Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İslami İlimler Fakültesinde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kasım Küçükalp tarafından “Modern Batı Düşüncesi” konulu konferans verildi.

 

İslami İlimler Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katıldığı konferansta Küçükalp, Modern batı düşüncesinin nasıl bir seyir içerisinde geliştiğini ve klasik dünya ile farklılıklarına ilişkin bilgiler verdi. Küçükalp, konuşmasında modern düşüncenin köklerinin 17. yüzyılda olgunlaştığını belirterek, “Bu düşünce tarzını anlamak için tek başına düşüncenin serüveni yeterli olamaz” dedi. Modern düşüncenin temel iki saç ayağı olduğunu ifade den Küçükalp, “Birisi bilim, diğeri ise felsefe bunu da mümkün kılan şey varoluşsal koşullardır. Modern dünyanın kuruluş mantığını, klasik dünyanın farklılıklarıyla birlikte düşünmeye çalışmak gerekir” diye konuştu.

 

Küçükalp şunları kaydetti:

 

“Coğrafi keşifler ve haçlı seferleri sonunda doğudan, batıya geçen icatlar artık insanları bir şekilde gözlem anlamında kesinlik fikrine yöneltti. Değerden olguya, öznel dünyadan nesnel dünyaya giden bu süreci dikkate almak gerekir. Coğrafi keşiflerin hemen akabinde Avrupa’da ciddi anlamda sosyolojik bir değişim vuku buldu. Klasik ve pratik yaşam siyasal hayat içinde bir dönüşüm yaşamaya başladı. Bu dönüşüm, yükselen yeni burjuva sınıfının değer kaybetmesi ile alakalı bir dönüşümdür.”

 

Batı’nın refahı ötekinin kanına bağlıdır

 

Coğrafi keşiflerden sonra Hollanda ve İngiltere başta olmak üzere diğer Avrupa devletlerinin de dâhil olduğu bir sömürgecilik tarihinin olduğunu söyleyen Küçükalp, “Bugün, Batının refahı ötekinin kanıdır ötekinin canıdır. Bu mantıkla hareket etmeyen oryantalist, kolonyalist, sömürgeci bir Batı düşüncesi söz konusu değildir. Her şeyden önce Batı düşüncesinin ortaya çıkmasında değişen en önemli şey, klasik varlık anlayışının değişmesidir” ifadelerini kullandı.