rnAFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ’DEN DUYURU;

Gözden kaçırmayın

Jandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit OlduJandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit Oldu

İlimizde; konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma ve denetleme ile ilgili işlemler 13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde yürütülmektedir.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili 2006/19 sayılı Genelgesi ile İlimizde satışa sunulan katı yakıtların denetimi ve idari yaptırım karan verme yetkisi Afyonkarahisar Belediyesi’ne devredilmiştir.

 

Özellikle kış aylarında kullanılan katı yakıtlardan kaynaklı emisyonların etkisiyle gerek İlimizin coğrafik konumu gerekse meteorolojik koşullara bağlı olarak İlimizde hava kirliliği zaman zaman limit değerleri aşmaktadır. Bu kirliliğin önlenmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi” konulu 2010/14 Genelgesi ve ilgili mevzuat doğrultusunda; İlimiz Mahalli Çevre Kurulunca da ilave tedbirler alınmaktadır. Bu tedbirler dahilinde alınan en önemli kararlardan birisi de Afyonkarahisar Belediyesi görev alanında yer alan, altyapısı tamamlanmış merkez mahallelerimizde; kömür ve fueloil benzeri kirletici vasfı yüksek yakıtlar yerine jeotermal enerji ve doğalgaz - elektrik benzeri alternatif ve kirletici vasfı düşük yakıtların kullanımının zorunlu tutulmasıdır. 26/02/2015 tarih ve 257 sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile kabul ve ilan edilen karar ile içinde bulunduğumuz kış aylarında halkımızın yaşam kalitesinde, hastalanma oranlarında, özellikle yaşlı ve çocuklarımız açısından belirgin iyileşme beklenmektedir.

 

Gelinen noktada 26/09/2014 tarih ve 254 karar numarası ile kararlaştırılmış olan Mahalli Çevre Kurulu kararı ile belirlenen şekilde (http://www.csb.gov.tr/iller/afyon/ MÇK Kararlan); ilimize getirilen uygunsuz yakıtlarla ilgili satıcı ve son kullanıcı denetimleri büyük önem arz etmektedir. Gerek sanayide, gerekse evlerde kullanılan yakıtların kontrollerinin yapılarak sanayi tesisleri ile evsel ısınma sistemlerin de yanma sistemi kontrolleri yapılarak hava kalitesinde artış sağlanması çalışmalarına devam edilecektir.

 

Diğer taraftan; İlimizde Hava Kalitesinin Korunması kapsamında ısınma amaçlı kullanılan yakma sistemlerine yönelik uyulması gereken uygulamalar aşağıda çıkarılmış olup, denetim ekiplerince yapılacak denetimlerde aşağıda belirtilen hususlara aykırılıkların tespiti halinde ilgililer hakkında yasal işlem uygulanacaktır.

 

GENEL KURALLAR  

      

       - Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 derecenin altında olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılabilir. (Mahalli Çevre Kurulumuzun 15 Ekim’den önce kaloriferler yakılamaz şeklinde bir kararı bulunmamaktadır.)

 

             - Kaloriferlerinizi sabah (07:00 - 09:00) ve akşam (16:00 - 19:00) saatlerinde ateşlemeyiniz. Bu saatlerde insanlar ve özellikle çocuklar yoğun şekilde dışarda bulunmaktadır.

 

            - İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereğince, katı yakıt satıcılarına belirlenen şartları sağlamaları halinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce “KATI YAKIT SATICISI KAYIT BELGESİ’ verilmektedir. “KATI YAKIT SATICISI KAYIT BELGESİ” olmayan satıcıların katı yakıt satışı yapması yasaktır.

 

            - 2017-2018 ısırana döneminde ısınma amaçlı olarak kullanılacak doğalgaz, katı ve sıvı yakıtların dışında petrol koku, kullanılmış mineral yağ, araba plastiği parçalan, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıklan, kablolar, reçineli odun, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, lastik, kauçuk, kablo, naylon, kömür torbalan, gazete hariç olmak üzere ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amacıyla yakılması yasaktır.

 

              - Kömür pazarlamacıları, yalnızca Afyonkarahisar Valiliğinden (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) izinli kömür üreticisi veya ithalatçıların torba kömürlerini pazarlayacaktır. İşyeri veya depo mahallinde torbalama yapılmayacak ve açık kömür bulundurulmayacaktır.

 

            - Site ve apartman yöneticileri, işyeri ve hane sahipleri Mahalli Çevre Kurulu Kararında özellikleri belirtilen ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanabileceklerdir. İzin verilenlerin dışında yakıt bulundurmak ve kullanmak yasaktır. Kalorifer kazanlarının yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacaklar Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kurslarına katılarak Ateşçi Belgesi almak zorundadır. 

 

            - Yakma sistemi sahipleri kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım / onarım ve temizliğinin gereği gibi yapılması, kalorifer tesisatlarının iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, soba ve bacaların temizliğinin yapılmasından sorumludur.

                -  Kalorifer kazanlarından çıkan kül ve cürufun belirlenen yerler harici alanlara dökülmesi yasaktır.

 

             - Yapılacak denetimlerde yukarıdaki hususlara uymayanlara istenilen belgeleri ibraz etmeyenlere İl Mahalli Çevre Kurulunca belirlenen özelliklere sahip olmayan yakıt kullananlara, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanacaktır. Yukarıda belirtilen hususlar konusunda bütün vatandaşlarımızdan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından, Sivil Toplum Örgütlerinden daha duyarlı davranmalarını ve görülen olumsuzlukların ilgili Makamlara bildirilmesi beklentisi içerisindeyiz.

 

Ayrıca; İlimize kurulmuş/kurulacak olan hava kirliliği ölçüm istasyonlarından alınan hava kalitesi verilerine www.havaizleme.gov.tr  internet adresinden ulaşılabilir.

 

Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün internet sitesi (http://www.csb.gov.tr/iller/afvon/) haberler kısmından ulaşılabilecek olan “Soba Kurulumunun ve Baca temizliğinin Önemi” isimli rehber kitapçığın okunması, baca temizliğinin kışa girilmeden yaptırılması, gerek oluşabilecek baca kaynaklı yangınlarını, gerekse baca tepmesi yüzünden oluşabilecek baca gazı zehirlenmelerini azaltarak can ve mal kaybının önlenmesini sağlayacaktır.

 

Uygunsuz yakma sistemi, uygunsuz yakma tekniği, uygunsuz yakıt kullanılması, enversiyon ve meteorolojik faktörlerin etkisiyle ilimizde lokal de olsa hava kirliliği yaşanmaktadır. Temiz bir hava solumak için yukarıda belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir.

 

TÜM KAMU KURUM VE KURULUŞLARI, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İLE HALKIMIZA DUYURULUR.