Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafçısı Etem Tem anısına düzenlenecek "Etem Tem Ulusal Fotoğraf Yarışması" için Afyonkarahisar Belediyesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Afyonkarahisar Şubesi arasında protokol imzalandı.

Gözden kaçırmayın

Jandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit OlduJandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit Oldu

 

                Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafçısı Etem Tem anısına düzenlenecek "Etem Tem Ulusal Fotoğraf Yarışması" için Afyonkarahisar Belediyesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Afyonkarahisar Şubesi arasında protokol imzalandı.

 

                Atatürk'ün Kocatepe'de çekilmiş dünyaca ünlü fotoğrafının da sahibi olan Etem Tem, Afyonkarahisar Belediyesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Afyonkarahisar Şubesi işbirliğinde düzenlenecek fotoğraf yarışmasıyla anılacak. İlimizin tanıtımını ve özellikle Afyonkarahisar'dan İzmir'e kadar uzanan Zafer Yolu üzerinde, gizli kalmış tarihsel dokunun gün yüzüne çıkarılmasını amaçlayan serbest konulu yarışma, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu destekleriyle gerçekleştirilecek.

 

                "İLİMİZ ADINA BÜYÜK ANLAM İFADE EDİYOR"              

 

                Belediye Meclisi Mart Ayı Toplantısı'nda, meclis üyelerinin oy birliğiyle yarışma için protokol yapma yetkisi alan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ADD Afyonkarahisar Şube Başkanı Veli Cengiz'le karşılıklı olarak protokolü imzaladı. Belediye Başkanlığı Toplantı Salonunda düzenlenen imza töreninde, Özel Kalem Müdürü Mehmet Savaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık, ADD Yönetim Kurulu Üyeleri Nurşen Ersan ve Bekir Döner ile yarışmanın jüri heyetinde yer alan isimlerden Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu ve Ahmet Taşdelen hazır bulundu.            

 

                 Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Veli Cengiz protokole ilişkin yaptığı konuşmada, Etem Tem'in Kurtuluş Savaşında iz bırakmış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de fotoğrafçısı olan önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi. Özellikle Atatürk'ün Kocatepe'de çekilmiş dünyaca ünlü fotoğrafının, Afyonkarahisar adına daha büyük anlam ifade ettiğini kaydeden Şube Başkanı Veli Cengiz, o yüzden böyle bir yarışma düzenlemek istediklerini ifade etti.

 

                Yarışma önerisini, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'a ilettiklerinde, sıcak bir yaklaşımla 'başkaları sahipleneceğine biz sahiplenelim' şeklinde olumlu bir cevap aldıklarını vurgulayan Veli Cengiz, ödüllü yarışmaya geniş katılım beklediklerini dile getirdi. Etem Tem'in  Atatürk'ü Kocatepe'de çektiği ana dair hatıraları da aktaran ADD Şube Başkanı Cengiz, yarışmayı sahiplenmesinden ve verdiği desteklerden dolayı Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'a ve Kültür Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık'a teşekkür etti.

 

                BAŞKAN ÇOBAN: "GELENEKSEL HALE GETİRECEĞİZ"

 

                İlk kez düzenleyecekleri "Etem Tem Ulusal Fotoğraf Yarışması"nı Zafer Haftası kutlama etkinlikleri çerçevesinde geleneksel hale getirmeyi planladıklarını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise yarışmada dereceye girecek fotoğraflarla birlikte sergilemeye değer yaklaşık 30 fotoğrafın da Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Eskişehir ve İzmir'de sergileneceğini açıkladı. Yarışmada dereceye girecek fotoğraflar için belirlenen ödülleri de açıklayan Başkan Çoban, birinciye 5 bin TL, ikinciye 3 bin TL, üçüncüye 2 bin TL, Etem Tem Özel Ödülü için ise 5 bin TL para ödülü verileceğini söyledi.

 

                "ONUR BAYRAM TAM 12 YIL ÖNCE ÖNERMİŞ"

 

                Hafta başında Kanal 3 televizyonunda katıldığı "Günlerin Getirdiği" isimli programda, program sunucusu Gazeteci Sezer Küçükkurt'un yarışmayla ilgili ilginç bir olayı kendisine anlattığını belirten Başkan Çoban, "Sezer Bey'in bana aktardığına göre, bir dönem ilimizde gazetecilik yapan ve şuan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Onur Bayram isimli kardeşimiz, 2006 yılında Kocatepe Gazetesi'ndeki köşesinde Etem Tem'i tanıtarak kendisi adına fotoğraf yarışması düzenlenmesi yönünde bir öneride bulunmuş. Demek ki kardeşimiz bugünleri görmüş. 12 yıl sonra da olsa Atatürkçü Düşünce Derneğimizin önerisiyle bu yarışmayı gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz " dedi.            

 

                Başkan Çoban, ödül töreni için Etem Tem'in ailesinden ya da neslinden kişileri çağırmak istediklerini ama 'üzülerek' yaşayan bir çocuğu veya torunu olmadığını öğrendiklerini sözlerine ekledi. Yarışmanın jüri heyetinde yer alan Ahmet Taşdelen de Sezer Küçürkurt'un Başkan Burhanettin Çoban'a aktardığı Onur Bayram'ın kaleme aldığı köşe yazısı ile ilgili hatırasını paylaştı. Taşdelen, Onur Bayram'ın köşe yazısını yazmadan önce kendisi ile istişarede bulunduğunu ve bunun üzerine Etem Tem üzerine birlikte araştırma yaptıklarını, sonrasında da Bayram'ın bu yazıyı hazırladığını söyledi.

 

                NAKİLCİOĞLU YARIŞMANIN ŞARTLARINI AÇIKLADI

 

                Yarışmanın kapsamı ve şartlarıyla ilgili bilgi veren İsmail Nakilcioğlu ise serbest konulu yarışmada herhangi bir tema belirlenmediğini ifade etti. Sadece, Etem Tem Özel Ödülü için Kurtuluş Savaşı'nın yaşandığı mekânları konu edinen fotoğrafların değerlendirileceğini vurgulayan Nakilcioğlu, amatör ya da profesyonel tüm fotoğrafçıların, siyah-beyaz ya da renkli-dijital fotoğrafla yarışmaya katılabileceğini söyledi. Yarışmaya sunulacak fotoğrafların çekim tarihiyle ilgili sınırlama olmadığını belirten Nakilcioğlu, yarışmaya katılım ve son başvuru tarihleriyle ilgili önümüzdeki günlerde açıklama yapılacağını sözlerine ekledi.