Afyonkarahisar Belediyesi Atıksu Arıtma Birliği’nce, ortaokul öğrencilerine yönelik "Çevre Konulu Eğitim ve Bilinçlendirme" projesi beşinci yılında devam ediyor.

Gözden kaçırmayın

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda MesajıBelediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda Mesajı

           2013 yılında “Atık Deyipte Geçersen Kuruyacak, Sahip Çıkarsan Yeşerecek Bu Topraklar”  adlı proje kapsamında başlayan eğitimlerde ilk yıl, Afyonkarahisar merkeze bağlı 60 okuldan 3 bin öğrenci ile 300 sanayi ve işletme yöneticisine eğitim verilmişti.          

 

            BEŞ YILDA 13 BİN ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLDİ

 

            Zafer Kalkınma Ajansı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin de destek verdiği projenin beşinci yılında ise Afyonkarahisar merkeze bağlı 60 ortaokulun 5. sınıf öğrencileri dahil edildi. Belirli aralıklarla Atıksu Arıtma Tesisine götürülen öğrencilere, tesisteki toplantı salonunda atıksular, su tasarrufu  ve çevre kirliliğinin azaltılmasına yönelik farkındalık eğitimi verildi. Eğitimlerin ardından Atıksu Arıtma Tesisinin bir bölümünde özel olarak yaptırılan seyir platformundan öğrencilerin tesisi görmeleri sağlandı. Sürdürülebilir çevre yönetiminin başarıya ulaşmasında en önemli unsurun çevreye duyarlı insanlardan oluştuğunu vurgusunu ön plana çıkaran projede, şu ana kadar teknik gezi ve eğitime katılan öğrenci sayısı yaklaşık 13 bine ulaştı.

 

            10 ÖĞRENCİYE KURAYLA TABLET VERİLİYOR

 

            Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın da zaman zaman öğrencilerle birlikte katıldığı eğitimlerde; öğrencilere eğitim öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez anket uygulanarak farkındalık oranları hesaplanıyor. Öğrencilere ‘Mete ve Neşe Temiz Su Peşinde’ adlı animasyon filmi izlettirilerek, Atıksu Arıtma Tesisindeki arıtım aşamaları, atıksuların nasıl arıtıldığı, arıtılmazsa doğaya vereceği zararlar ve su döngüsü anlatılıyor. Ayrıca yapılan sunumlarla, atıksu arıtma tesisinin çalışmasını zorlayan atık yağların neler olduğu, bilinçsizce çevreye dökülen sıvı atıkların doğaya verdiği zararlar, günlük yaşantımızda kullandığımız evlerimizde bulunan tehlikeli atıkların neler olduğu anlatılıyor. Bu ürünleri alırken etiket işaretlerine dikkat edilmesi ve ürünlerin etiketlerinin dikkatlice okunması gerektiği belirtiliyor.

 

            Her yıl eğitimlere katılan öğrencilerden 10 kişiye kurayla tablet bilgisayar hediye ediliyor ve bu hediyeler 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliklerinde törenle veriliyor.