Ramazan Ayı Münasebetiyle İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Denetimlerini Arttırdı

Gözden kaçırmayın

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda MesajıBelediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda Mesajı

 

Afyonkarahisar  genelindeki toplu tüketim yerleri olarak nitelendirilen lokanta, cafe ve fastfood işletmeleri ile ekmek ve ekmek çeşitleri, unlu mamüller ve pastacılık ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri üretim ve gıda satış işletmelerinin denetimleri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol görevlisi ekiplerince yaklaşan Ramazan ayı münasebetiyle arttırılarak sürmektedir. Konu ile ilgili Afyonkarahisar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim ACAR şu açıklamalarda bulundu;

 

‘‘Güvenilir gıda için denetim ve kontroller arttırıldı”

 

‘‘Afyonkarahisar halkının huzur içerisinde, Ramazan ayında sağlıklı gıdalar tüketebilmesi için rutin olarak yaptığımız denetimler arttırıldı. Yapılan resmi kontrollerde işletmelerin kayıt ve onay belgeleri, gıda işletmelerinin altyapısı, asgari teknik ve hijyenik şartlara uygunlukları, resmi evrakları, personel hijyeni, ürünlerin son kullanım tarihleri, soğuk zincir başta olmak üzere gıda maddelerinin muhafaza durumları, gıdanın sunumu ve etiket bilgileri ile satış koşulları kontrol edilmektedir. İşletme sahipleri ve çalışanlarına gıda güvenliği ve personel hijyeni konularında gerekli uyarılar yapılmaktadır. Amacımız insan sağlığını koruyup, tüketicilerin güven içerisinde alışveriş yapabilmelerini sağlamaktır.

 

‘‘Halkın sağlığıyla oynanmasına müsaade etmeyiz”

 

Denetimlerimiz tüm halkımızın güvenilir gıda tüketmesini sağlamak amacıyla oluşturulan program dahilin de zaten etkin bir şekilde devam etmektedir. Ancak Ramazan ayında artan talep ve gıda arzına bağlı olarak bizde denetimlerimizi arttırıyoruz. Planlanan denetimlerin yanı sıra Alo Gıda 174 Hattı'na yapılan şikâyetlere bağlı olarak program dışı denetimler de gerçekleştirilmektedir. Kontrol ve denetimler sırasında, eksik görülen hususlar, mevzuata uygun olmayan, halkın sağlığıyla oynanan durumlar gıda kontrol görevlilerince tutanakla tespit edilmekte ve işletmeler hakkında 5996 sayılı kanuna dayanılarak yasal işlem uygulanmaktadır.

 

‘‘Halkımıza da görev düşmektedir”

 

Tarladan çatala gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için yaptığımız çalışmaların yanı sıra tüketicilerimize de büyük görev düşmektedir. Tüketicilerimizin gıdaları satın alırken etiketsiz ve ambalajsız ürün satın almamaları, son kullanma tarihlerine dikkat etmeleri, aldıkları gıda maddelerinde seçici olmaları ve tüketim sürecinde özellikle hayvansal gıdalarda muhafaza koşullarına, gıdaların üretim kaynağına, içeriğine ve ambalajına dikkat etmeleri gerekmektedir. Tüketicilerimiz; uygun olmayan herhangi bir durumla karşılaşmaları hafinde il Müdürlüğümüze telefon ihbarında bulunabilecekleri gibi Bakanlığımızın Alo Gıda 174 Hattı'na da ihbarda bulunabilirler. Yapılan tüm ihbar ve şikâyetler en kısa sürede değerlendirmeye alınarak sonuçlandırılmaktadır.” dedi.