Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Üroloji (Bevliye) Uzmanı Op. Dr.İbrahim BULDU Prostat Hakkında Bilinmeyenlere Dikkat Çekti!

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

 

 

 

Erkeklerin yaşam kalitesini en çok etkileyen sağlık sorunlarının başında prostat hastalıkları gelmektedir. Bunların içinde en sık görüleni iyi huylu prostat büyümesi olup ayrıca prostat iltihaplanması ve prostat kanseri de her yıl milyonlarca erkek için ciddi sorunlar yaşatmaktadır.

 

Prostat bezi tüm erkeklerde bulunan ve bu konuda yanlış bilinenin aksine sonradan ortaya çıkmayıp doğuştan vücudumuzda yer alan bir organdır. Prostat idrar torbasının çıkışında yer almakta olup idrar kanalını çepeçevre sarmaktadır. Ağırlığı normalde 18-20 gram olan bu organın işlevi erkekte meninin sıvı kısmının yapımında görev almak ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı koruyucu maddeler üretmektir.

 

Erkeklerde 50 yaş sonrasında vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler sonucunda oluşan Prostat Büyümesi veya diğer adıyla İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH), prostat bezinin yavaşça büyüyerek idrar yolu üzerinde, idrar yoluna baskı yaparak daraltması sonucu ortaya çıkan bir doğal bir durumdur. Prostat hem erkeklik hormonunun etkisi ile hem de yaşın ilerlemesi ile her yıl giderek büyümektedir. Prostatın yaşa bağlı büyümesini kanser ile karıştırmamak lazımdır. Yüzde 15 hastada bu iki hastalık beraber bulunabilir. Yaşa bağlı prostat büyümesi insanın yaşam kalitesini ciddi olarak etkileyebilecek bir sorundur. Başlıca belirtileri; idrar yaptıktan sonra tam rahatlayamama, idrar tazyiğinde azalma, gündüz ve gece sık tuvalete gitme, kesik kesik ve dağınık idrar yapma, ani idrar sıkışması ve bazen idrar kaçırma olması şeklindedir. Bunların yanında prostat büyümesi; ani idrar tıkanması, idrar yolu iltihabı, idrar kesesi bozuklukları, idrar kesesi taşları ve böbrek bozukluklarına da sebep olabilir. İyi Huylu Prostat Büyümesinin tanısını koyarken ise prostat muayenesi, idrar tahlili, işeme testi, ultrasonografi, PSA ölçümü ve prostat semptom skorunun değerlendirmesine göre karar vermek gerekmektedir.

 

Büyüme sonucu yaşanan sorunlar her kişide aynı şekilde ve aynı şiddette olmadığından, prostat büyümesinin tedavisi de kişiye özel olarak yapılmalıdır. Hastanın yaşı, birlikte olan diğer hastalıkları, kalp, tansiyon, şeker hastalığı gibi hastanın yaşam şekli ve beklentileri değerlendirilerek tedavi seçenekleri hastalara tüm yönleri ile anlatılır ve doktor-hasta iletişimi sonucunda birlikte karar verilir. Yaşa bağlı prostat büyümesi her ne kadar ilerleyici bir hastalık olsa da yan etkileri ortaya çıkmadıkça ameliyat gerekmez. Tedavi seçeneklerini; hastanın takibe alınması, mesanenin boşalmasını kolaylaştırmak amacı ile uygulanan ilaç tedavisi, minimal invaziv tedaviler, açık ve kapalı prostat ameliyatları olarak yapılabilmektedir.

 

Her ne kadar yaşa bağlı prostat büyümesini engelleyemesek de çevresel şartların kontrol altına alınması idrar şikayetlerin daha az ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bunların başında gece yatmadan 2 saat önce çay-su-meşrubat gibi sıvılar ile sıvı içeriği yüksek meyvelerden uzak durulması, soğuk hava şartlarına karşı uygun kıyafetler giyerek tedbir alınması sayılabilir. Prostat dostu diyebileceğimiz kabak çekirdeği, yaban mersini ve cüce palmiye yaprağı (saw palmetto) gibi bazı gıda maddelerinin tüketilmeside hastalıktan korunmada yardımcı olacaktır.