ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNDE KARTLI SİSTEME ZAM YOK

                Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Şubat ayı olağan meclis toplantısında Özel Halk Otobüslerinin ücret tarifelerinin yeniden belirlenmesi hakkındaki teklif oy birliği ile kabul edildi.

                Özel Halk Otobüslerinin kartlı sisteminden faydalanan vatandaşlar yeni ücret tarifesinden etkilenmezken, otobüslere paralı biniş yapan öğrenci ücreti 1,50’den 1,75’e 1,75 olan sivil ise 2 liraya çıkartıldı.

                Konuyla ilgili Belediye Meclisine bilgilendiren Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, otobüs şirketinin şu anda zarar ettiğini ve mevcut fiyat tarifelerinin uygulanması halinde 6 ay içerisinde bu yükü kaldıramama gibi bir durumla karşı karşıya kalacağını söyledi.

BÖYLE GİDERSE 6 AY DAYANAMAZLAR

                Şirket yetkililerinin zarar ettiğine yönelik kendilerine sunduğu görüşü incelediklerini ve haklı olduklarını ifade eden Birliktir; “Firma yetkilileri zarar ettiklerine yönelik bizlere bir görüş bildirdi. Trafik Komisyonu olarak biz bunu incelemeye aldık, değerlendirdik. Gördük ki; dedikleri doğru, günlük ortalama 15-16 bin lira civarında ciro yapmalarına rağmen, 26-27 bin lira civarında şu anda giderleri var. Bunun sebeplerini araştırdık. Böyle giderse firmanın 6 ay dayanacak gücü olmadığını gördük.  65 yaş ve üzeri 3500’e yakın vatandaş ücretsiz bu otobüslerden faydalanmakta. Bunun yanında şehit aileleri, engelliler sürekli ücretsiz biniyorlar. Yine trafik sigortalarının yüzde 200- 300 civarında artığını öğrendik. Asgari ücret bildiğiniz üzere 1300 liraya çıkarken, bu fiyat sigorta ve vergileriyle birlikte bir işçi için 2 bin liraya kadar çıkıyor.

KART KULLANANLAR ZAMDAN ETKİLENMEYECEK

                Şirkette 122 işçi çalıştırılmakta.  İşçiler için sadece asgari ücret farkından dolayı aylık 60 bin lira civarında firmaya ekstra bir yük binmiş durumda. Kendilerinin istedikleri zam değil aslında, şu anda zaten Afyonkarahisar’da otobüs fiyatları öğrenci 1,50-sivil 1,75.  Firmanın talebi ise kartlı sistemde ulaşım sağlayan öğrenciler yine 1,50 sivil 1,75;  paralı yani kartı olmayan ulaşımdan faydalananlardan ise 1,50 olan öğrenci ücretinin 1,75; 1,75 olan sivil ücretinin ise 2 lira olması… Otobüs Firması, bu talepleriyle birlikte insanları kartlı sisteme özendirmeyi amaçlayarak zararlarını bu şekilde telafi etmeyi amaçlıyorlar. Bizde komisyonumuzda konuyu araştırdık ve uygun gördük.” diye konuştu.

                Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise otobüs firmasının bu teklifle birlikte insanları karta özendirmeyi amaçladığını kaydederek kartı olan vatandaşların bu zamdan etkilenmeyeceğini söyledi. Vatandaşların kartı kullanması halinde ilave bir zamma maruz kalmayacağını işaret eden Başkan Burhanettin Çoban; 45 dakika aktarma ücretinin de yine ücretsiz olduğuna dikkat çekti. Başkan Çoban Özel Halk Otobüslerine  en son yaklaşık iki yıl önce zam yapıldığını ifade etti.