Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne,kalp krizine bağlıgöğüs ağrısı ile başvuran 41 yaşındaki hasta H.B.Z...

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne,kalp krizine bağlıgöğüs ağrısı ile başvuran 41 yaşındaki hasta H.B.Z., kısa süre içinde kalbi ve solunumu tamamen durmasına rağmen Acil Servis Müdahalesi ve sonrasında yapılan başarılı ameliyat ile yeniden hayata döndü.

 

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. İlker Alat, “Hastanındüzensiz bir kalp ritmi vardı ve solunumu çok yüzeysel ve cihaz ile desteklenmekte, hasta derin bir koma halindeydi.Gözbebeklerinin ışığa karşı olan refleks hareketinden başka vücudunda hiçbir hareket de yoktu. Hastanın yaşadığı bu olaylardan dolayı beyin ölümünün ne kadar vaktimizin kalıp kalmadığı ya da bitkisel hayat sınırına girip girmediğinin tıbben tam olarak belirlemenin mümkün olmadığı bu durumda, hastanın yaşının genç olması da göze alınarak hasta yakınlarıyla da görüştükten sonra ameliyat ederek hastaya şans verilmesinin gerektiğini düşündük. Başarılı geçen ameliyat sonrası yoğun bakımına alınan hasta, klinik durumunun gayet iyi olması sonucunda daha sonra servise alınarak sonrasında da sağlıklı bir şekilde taburcu edilmiştir” diyerek zor bir vakanın başarılı ile sonuçlandığını belirtti.

 

Doç. Dr. İlker Alat, ayrıca şu önemli uyarıyı da yaptı: “Hastamız daha öncesinde Ankara’da yaşarken kendisine önerilen koroner anjiyografi işlemini o tarihte kabul etmemiş. Solunumu ve kalbi duran, yeniden canlandırma işlemleri ile kısmen ve zorla geri döndürülebilen, derin komaya girmiş olan hastamızadeta ölümle yüzleşmiştir. Öncelikle halkımız, kendilerine bir kardiyoloji uzmanı tarafından koroner anjiyografi çekilmesi önerilmişse bunu yaptırmamanın ne kadar büyük risk taşıdığını ve ölümcül sonuçlara yol açabileceğini görmelidirler. Hastamız bu kalp krizi atağını evinde geçirseydi ve kalbi evinde dursaydı, bugün yaşıyor olsa bile belki tamamen felç olmuş ya da bitkisel hayata girmiş bir durumda olabilirdi. Diğer bir konu ise hastamız H.B.Z.’nin, başından geçen tüm bu ölümcül olaylara rağmen, yerinde, etkin ve zamanında yapılan müdahalelerle tam şifa ile sağlığına kavuşmuş olmasıdır. Bu sadece Kalp ve Damar Cerrahisi ekibimizin başarısı değildir. Hastanemiz acil servisinde başlayan bu hikâyeyedâhil olmuş tüm kliniklerin, ekiplerin yani Dr.Erkan Sağdıç ile birlikte acil servisimiz çalışanlarının, Uzm.Dr.Fatma Okuş ile birlikte koroner anjiyografi ünitesinin çalışanlarının, şahsımla beraber ameliyata dâhil olan Op.Dr.Ersin Çelik ve Anestezi Uzmanımız Uzm.Dr.Yücel Erdoğan’ın ve anestezi teknisyenlerinin, kalp ve damar cerrahisi biriminin tüm ameliyathane, yoğun bakım ve servis hemşire ve personellerinin, hepsinin ortak bir başarısıdır. Bu vaka, bölge halkımızın hastanemize duyduğu güvenin apaçık bir kanıtı olmuştur.”

 

Konuyla ilgili olarak konuşan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Mehmet Duran da: “Hastanemizde gerçekleşen bu müdahale ile hastamız yeniden yaşama döndürülmüş olup hekimlerimizin gayretleri ve ekip çalışmasının güzel bir örneği sergilenmiştir. Hastamızın yaşama tutunmasında emeği olan tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Hastanemize gelen her hastamız için de tüm çalışma arkadaşlarımın aynı çaba ve gayreti sarfettiklerine ve sarf edeceklerine inancım tamdır. Hastamız H.B.Z.’ye de tekrar geçmiş olsun dileklerimle acil şifalar diliyorum.” dedi.

 

Kalbi ve solunumu durduktan sonra yapılan müdahale ve ameliyat sonrası hayata yeniden tutunan hasta H.B.Z. ve yakınları da Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nin tüm çalışanlarınateşekkür ettiler.