Afyon Valisi Aziz YILDIRIM’ın yakın takip ettiği gençlere yönelik GENÇDES projesi hakkında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gençlerimizi, sivil toplum kuruluşlarını ve yetişkinleri bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor.

 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet TANIR “Kültür ve Turizm Bakanlığımız kültür ve sanat yönünden özellikle 14-29 yaş grubu gençlerimizin desteklenmesi amacıyla GENÇDES projesini hayata geçirmiştir. Milli kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasını, gençlerimizin yeteneklerinin ortaya çıkarılmasını, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını sağlamayı amaçlayan bu çok önemli fırsattan Afyonkarahisarlı gençlerimizi yararlanmaya davet ediyoruz.” Diyerek Afyonkarahisarlı gençlerimizi “GENÇDES PROJESİN”den faydalanmaya davet etti.

 

GENÇDES; gençlerimizin kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını artırmayı amaçlayan, sanatın çeşitli dallarında üretecekleri eser ve projeler ile gençlere ve çocuklara yönelik üretilecek eser ve projelerin hayata geçirebilmesini sağlayacak destekleme programıdır. GENÇDES kapsamında;

 

Ülkemiz Kültür ve Turizm Bakanlığı da gençlerimizin kültürel değerlerine sahip çıkması, sanatsal anlamda gelişmesi için çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar sonucunda GENÇDES programı geliştirdi. GENÇDES projesi ile yeni nesilin kültürel ve sanatsal anlamda gelişip, birçok eser ve etkinlik üretmeleri amaçlanmıştır. Eser Üretim Desteği başlığı altında tüzel kişilere Projenin toplam bütçesinin %75 i karşılanmaktadır. Tarihimizin önemli şahsiyetleri ve olayları ile masal kahramanlarının tanıtımına yönelik;

 

* Belgesel Film,

 

* Uzun Metraj Animasyon

 

Çocukların sorumlu birey olarak yetişmelerine katkı sağlayacak içeriğe sahip;

 

* Bilgisayar Oyunu,

 

* Uzun Metraj Animasyon

 

Etkinlik ve Proje Desteği başlığı altında, 14-29 yaş arasındaki gençler ile gençlere ve çocuklara yönelik etkinlik ve projeler için gerçek ve tüzel kişilere, % 100 ‘ü

 

* Geleneksel sanatlar (Geleneksel El Sanatları, Türk Süsleme Sanatları, Geleneksel Çalgı Yapımcılığı, Geleneksel Tiyatro Sanatı vb.)

 

* Sahne sanatları ( Tiyatro , Opera, Bale, Modern Dans vb., Halk Dansları vb.)

 

* Plastik sanatlar ( Resim, Heykel, Seramik, Fotoğraf, Video Art, Grafik Tasarım vb.)

 

* Edebiyat (Roman, Hikâye, Şiir, vb.)

 

* Müzik, (Türk Tasavvuf Müziği, Türk Halk Müziği, Klasik Türk Müziği, Klasik Batı Müziği vb. )

 

* Sinema

 

Sanatsal Faaliyet Desteği başlığı altında, 14-29 yaş arasındaki gençlere, bütçenin % 100’ü

 

* Animasyon Film(Kısa metrajlı),

 

* Belgesel Film,

 

* Kısa Film,

 

* Dergi,

 

* Edebi Eser Yazım,

 

* Tiyatro Metni Yazım,

 

* Müzik Yapım

 

türlerinde destek verilecektir.

 

GENÇDES proje için destek almak isteyenler, başvurularını Bakanlığımızın http://gencdesbasvuru.kultur.gov.tr/Account/Login linkinden 06 Mart 2017 tarihine kadar yapabilirler.

 

Bu yıl ki proje kategorilerine müzikte dahil edilerek Türk sanat müziği, türkülerimiz, geleneksel müzik ve ritmlerimiz ile ilgili çalışmalar yapılacaktır. Tarihteki önemli şahsiyetler ve eserleri, bilinen bilinmeyen kahramanlarımız ve öyküleri, birer film, belgesel tadında hazırlanacak olması biz yetişkinlere de heyecan katmaktadır. Bu etkinlik ve projelerle geçmişle gelecek arasındaki bağ daha çok güçlendirilecek, tarihimiz yeni kuşağa daha kolay aktarılacaktır. Gençlerimiz ise projelerini hayal etmekle kalmayacak gerçeğe dönüştüreceklerdir. Sizler de hayal gücünüze inanıyor, bende yeteneğime güveniyorum diyorsanız, bu proje değerlendirilmeye değer.

 

GENÇDES PROJESİ BAŞVURU KRİTERLERİ

 

** Eser Üretim Desteği

 

-Türk Tarihinin Önemli Şahsiyetleri ve Olayları ile Masal Kahramanlarının

 

Tanıtımına Yönelik

 

*Belgesel Film Yapım Desteği

 

Kullanılacak mekânları, çekim tekniklerini, röportajları, filmin izleyici üzerinde uyandıracağı öngörülen etkiyi ve tarihi şahsiyetin, olayın ya da masal kahramanının proje aracılığı ile nasıl tanıtılacağını içerecek şekilde anlatılacak.

 

*Uzun Metrajlı Animasyon Film Yapım Desteği

 

Kullanılacak animasyon tekniklerini, reel animasyon ise çekim tekniklerini ve mekânlarını, filmin izleyici üzerinde uyandıracağı öngörülen etkiyi , tarihi şahsiyetin, olayın veya masal kahramanının proje aracılığı ile nasıl tanıtılacağını içerecek şekilde anlatılacak.

 

Çocuklarımızın sorumlu birey olarak yetişmelerine katkı sağlayacak içeriğe sahip olmalıdır.

 

*Bilgisayar Oyunu Desteği

 

Oyunun hikayesi ve kullanılacak teknikleri, mekaniği, hedef kitlesini, oyunun çocukların ve gençlerin sorumlu birey olarak yetişmelerine ne şekilde katkı sağlayacağını ve gelecek planını içerecek, kısaca oyun ayrıntılı bir şekilde anlatılacaktır.

 

* Uzun Metrajlı Animasyon Film Yapım Desteği

 

Senaryosunun ve kullanılacak animasyon tekniklerini, reel animasyon ise çekim tekniklerini ve mekânlarını, filmin izleyici üzerinde uyandıracağı öngörülen etkiyi, tarihi şahsiyetin, olayın veya masal kahramanının proje aracılığı ile nasıl tanıtılacağını içerecek şekilde en az 2 sayfa yönetmen görüşünün olduğu yapımlar olmalıdır.

 

** Etkinlik ve Proje Desteği

 

Geleneksel sanatlar, sahne sanatları, plastik sanatlar, edebiyat, müzik ve sinema alanlarındaki etkinlik ve projeler için 14-29 yaş arasındaki gençler; gençlere ve çocuklara yönelik etkinlik ve projeler için gerçek ve tüzel kişiler başvuruda bulunabilecektir. * Yukarıda yer alan sanat dallarına ilişkin konser, temsil, sahne performansı, festival, sergi, seminer, sempozyum, eğitim, workshop gibi etkinlik ve projeler için başvuru yapılabilir.

 

** Sanatsal Faaliyet Desteği

 

*Animasyon Film (Kısa Metrajlı) Yapım Desteği

 

Senaryosunun ve Kullanılacak animasyon tekniklerini, filmin izleyici üzerinde

 

uyandıracağı öngörülen etkiyi içerecek şekilde yönetmen görüşünün olduğu yapımlar.

 

* Kısa Film Yapım Desteği

 

Senaryosunun ve kullanılacak çekim tekniklerini, filmin izleyici üzerinde uyandıracağı öngörülen etkiyi içerecek şekilde yönetmen görüşünün olduğu yapımlar

 

*Edebi Eser Yazım

 

Eserin özetini olduğu, şiir projeleri için 3 adet örnek şiir olacaktır.

 

*Dergi Desteği

 

Dergi hakkında tanıtıcı bilgi içeren yazı