ARABULUCULUKTA ANLAŞILAN KONULAR TEKRAR DAVA KONUSU YAPILAMAYACAK

Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapmasının olmayacağı, düzenlemenin iş dünyası için zamandan önemli bir tasarruf sağlayacaktır. Yapılan yeni düzenlemeyle işçi de işveren de önemli bir ihtiyacını gidermiş olacaktır. Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davaları arabuluculuk ile son bulacak. İş dünyamız, sorunlarla uğraşmayı bırakarak esas işine odaklanacaktır.

ARABULUCULUK SÜRECİNDEKİ GİZLİLİK EMSAL KARARLAR OLUŞMASINI ENGELLEYECEK

Klasik yargılama usulleri ile iş dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar; işçi ve işverenin aralarında yapacağı arabuluculuk anlaşma metni gizli olacağından ve tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda olduğundan bir sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacaktır

YENİ DÜZENLEME İLE SİSTEM NASIL İLERLEYECEK?

Yeni düzenlemeyle işçi-işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesi ile birlikte taraflar artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler. Arabuluculukta anlaşılamaması halinde mahkemeye başvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden işleyecek. Arabulucu yapılan arabuluculuk başvurusunu 3 hafta içinde sonuçlandıracak. Tarafların anlaşamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacak. Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda ise toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacak.