Geçtiğimiz günlerde Ankara'da implant tedavisi gören bir hastanın, bu tedavi nedeniyle çene erimesi sorunu yaşadığı ve mahkemeye başvurduğu gündeme geldi. Şikayet üzerine harekete geçen İstanbul Kaçakçılık Şube Müdürlüğü, sahte implantları piyasaya süren onlarca kişi yakaladı ve 35 milyon dolarlık malzeme ele geçirildi. Bu durum implant tedavisi olmak isteyen vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşturdu. İmplant çene erimesi yapar mı, implantların sahte olup olmadığını nasıl anlarız?

 

İmplantın sahte olup olmadığını nasıl anlarız?

 

Geçtiğimiz gün yaşanan bir olay bu soruyu sormamıza neden oldu. Gördüğü implant tedavisinin çene erimesine neden olduğunu iddia ederek durumu yargıya taşıyan bir hasta, bir çetenin yakalanmasına neden oldu. Uzak Doğu’dan implant malzemesi getiren bir sağlık çetesinin 35 milyon dolarlık malzemeyi piyasaya sürmeyi hedeflediği ortaya çıktı. Peki hastalar olarak implant tedavisi yaptıracağımız yerin ve malzemelerin güvenilirliğini nasıl anlayabiliriz?

 

İŞTE CEVAPLAR: Öncelikle hekime olan güven şarttır.

 

“Dental implantları, hastaların ağız bölgesinde, fonksiyonu, estetiği ve ağız sağlığını yeniden kazandırmak için daha önce çekilmiş dişlerin yerlerine yapılan, diş kökünü taklit eden materyallerdir. Diş implantı genelde titanyumdan yapılır ancak son dönemde bunun dışında biyolojik uyumlu malzemeler de kullanılıyor. Doku dostu bir materyal olan titanyum, dişte de ortopedi de kullanılmaktadır.

 

KİMLER İMPLANT MALZEMESİ SATABİLİR?

 

Türkiye’ye giren bütün tıbbi malzemelerin, Sağlık Bakanlı’ğına bağlı Ulusal Bilgi Bankası’na kaydı olması ve satıcı firmaların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilen satış yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Bu bankaya kaydı olmayan firmalar malzeme satamaz.

 

Hastaların kullanılan implant malzemesi ile ilgili “ Ulusal Bilgi Bankası’na kayıtlı mı?” gibi sorular sormaya hakları vardır. Bu bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın verdiği belgeler ile destekleyebilir ve sorgulayabilirler. Bu yöntemle kaçak malzeme kullanımının önüne geçilebilir.”

 

Diş implantının çene erimesine neden olup olmadığı sorusuna gelince;

 

Çene erimesine yol açan nedenleri ve implant uygulamalarının çene erimelerine neden olup olmadığı konusunu açıklarken, ayrıca güvenilir implant uygulaması ile ilgili hastaların dikkat etmesi gereken hususları da açıklayayım.

 

Çene erimesi neden olur?

 

Çene erimesi, 2 nedenden dolayı olur: 1-Lokal nedenler; çene erimesinin %90’ı lokal nedenlerle olur. Bunlar diş eti hastalıkları, apseli dişler, yanlış diş çekimi, diş ve çene kistleri. 2-Sistemik nedenler; %10’u da sistemik hastalıklar VE YAŞLILIK oluşturmaktadır. Bunlar diyabet, kemik hastalıkları (osteoporoz,beslenme bozukluğu vb.) ve bazı kullanılan ilaçlar; özellikle kemoterapi ve radyoterapi ilaçları çene erimesine sebep olan etkenlerdir.

 

“İMPLANTLAR ÇENE ERİMESİNE NEDEN OLMAZ!”

 

İmplantlar çene erimesine neden olabilir mi? İmplant uygulaması çene kemiğinin erimesine neden olmamaktadır. Yanlış bilinen bir bilgi olmakla birlikte aksine çene kemiğini korumaktadır.

 

Şöyle ki ;dişi çektiğimiz zaman eğer oradaki boşluk implant ya da kemik greftiyle-tozuyla kapatılmazsa aynı anda kemiğin %35’i kaybedilmekte ve kemik erimektedir. Bu nedenle şu an en popüler olan yöntem, dişi çeker çekmez anında implant yapmaktır(immeadiately).

 

Fakat bazen bu gerçekleşmediği durumlarda 3 ay 6 ay bekleyip çene kemiğinin bir müddet erimesiyle birlikte oraya iyileşmiş çene kemiğine implant uygulamaktayız.

 

Hastalar şunu bilmeli ki; İmplant hiçbir zaman çene kemiğini eritmez, çene kemiğini her iki durumda da her zaman korur. Fakat implant bir süreçtir,insanların ağzında doğru ve planlanarak yapılmış bir implant 30-40 yıl ve hatta ömür boyu ağızda kalabilmektedir.

 

Burada 3 önemli faktör vardır

 

1:implantı uygulayan hekim

 

2:uygulanan implant

 

3:hastanın bilgilendirilip fırçalamayı-hijyeni sağlaması ve Diş Hekimi kontrollerini düzenli yapması .

 

Eğer implant yapılırken röntgen görüntüleriyle (panoramik veya tomografik) tespit edilen mevcut kemik implanta izin veriyorsa hekim de planlı ve doğru yapıyorsa kullanılan materyalde saf titanium ve steril bir şekilde hasta ağzına yerleştiriliyorsa hiçbir şekilde kemik kaybına neden olmaz.

 

Planlamada bir hata yapılmışsa yani implant yanlış yere yerleştirilmişse,anatomik sınırlar aşılmışsa,steril çalışılmamışsa,kullanılan implant materyali de saf titanium olmayıp steril bir şekilde hekime gelmemişse sıkıntılar baş gösterir ve bundan sonra hastada ağrılar, kemik kayıpları,enfeksiyonlar vazgeçilmez olmaktadır.

 

Bunun için dikkat edilecek şey implantın üretim kalitesine firmanın güvenilirliği ve hastalara verilecek belgelerin olması, bu kayıtların hem hekimde hem hastada bulunması ve de üretici firma garantisinde olması şarttır

 

“ENDİŞE ETMEYİN”

 

Hastalar diş implantlarında kullanılan malzemenin güvenilirliğini nasıl anlayabilir?

 

Hastalar hekimlerine güvenmelidir. Hastalar kullanılan ürünün sertifikası ve üretici hakkında bilgi sahibi olabilir ve hekimler barkod numaralarını hastalara verebilir.

 

Dünyada 4-5 bin üretici firma var ve her ülkede yüzlerce implant firması görülmektedir.

 

Bu nedenle implantı yaptırdıkları hekime, hastaneye-kuruma daha çok dikkat etmeleri gerekir.

 

İMPLANT DİŞ HEKİMLİĞİNDE ÖNEMLİ BİR UYGULAMADIR..

 

Yılda 200-300 milyon arası implant yapılmakta ve bunların içerisinde %2 veya yüzde 3’ünde bu tür olumsuzluklar görülebilmektedir. Büyük bir oranda çok başarılı bir şekilde hastaların yaşam kalitesi, konforu ve estetiği sağlanabilmektedir.

 

Bir de sağda solda implantlarla ilgili ‘kanser yapıyor’ gibi bilimsel olmayan, yanlış bilgiler var. Bilimsel olmayan bu söylemler saçma bilgiler olup, bu bilgilerle alakalı hiçbir kanıt yoktur ve itibar edilmemelidir. Bütün Dünya ülkelerinde Diş hekimliğinin geleceği daha çok implant yapmak olacaktır.

 

Bu nedenle diş eksikliğinde ve diş kayıplarında eğer anatomik yapı ve sistemik durumlar da izin veriyorsa hastaya mutlaka ve mutlaka implant yapılmasını önermekteyim..