Her yıl 18–24 Mart tarihleri arası “Yaşlılar Haftası” olarak kutlanmaktadır. Yaşlıların toplumdaki yeri ve önemini bir kere daha hatırlayarak, onları sadece yılın bir günü veya bir haftası değil, onların toplumumuza sağladıkları katkılarla her zaman hatırlanmaları gerektiğinin daha önemle vurgulanması için ilan edilen önemli bir haftadır.

 

Günümüzde kronik hastalıkların erken teşhis edilebilme imkânının bulunması ve bu hastalıklara yönelik tedavi imkânlarının genişlemesi ortalama insan ömrünün artmasını sağlamıştır. Buna ilaveten doğum oranlarının da azalmasıyla toplumumuzdaki yaşlı oranı artmaktadır.

 

Nüfus yaşlanması sağlıktan sosyal güvenliğe, eğitime, iş imkânlarına ve aile hayatına kadar toplumun her yönünü etkilerken yapılan araştırmalar, ülkemizin yeni bir demografik yapıya geçmekte olduğunu göstermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 verilerine göre Türkiye’nin, doğuşta beklenen yaşam süresi 76,9 yıldır. 65 yaş ve üzeri nüfus oranı %7.7 olup, 2050 yılında %20,8’e yükseleceği tahmin edilmektedir.

 

Gelecekte sağlıklı, başarılı ve aktif yaşlanan bireylerden oluşan bir toplum için yaşlılıkla ilgili bazı önlemlerin, düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Psikolojik açıdan yaşlılığın olumlu ve olumsuz tarafları madalyonun iki yüzü gibidir. Bu nedenledir ki, sağlık ve sosyal politikalar oluşturulurken yaşlanmanın kazanç ve kayıplarını bilmek ve bunlara ilişkin bilimsel temelli politikalar geliştirmek önemlidir.

 

Kuşaklar arası iletişimin, yaşlıların deneyim ve birikimlerinin gençler ile paylaşılmasının ve gençlerin katkıları ile toplumsal değişimlerin ve pek çok yeniliklerin farkında olunmasının da yaşlıya olumlu katkıları olacağının da göz ardı edilmemesi gerekir.

 

Yaşlanmadan bilgeleşmek mümkün değildir. Bilgelik ise paha biçilmez bir beceridir. Bu beceriden değişik alanlarda faydalanmak toplumsal ilerleme açısından kritiktir. Yaşlılarımızla deneyim ve birikimlerini paylaşmalı, onların yaşama etkin bir biçimde katılmalarına imkân sağlamalı, toplum için ne kadar değerli olduklarını anlamalarını ve yaşama sevinçlerini kaybetmemelerini sağlamalıyız. Bu, toplumumuzun saygın bireyleri olan yaşlılarımıza karşı ortak sorumluluğumuzdur.

 

Bu duygu ve düşüncelerle tüm büyüklerimizin “ Yaşlılar Haftasını” kutluyor, yaşama sevinçlerinin artarak huzurlu ve sağlıklı bir şekilde devam etmesini diliyoruz.

 

“UNUTMAYIN Kİ BİR GÜN HERKES YAŞLANACAKTIR.”