- AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özkaymak; “Afyon’un en tehlikeli bölgelerinden bir tanesi Uydukent”

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

 

  Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özkaymak, Afyonkarahisar’ın deprem açısından en tehlikeli bölgelerinden birisinin Devlet Hastanesi ile birlikte bir çok kamu binasının bulunduğu ve yerleşim noktasında bir anda yıldızı parlayan “Uydukent” bölgesi olduğunu belirtti.  

  Afyonkarahisar’ın depremselliği ile ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Doç Dr. Çağlar Özkaymak, Afyon bölgesinin daha önceki depremlere baktığımızda aktif bir sistem içerisinde olduğunu kaydetti. 3 Mart 2002 depremi, 1995 yılındaki 6.5 büyüklüğünde Dinar’da meydana gelen depremleri hatırlatan Özkaymak, “Bölgemiz Balıkesir, Simav ile Akşehir arasında büyük bir fay sistemi içerisinde yer alıyor. Afyon-Akşehir dediğimiz bir çöküntü alanı var. Bu çöküntünün kenarları aktif faylarla sınırlı işte Sultandağı-Bolvadin fayı, Işıklar fayzonu gibi, Çobanlar fayzonu gibi veya Afyon merkeze daha yakın Erkmen fayı, Gazlıgöl fayı gibi aktif faylar, her an deprem üretebilecek faylar var bu bölgede” dedi.

 

  “Bu faylar deprem ürettiği zaman bundan Afyon merkez etkilenecektir”

  Afyonkarahisar merkezde geçmiş yıllara bakıldığı zaman eldeki veriler ile deprem beklediklerini dile getiren Çağlar, bölgede deprem üretebilecek düzeyde faylar olduğuna işaret etti. Çağlar, “Fayların suskunluğuna biz sismik boşluk diyoruz, deprem üretmeyen faylar bizim için tehlikeli faylardır tabiki. Afyon merkeze baktığımızda en son 1876 depremi var, 6.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, merkez bölgesini etkileyen bir deprem. Bölgedeki faylara baktığımızda depremi üretebilecek faylar. Dolayısıyla Afyon merkezde aslında bir deprem beklediğimiz bölgelerden bir tanesi. En son depremlerin Çay’a kadar geldiğini düşünürsek Çay’dan sonra Işıklar, Çobanlar, Afyon merkez kısımlarında sismik boşluk var, deprem beklediğimiz bölgeler. Zaten küçük küçük depremler oluyor arada. Afyon merkez risk altında çünkü bölgede diri faylar var. Bu faylar deprem ürettiği zaman bundan Afyon merkez etkilenecektir” diye konuştu.

  

 “22 kata kadar yüksek binaların kurulmasını biz doğru bulmuyoruz”

  Afyonkarahisar’ın deprem açısından en tehlikeli bölgesinin Devlet Hastanesi ile birlikte bir çok kamu binasının bulunduğu ve yerleşim noktasında bir anda yıldızı parlayan “Uydukent” bölgesi olduğunu aktaran Çağlar şunları söyledi:

  “Afyon’un en tehlikeli bölgelerinden bir tanesi Uydukent. Uydukent’te zemin problemleri var. Fakat henüz elimizde Afyon bölgemizin, Uydukent bölgesinin zeminin hangi bölgesinde sıvılaşma riski var, hangi bölgesinde diri faylar geçiyor, bunlar üzerine detaylı bir çalışma henüz yapılmadı. Bizim merkezimiz 2012 yılında kuruldu. Ondan sonra biz bu çalışmalara yeni yeni başladık. Yüksek lisans öğrencimiz var Afyon Belediyesi’nde çalışan. Kendileri bu tip çalışmalara yeni yeni başlayacaklar. Bu tip çalışmalar henüz yapılmadan önce Afyon Uydukent’te yüksek binalar kuruluyor. Zemini bilmeden, çok iyi anlamadan 22 kata kadar yüksek binaların kurulmasını biz doğru bulmuyoruz.”