Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2024 yılı Mayıs ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Serteser şu ifadeleri kullandı:

Sayın Meclis Başkanım;

Değerli Divan;

Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz;

Kıymetli Meclis Üyelerimiz;

Sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Konuşmama geçmeden önce tebrik ve taziye mesajlarımı paylaşmak istiyorum.

5. Meslek Komite Başkanımız ve Afyon Maden Şirketi Sahibi Saliha Kılınçarslan’ın kayınvalidesi Tenzile Kılınçarslan vefat etti. Merhumeye Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

9. Meslek Komite Başkan Yardımcımız ve Özgüney Yapı Şirketi sahibi Memduh Altundepe’nin kayın pederi Ali Demirezen vefat etti. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen önemli gün ve haftalar ile ilgili de tebriklerimi iletmek istiyorum.

Emek ve alın teri yadsınamaz önemli bir değerdir. İş fikrileri ve girişimler olmadan üretim olmayacağı gibi, işçi kardeşlerimizin emeği ve çalışmaları olmadan da üretim olamaz. Bu kapsamda değerli işçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyorum.

Engelli olmak, bir engel değildir. Engel düşüncesinden uzaklaşılmış, engellilerimize engel olunmayan ve sadece bir hafta hatırlanmaması gereken engelli kardeşlerimizin de engelliler haftasını kutluyorum. 

Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi “Cennet annelerin ayakları altındadır”. Tüm annelerimizin de geçmiş Anneler Gününü kutluyorum.

Başkan Burcu Köksal'ın bayram mesajı Başkan Burcu Köksal'ın bayram mesajı

Geçtiğimiz hafta sosyal güvenlik haftasıydı. Bireyleri mesleki ve sosyal risklere karşı koruyan ve risklerin etkilerini en aza indiren sosyal güvenlik sistemi insanların geleceğinin güvence altına alınmasında önemli bir paya sahiptir. Bu doğrultuda sosyal güvenlik haftasını da kutluyorum.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne güzel söylemiş: “Bütün ümidim gençliktedir. Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet'i biz kurduk, O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz. Herkes ulusal görevini ve sorumluluğunu bilmeli, memleket meseleleri üzerinde o düşünceyle, düşünüp çalışmayı görev edinmelidir.” Aynı doğrultuda umutla baktığımız gençlerimizin ve bütün vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı da kutluyorum.

Kıymetli Meclis Üyelerimiz,

15-16 Mayıs 2024 tarihinde Meclis Başkanımız, TOBB Delegelerimiz, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Başkanlarımız ve Genel Sekreterimiz ile birlikte TOBB’un 80. Genel Kurulu’na katıldık. TOBB ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde ve vizyonunda gerçekleşen 80. Genel Kurulumuzun Türk İş Dünyası için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Genel Kurul’da TOBB ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu Hizmet Şeref Belgesi Takdim Töreni’nde iş dünyasına hitap etti. Sayın Başkanımızın konuşmasından özetle sizlere bahsetmek istiyorum.

Çin Ekonomisinin yavaşlamasına karşın, beklenenden iyi performansla ABD ekonomisinin, küresel büyümenin itici gücü olduğunu bildirdi Sayın Başkanımız.

Yapısal reformalar için seçimsiz dönem bir fırsat ve bunu değerlendirmeliyiz.

Oda-Borsa camiası olarak mesleki eğitimde söz sahibi olduk. Bunun yanında kadın ve genç girişimcilerimiz ile birlikte ülkemizde girişimciliği artıran projelere imza attık.

İş dünyamız ile birlikte TOGG projemizi başarılı bir şekilde hayata geçirdik.

İş dünyası olarak ikiz dönüşüme uymak zorundayız. Yani yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm.

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde pozitif gündem maddeleri ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, yeşil ve dijital dönüşümde somut adımlar atmalıyız.

Aynı programda Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan da bizlere hitap etti. Konuşmasından bazı satır başlarını sizlere aktarmak istiyorum.

Türkiye’nin otomobili TOGG’da başarıyı iş dünyamız ile birlikte elde ettiğimizi dile getirdi.

Tasarruf tedbirlerine istisnasız olarak tüm kamu idarelerimiz ve personeli uymak zorunda, böylece millete ve iş dünyasına tasarruf kültüründe örnek olmayı, rehberlik etmeyi hedefledik.

İstihdamı artırmaya yönelik politikalara ağırlık vereceğiz; özel sektörümüz eleman eksikliğinden dolayı işini büyütemez hatta daralmaya giderken istihdam kapısı olarak devlete yüklenilmesinin vahim bir hata olduğunu belirtti.

Enflasyonla mücadeleye destek vereceğiz. Ekonomi programımızı güçlendirecek kritik adımlar atmaya devam edeceğiz.

Değerli Meclis Üyeleri,

Geçtiğimiz Meclis Toplantımızda sizlere söylediğim gibi bu toplantımızda “Türkiye Dünyanın Neresinde” adı altında bir sunumu sizlere Genel Sekreterimiz Ali Şenol aktaracak.

Sunumda dünyadaki dönüşümden, Türkiye bunun neresinde, OSB’lere düşen görevler ve neler yapmamız gerekiyor gibi konulara değinilecek.

Sayın Meclis Üyelerimiz;

Sizleri tekrar sevgi ve saygı ile selamlıyor; çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’den sonra ATSO Genel Sekreteri Ali ŞENOL, TEPAV verileri ile derlenen “Türkiye Dünya’nın Neresinde” sunumunu Meclis Üyelerine yaptı. Sunumda, İklim değişikliği, jeo-ekonomik bölünme, küresel değer zincirleri, yeni ulaştırma koridorları, sürdürülebilirlik problemleri, yeşil ve dijital dönüşüm, dış politika ve OSB’lere düşen görevler çerçevesinde sunum detaylandırıldı. Türkiye’nin ekonomik sofistikasyon gelişimi, ülkelerin küresel ithalat içindeki payları, iklim değişikliğinin geleceği rakamlarla anlatıldı. Türkiye’nin jeopolitik konumu ve etrafındaki çatışma alanlarının fırsat ve tehditlerine değinildi. Küresel ticarette Türkiye’nin ithalat ve ihracattaki yeri, 30 yıl önce ve bugün küresel piyasada pazarın yer değişimi konuşuldu. Türkiye ihracatındaki cari açık ve ihracat ve ithalatımızdaki yüksek, orta-yüksek, orta-düşük, düşük sanayi ürünlerinin oranları anlatıldı. Gayrimenkul ve gayrimenkul dışı net doğrudan yatırımların Ülkemizdeki oranı hakkında bilgilendirme yapıldı. Yabancı yatırımcının ülkelerden beklentisi ve Türkiye’deki durum hakkında rakamlarla bilgi verildi. Sunumun sonunda yeşil dönüşüm ve dijitalizasyon üzerinde organize sanayi bölgelerinin neler yapması gerektiği ve Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Mutabakatın neler getireceği hakkında bilgilendirme yapıldı. 

Editör: Birinci Editör