Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Diyetisyeni Kamile ÜZÜMCÜ 11 ayın Sultanı Ramazan ayı için Beslenme Düzeni ile ilgili bilgiler verdi.

Gözden kaçırmayın

"Eskişehir'de Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı yapıldı"

Ramazan ayı normal yeme düzenimizin farklılaştığı bir dönemdir. Az ve sık yeme alışkanlıklarımıza ara verdiğimiz bu dönemde, uzun süren açlık ve susuzluğa bağlı belirtileri en aza indirgeyeceğimiz beslenme yöntemleri mevcuttur. O halde, doğru beslenerek bu özel ayı çok daha sağlıklı geçirmek mümkündür.

Sahur, ramazan ayının en önemli öğünüdür. Sahur yapılmadığında açlık ve susuzluk süresi daha da artmakta ve daha öğle saatleri olmadan kan şekerinde düşme, konsantrasyonda azalma, şiddetli baş ağrıları, halsizlik şikayetleri görülmektedir. Sahurda dengeli beslenerek bu sorunları en aza indirgeyebiliriz. Sahur menülerimizde uygun porsiyonlarda yumurta, süt veya yoğurt, peynir, ceviz tahıl ekmeği, söğüş, meyve gibi sağlıklı seçimler yapabiliriz. Ortalama 5 bardak kadar su ise ihtiyacımızı karşılar.

İftar menülerinde hafif çorbalar ve hurma iyi bir ön seçimdir. Ardından vereceğimiz 10 dakikalık bir ara ise kan şekerimizin daha çabuk yerine gelmesine yardımcı olacak, iftar sonrası sindirim zorluğunu azaltacaktır.

Ana menüde ise; haşlama, ızgara veya fırınlanmış etler, ayran, salata veya sebze yemeği, avuç içi kadar dilimlenmiş ramazan pidelerine uygun porsiyonlarda yer verebiliriz.

Gece ara öğünümüzde süt ile meyve veya dondurma gibi sütlü tatlılar küçük porsiyonlarda tüketilebilir. İftar ve gece ara öğünlerinde toplam 5 bardak daha su tüketimi ihtiyacımızı karşılar, metabolizma hızına olumlu etki sağlar.