Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesinde Yazar Abdullah Reha Nazlı tarafından “Gıda Mühendisi Gibi Düşünmek Hayatta Ne İşe Yarar?” adlı konferans verildi.

 

AKÜ Gıda Mühendisliği Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta Nazlı, diplomanın sadece iş bulmada önemli olduğunu mühendisliğin iş yerinde öğrenildiğini söyledi. Mühendisliğin sosyal bilimlerle yakın bir ilişkisinin olduğunu söyleyen Nazlı, şunları söyledi:

 

“Mühendis olarak yaptığınız her şey insanları doğrudan ilgilendiriyor. Dolayısıyla ne istediğini bilmek insanların işi değildir ama mühendislerin işlerinden biri. Ayrıca mühendis insan ilişkileri çatışmalarının en yoğun olduğu yerde çalışıyor. Patron sistem veya devlet ile tüketici arasında işini yapmaya çalışıyor” diye konuştu. Mühendislerin hem iş gücünü yönetmesi gerektiğini hem de maliyetli kaliteli ürünler çıkarması gerektiğini belirten Nazlı, “ Mühendisler, maliyeti kontrol etmeli hem prosedürlere uymalı hem de karlı bir ürün ortaya çıkarmalı. Hem de bu ürün tüketiciler tarafından şiddetle eleştirilmemeli hem de bunları yaptığınız da mükemmel bir ürün üretseniz de rafta rakibiniz azıcık ucuz yaptı diye piyasadan silinebilirsiniz.”

 

Markaların tüketicilerin kafasında sadece bir konu ile kalmak istediğini ifade eden Nazlı, şöyle devam etti:

 

“Bir konu da iyi olduğu sürece diğer bütün konularda standarttın altında olsa da siz onu yine de şiddetle övmeye devam edersiniz. Takım tutar gibi tuttuğunuz markalar vardır. Bir özelliği iyi olduğu için diğer özellikleri umursamazsınız. Ama mühendis objektif olabilmelidir. En zayıf yönünüzü en avantajlı konumunuza çevirin. Tersine mühendislik diye literatürde bir terim var. Çalışan bir şeye bakarak çalışma prensibini keşfetmek demek. mesela atalarımız göçebe kültüründe yoğurdu buldular sonra dediler ki bu kaptaki süttü ne yaptık da yoğurt oldu. Bu düşünce süreci yaptığı şeyi tekrarlayarak yoğurdun keşfi oldu yoğurttan tersine mühendislik yapıldı.”

 

Konferansa, AKÜ öğretim elamanları ve AKÜ öğrencileri katıldı. Konferans, soru-cevap ile sona erdi.