Afyonkarahisar ile Hamm kentin kardeş şehir oluşunun 10. yılı dolayısıyla "İki Şehrin Hikâyesi" isimli kutlamaların ikinci ayağı Hamm kentinde tamamlandı.

Gözden kaçırmayın

Milli Eğitim organizasyonuyla ooşkulu Cumhuriyet TiyatrosuMilli Eğitim organizasyonuyla ooşkulu Cumhuriyet Tiyatrosu

   İlki geçtiğimiz yıl Afyonkarahisar’da yapılan kutlamalarda bu yılda iki kardeş kentin bugüne kadar yaşanan tüm ortak çalışmaları ortaya kondu. Etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Partnerlik fikrinin nasıl oluştuğu, ilk imzalar, iki kentte yaşayan ilklere tanıklık etmiş kişilerle yapılan röportajlar ve şehirleri anlatan belgesel filmin tanıtımı kutlamalarda da beğeniye sunuldu.

 

 “KARDEŞLİĞİN DAİM OLDUĞUNU HERKESE GÖSTERMEMİZ GERİKİYOR”

 

        Geride kalan 10 yıllık süre zarfında birçok alanda ortak projeye imza atan Afyonkarahisar Belediyesi ile Hamm Belediyesi’nin kutlamaları gala gecesiyle sona erdi. Gecede Hamm Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Peterman bir konuşma yaptı.  Peterman, 10. yıla ulaşan kardeş şehir ilişkilerindeki dostluğa dikkat çekti. Afyonkarahisar heyetiyle birlilikte olduğu süre içerisinde geçmişte yapılan projeler ile gelecekte yapılacak projeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını kaydeden Hamm Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Peterman; “Önümüzdeki problemlerin, sıkıntıların kardeş hane bir şekilde nasıl çözüleceğini, demokrasinin, barışın ve demokratik hakların nasıl elde edileceğini ele aldık. Barış içerisinde bir Avrupa istiyoruz. Avrupa’da yaşayan insanların istediği şekilde demokratik haklarının olmasını istiyoruz. Şunu da üstüne basarak beyan etmek istiyorum, bu söylediklerimi sadece benim değil, Burhanettin Bey’in de aynı düşündüğünü biliyorum. Bu düşüncemizi dışarıya da göstermemiz gerektiğini biliyorum. Kardeşliğin daim olduğunu, demokrasinin temel bir hak olduğunu herkese göstermemiz gerekiyor” dedi.

 

“AFYON'U VE TÜRKİYE'Yİ TANIDIM VE SEVDİM”

 

          Petermann konuşmasına şöyle devam etti; “Eğer demokrasi istiyorsak, birbirimizle konuşmamız gerekiyor. Susmak, hiçbirimize fayda getirmiyor. Dışarıda ‘neden bu şehirle çalışıyorsunuz?’ diyenlere de şunu söylememiz gerekiyor. Biz konuşmadıkça, birbirimizle anlaşmadıkça göz göze gelmedikçe demokrasiyi hiçbir zaman hiçbir yerde yaşayamayız. Geçen yıl ülkemizdeki tüm baskılara rağmen Afyonkarahisar’da ki kutlamalara katıldım ve Türkiye’de Askeri darbe girişiminin gündemde olduğu süreçte demokrasiden yana tavır aldım. Afyon'u ve Türkiye'yi tanıdım ve sevdim. Kimsenin bu kardeşliği, bozmasına imkan vermememiz gerekiyor. Burada birlik ve beraberliğimizi herkese gösterdik. Gönüllü olarak bu çalışmalarımızı destekleyen herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Son olarak ortaklığımız için her şeyin en iyisini, hepinize de Tanrı’nın bereketini diliyorum. Çok teşekkür ederim” diye konuştu.

 

KARDEŞLİK İLİŞKİLERİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

 

          Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise konuşmasına Hamm Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Peterman’ın duygu ve düşüncelerine gönülden katıldığını ifade ederek başladı.  Peterman’ın konuşmasını büyük dikkat ve keyifle dinlediğini aktaran Başkan Çoban her kelimesine imza attığını söyleyerek teşekkür etti. Hamm ile olan kardeşlik ilişkilerinin 11 yıldan bu tarafa başarılı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “Belediyelerimiz, Üniversitemiz, Afyon’daki okullarımız, sporcularımız, işadamlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız yani Afyondaki tüm dinamitler, Hamm’daki dinamitlerle gerçekten her yıl artarak güzel bir işbirliği yapıyorlar” dedi. Belediye Başkanlarının görev ve sorumlulukları arasında yaptığı hizmetleri herkese eşit bir şekilde dağıtması gerektiğine dikkat çeken Başkan Çoban, “ Bizler hizmetlerimizi dağıtırken semtlerin, kimliğine, siyasetine, dinine, giyim ve düşünce tarzına asla bakmayız. Bu yönüyle de biz evrensel değerlerin yereldeki temsilcileriyiz” dedi. İnsanları tankla, füzeyle bombalayan, yok eden kim olursa olsun haksızsa, zalimse dininin, dilinin, ırkının önemi olmadığını vurgulayan Başkan Burhanettin Çoban, “İnsanların ihtiyaç duyduğu tek şey barış, kardeşlik ve paylaşmaktır. Bu işbirliğimiz ile hem dünya barışına hizmet ettiğimizi, hemde vefanın dağıtılmasına öncülük ettiğimize inanıyorum. Emeği geçen herkesi tekrar tekrar kutluyorum. Bu kardeşliğimiz tüm dünya ülkelerine örnek olmasını gönülden temenni ediyorum” diye konuştu.

 

AKÜ İLE HAMM BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

 

           Yapılan konuşmaların ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Hamm Belediyesi arasında önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalara ilişkin AKÜ Rektörü Mustafa Solak ile Hamm Belediye Başkanı Petermann arasında işbirliği protokolü imzalandı. Gecede Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a Hamm şehrinde açılışı gerçekleştirilen Afyon Bulvarı’nın maketi hediye edilirken, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Mustafa Solak ve ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ise Hamm Belediye Başkanı Hunsteger Petermann’a gecenin anısına çeşitli hediyeler takdim etti.  Kutlamalar, galanın yapıldığı parkta Hamm’lılar’ın beğenisine sunulmak üzere Türkiye’den getirtilen mermer haşaş figürünün açılışıyla sona erdi.