Vefatı dolayısıyla 20 Mart 2018 tarihinde TBMM'de düzenlenen tören sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle "tam bir özgürlük savaşçısı" olarak yakın tarihteki yerini alan siyasetçi, devlet ve fikir adamı, yayıncı, eğitimci, araştırmacı, gazeteci ve yazar gibi daha pek sıfatı hak etmiş olan Hasan Celâl Güzel, 10 Mayıs akşamı Afyonkarahisar Altınoluk Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu'nun kültürel etkinliği ile anıldı. Etkinliğe "Devlet, Siyaset ve Düşünce Tarihimizin Mücadeleci Bir Şahsiyeti: Hasan Celâl Güzel" başlıklı konferansı ile katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun siyasi faaliyetlerinden daha ziyade demokrasi, düşünce, özgürlük, kişilik mücadelesi üzerinde durdu.

Hasan Celal Güzel’le ilgili sunumu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Doıç. Dr. Turan Akkoyun şu bilgileri aktardı:

“Ömrünün neredeyse tamamında; gerçekleştirilen, teşebbüs edilen, hissettirilen "darbeler yoluyla Yeni Türkiye tasfiye edildikten sonra, yeni Anayasa ve yeni kurumlarla eski Türkiye inşa edilmeye çalışıldı. İhtilallerin temel özelliği, rejimin korunması olarak göründü. Bunun diğer adı ise Yeni Türkiye'nin tasfiye edilmesi ve eski Türkiye'nin ihyası idi." Başbakan, bakanları idam edebilen, şapkasını aldırıp kaçırabilen, dirençleri kıran, kamusal alanda akıl-almaz tasfiyeler gerçekleştirebilen, mahkumiyetler, mahrumiyetler, mağduriyetler inşa eden darbelerin karşısında "kişilik bulma" çabasını "dört eğilimin birlikte yürüme" politikasıyla ortaya koyan sivil siyaset ekibinin temsilcilerinden birisi olarak mücadelesini gerçekleştirmiştir. Başörtüsü yasağına, darbelere karşı özgürlük ve demokrasi çalışmalarının, girişimlerinin farklı cephelerden daha ilk bakışta görülen bir mücadelenin simgelerinden birisi olmuştur. 15 Yaşında 27 Mayıs darbesini, 26 yaşında 12 Mart muhtırasını görmüş, ülkenin kaosa sürüklendiği, siyasi istikrarsızlığının zirveye çıktığı bir dönemde 35 yaşında 24 Ocak kararlarının yönetim mekanizmasında yer almış, 36 yaşında da 12 Eylül harekatıyla karşı karşıya kalan toplumun belirlediği liderin yanında yürüme fırsatı yakalamıştır. "Bahanelerin" oluşturulmasından sonra Türkiye'nin yaşamak zorunda kaldığı ilk darbenin "milletin iktidarını devirmesi" yeni yetme muhatabı olduğunu vefatından bir yıl kadar evvel, elli yedi yıl sonra bütün canlılığı ile anlatarak bazı hususların canlılığını muhafazasına katkı sağlamıştır. Hayatının her aşamasında darbeler konusunda uyanık olunmasının gereğini tarihe not düşerek, ancak bedelini ödeyerek ilerlemiştir. Süreli yayın olarak çıkardığı Yeni Türkiye Dergisi "geleceğin Türkiyesi'nin doğru temeller üzerinde şekillenmesine katkıda bulunmayı hedef almış. ... Geleceğin Türkiyesi, yepyeni bir Türkiye olacaktır. Asrın başlangıcında; demokratikleşmesini tamamlamış, millî kimlik sahibi kaynaşmış, bütünleşmiş, sevgi dolu, hür düşünceli insanlardan meydana gelen bir Türkiye ortaya çıkacaktır. Bu Türkiye, Türk ve İslâm dünyasının liderlik mevkiine erişmiş, bütün dünya ülkeleri ile barışçı ve iyi münasebetler tesis etmiş, düşmanlığından korkulan, dostluğu aranan bir devlet olacaktır." inancını araştırma konusu olan darbeler geciktirince, karşı hamle olarak siyaset, bilim ve fikri cephenin hayat bulmasını, insanların "bir liman" bulması amacını taşımıştır.

Gerçekleştirdiği Projeler:

- Türk Tarihini, Kültür ve Medeniyetini Araştırma Projesi

- Uluslararası Osmanlı Projesi

Gerçekleştirdiği Uluslararası Etkinlikler

- Uluslararası Türkoloji Sempozyumu

- Uluslararası Ermeni Sorunu: Sanallık ve Gerçeklik

- Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı

- Türk Dili Konuşan Ülkeler Kurultayı

- Uluslararası Atabetü'l-Hakayık ve İlk Dönem İslâmi Eserler Sempozyumu [Hazırlamış olduğu bu etkinlik Haziran 2018'de gerçekleştirilecek]

İki aylık periyot halinde yayın hayatına giren Yeni Türkiye Dergisi kısa zamanda bir akademik mektep ve kaynak haline geldi. 2017 yılı sonuna kadar 8.100 akademik makaleden oluşan 98 ciltlik ve 81.000 sayfalık bir külliyat ortaya çıktı. 1., 2. ve 6. sayılar haricinde özellikle yedinci sayıdan itibaren hepsi özel sayı şeklinde yayınlandı.

Özel Sayıları arasında yer alan Türk Dünyası, Eğitim, Sağlık, Dış Politika, Türk Demokrasisi, Osmanlı, Anayasa, Ekonomi, Türkoloji, Hukuk, Yargı, Başkanlık Sistemi, Türkçe, Türk Musikisi, Çanakkale, Misak-ı Milli, Rumeli -Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu, İslam Dünyası gibi yayınlarla sürekli konuları güncelleyerek ilgililerin ve araştırmacıların referans kitapları olarak kütüphanelerdeki yerlerini almıştır. Etkinlikte; 28 Şubat sürecinin en etkili zamanlarında 1998 Ağustos'u başında Afyon'da gerçekleştirilen konferanstaki konuşması ve Batı Çalışma Grubuna karşı polis nezdindeki karşı çıkışının Kocatepe ve Türkeli Gazetelerine yansımaları, ayrıca cezaevi çıkışında kendisini karşılamaya gelen Recep Tayyip Erdoğan ile Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilere sarf ettiği sözler demokrasi ve sosyal bilim açısından değerlendirmeye tabi tutulmuştur”

Hasan Celâl Güzel’i anma programı; Hasan Celâl Güzel ve Türk milletine hizmet edenlerin ruhlarına okunan Fatiha ile sona erdi.

Kocatepe Gazetesi / Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi