda cilt kurur buda kaşıntıya sebep olur. Bu sebeplerde Sık banyo, ileri yaş,alkol,böbrek yetmezliği, tiroid bezi yetmezliği,bazı kanserler ve genetik hastalıklar bazı ilaçlar ve soğuk havalarda kuruluğa sebep olarak kaşıntı sebebi olabilirler.Uzun süren ve tekrar eden kaşıntılar varsa dermatoloji uzmanına mutlaka başvurulması gerekir.Kaşıntı çok çeşitli tetikleyicilerden ( deriden kaynaklanan ,içsel nedenlerden veya çevresel) kaynaklanabileceği için altta yatan nedeni teşhis etmek için eksiksiz bir fizik muayene ve tıbbi öykü alınmalıdır.

 

Çeşitli kan, allerji, dışkı testleri,görüntüleme yöntemleri,deri biopsisi,altta yatan nedeni tespit etmekte yardımcı olur.

 

Tüm bu araştırmaların sonuçlarına göre tedavi planlanır gerekirse diğer hastalıklar açısından ilgili branş uzmanları tarafından birlikte tedavi ve takip edilir.