YETERLİLİK BELGESİ OLMAYANA 500 TL AYLIK CEZA!

Gözden kaçırmayın

AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde

MEYBEM A.Ş Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, mesleki yeterlilik belgesi hakkında bilgi verdi. Baban, 48 mesleği kapsayan mesleki yeterlilik belgesi bulunmayan işverenlerin her ay kişi başı 500 TL ceza ödeyeceğini açıkladı

Mesleki Yeterlilik Belgesi bilgilendirme toplantısı dün ATSO toplantı salonunda yapıldı. 

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 48 meslekte,  mesleki yeterlilik belgesi alımı zorunlu hale getirildi. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılması halinde idari para cezası uygulanacak. Bu amaçla, MEYBEM A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban tarafından gerçekleştirilen sunumla ilgili iş kollarının temsilci ve çalışanları bilgilendirildi. Toplantıya yoğun katılım gözlenirken, ATSO’nun sosyal medya hesabı üzerinden toplantı canlı olarak yayınlandı.

BELGE 48 MESLEK İÇİN GEREKLİ

Toplantı açılışını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser yaptı. Serteser, TOBB’a bağlı olan Mesleki Eğitim Yeterlilik Belgesi Merkezi (MEYBEM) ve ATSO tarafından hazırlanan bilgilendirme ve tanıtım toplantısının son derece önemli olduğunu belirtti. Mesleki yeterlilik belgesinin Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan kalifiye eleman sıkıntısını çözme konusunda önemli yararlar sağlayacağını söyleyen Serteser; “TOBB MEYBEM vasıtasıyla burada büyük bir inisiyatif aldı. Bilindiği üzere 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle 48 tehlikeli ve çok tehlikeli sayılabilecek meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. Bu şu demektir; Nasıl ki bir arabayı ehliyetsiz kullanamıyorsak 48 meslekte de artık bu belge olmadan bu işleri yapamayacağız” dedi.

BELGESİ OLMAYANA 500 TL CEZA

Toplam 48 mesleği kapsayan mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunu yerine getirmeyen işverenlerin her ay 500 TL ceza kesileceğini söyleyen Serteser; “Biz bunun farkında olarak odamız ve MEYBEM ile durumun önemini hissederek bir tanım ve bilgiledirme toplantısı yapmaya karar verdik. MEYBEM A.Ş’nin çok değerli Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, TOBB ETÜ Üniversitesinden mezun, 7 yıldır önemli görevler üstlenmiş bir isimdir. Aynı zamanda TOBB Bakşanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da takdirlerini kazanmış bir kişidir. Bir genel müdür buraya gelerek ilgili mesleklerin mensuplarının bilgilendirmek istedi. Bu nedenle kendisine ayrıca teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 45 dakikalık bir bilgilendirme olacak” diye konuştu.

SÜREÇ VE ZORUNLULUK BAŞLADI

MEYBEM A.Ş Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, katılımcılara TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını iletti. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde yeni bir sistemin geldiğini belirten Baban; “Yeni sistemin ismine Mesleki Yeterlilik Sistemi diyoruz. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde inşaat, kaynakçılık, makine, metal, asansör gibi alanlar var. Bu mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. Aslında bu 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale geldi. Fakat 25 Mayıs 2016 tarihinde zaten bu zorunluluk gelmişti. İnşaat sektörünün olumsuz etkilenmemesi için 6 ay kadar tehir edildi. Resmi olarak mesleki yeterlilik belgesi ile ilgili süreç ve zorunluluk başladı” şeklinde konuştu.

HEDEF ÖLÜMLÜ

KAZALARI ÖNLEMEK

Genel Müdür Ahmet Saygın Baban, Türkiye’de istihdamın yüzde 51’nin tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştığını söyledi. SGK’nın 2014 yılı rakamlarına göre Türkiye’de 7 milyon kişinin tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştığını, bu rakamın daha da arttığını aktaran Baban; “Bu bizim için neden önemli? Tehlikeli ve çok tehlikeli işler demek iş kazası demek. İş kazası hatta ölümlü iş kazası demek. Bizim de TOBB olarak bu sistemi kurmamazını amacı ölümlü iş kazalarını önlemek ve bu niteliksiz iş gücünü biraz daha nitelikli hale getirmek” ifadelerine yer verdi.

DENETİMLER BAŞLADI

5544 Mesleki Yeterlilik Kanunu’nda (MYK) 2015 yılında bir değişlik yapıldığını belirten A. Saygın Baban; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesini bu kanun zorunlu hale getirdi. Şu an mevcut durumda 48 meslekte bir zorunluluk var. Sunumu odaya bırakacağım. İsteyenler buradan tedarik edebilirler. 48 meslekte zorunluluk var. Bu işverenleri ve çalışanları ilgilendiriyor. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi olmayanların çalıştığı tespit edildiğinde maalesef kişi başına 500 TL aylık idari para cezası var. Bunun caydırıcı bir ceza olduğunu düşünüyoruz. Şu anda denetimler başlamış durumda” ifadelerini kullandı.

HİZMET YERİNDE VERİLİYOR

Ege bölgesinde İzmir ve Aydın illerinde çok yoğun denetimlere başlandığını, mesleki yeterlilik belgesinin arandığını bildiren Baban şöyle konuştu: “Biz TOBB olarak kanun koyucu değiliz. Bu sektöre giriş amacımız da daha çok değerli üyelerimizin bu konuda ki eksikliklerini ATSO’da yerinde vermektir. Asıl amacımız bu. Talebe göre şantiye de, fabrika da veya burada ki meslek liselerinde bu hizmeti üyelerimize Afyonkarahisar’da sunuyor olacağız. Kimse Ankara, İstanbul’a veya İzmir’e gelip sınava girmeyecek. En önemli avantaj bu. Sınavlar ücretsiz olup işverene ve çalışana külfeti yok. Ücreti devlet karşılıyor.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi