14 sanık hakim karşına çıktı

Gözden kaçırmayın

Jandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit OlduJandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit Oldu

Fethullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) iddiasıyla haklarında kamu davası açılan 14 tutuklu sanığın yargılaması 9 Ağustos Çarşamba günü gün boyunca sürdü. Sabahki duruşmalarda; Ömer Uz, Kazım Çidem, Recep Dişli, Kenan Bulut, Muzaffer Selek yargılandı. Öğleden sonra ki duruşmalarda ise; Fatih Özdoğan, Mehmet Fatih Çınar, Selçuk Erdoğan, Nuh Esirgenci, İsmail Cengiz, Halil Karacan, Ercan Sarıgül, Yılmaz Üğüt’ün yargılamaları yapıldı. Tüm sanıkların duruşmaları ileri bir tarihte görülecek. Öğleden sonraki celselerde tutuklu olan sanıklar; Mehmet Yıldız ve Fatih Özdoğan tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

 

“ATANAMADIM NİŞANIM DA BOZULDU”

 

Sandıklı ilçesinde FETÖ irtibatlı Özel Sandıklı İlköğretim Okulunda atanamadığı için maddi zorunluluk nedeniyle öğretmenlik yaptığını söyleyen Sanık Mehmet Yıldız duruşmada verdiği ifade doğrultusunda tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Örgüt bünyesindeki okullarda KPSS sonrası atanamadığı için mecburen çalıştığını anlatan Yıldız, “On yıldır görüştüğüm ve nişanladığım kişinin ailesi atanamadığım için evlenmemize izin vermiyordu. Son girdiğim KPSS’de atanacak puanı aldım. Ama 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklanınca atanamadım. Mağdur oldum. Nişanlım nişanı attı. Ailesi başka biri ile evlendirdi. Maddi manevi mağdurum. Ben örgütle bağlantılı okullarda destek olmak için değil ekmek paramı kazanmak için mecburen çalıştım. Bir insan namusu ve şerefi için yaşar. Vicdanen çok rahatım. Çünkü her zaman devletimin yanında oldum. Önce tahliyemi sonra beraatımı talep ediyorum” dedi. Yıldız, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

 

BİRİ TANIDI, DİĞERİ TANIMADI

 

Afyonkarahisar’daki öğrenimi sırasında örgütle bağlantılı Burak Yurdu’nda kaldığını belirten Öğretmen Sanık Selçuk Erdoğan’la ilgili olarak iki ayrı telefon hattında örgütün kriptolu haberleşme programı bylock tespiti bulunuyor. Geniş bir arkadaş çevresi bulunduğunu söyleyen Sanık Selçuk Erdoğan, “Geniş bir arkadaş çevrem vardı. Wifi açar kişilerin internetten yararlanmasını sağlardım. Bylock ismi verilen gizli haberleşme programını 15 Temmuz darbe girişiminden sonra öğrendim. Büyük ihtimalle bylock programından bir tanesinin böyle bulaştığını düşünüyorum. Diğer hatta çıkan bylock programı ile ilgili olarak yurtta kaldığım sırada ‘Sinan’ ismi ile tanıdığım iddianamede isminin İlker Demir olduğunu öğrendiğim FETÖ’den tutuklu şahıs hattımı istemişti. Hattı Sinan olarak tanıdığım o kişiye vermiştim. O hatta da bu şekilde bylock yüklendiği düşüncesindeyim. Örgütle hiçbir bağım yok. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi. Erdoğan, Sinan ismi ile tanıdığını, gerçek ismi ile tanıdığını söylediği İlker Demir ile duruşma salonunda yüzleştirildi. Tutuklu Sanık İlker Demir, Selçuk Erdoğan’ı tanımadığını iddia ederken, Selçuk Erdoğan, İlker Demir’in Sinan olarak tanıdığı şahıs olduğunu söyledi.

 

İKİNCİ TAHLİYE ÖZDOĞAN’A

 

Tutuklu yargılanan Fatih Özdoğan da adli kontrol şartıyla serbest bırakılarak tutuksuz yargılanacak. Örgütün finansal ayağı Bank Asya’ya talimatla para yatırmadığını, KPSS sonucu atanamadığından Sandıklı ilçesinde özel okullarda çalışmak zorunda kaldığını anlatan Özdoğan, silahlı terör örgütüne üye olma iddiasını kabul etmedi. Bu celsede Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanarak serbest bırakılan Hasan Coşkun tanık olarak dinlendi. Coşkun, sanık Özdoğan’ı tanımadığını ifade etti.

 

 

 “MAAŞIMI DOLARA ÇEVİRİP BANKAYA YATIRDILAR”

Sandıklı ilçesinde örgütle müzahir okulda İngilizce Öğretmenliği ve Müdür Yardımcılığı yaptığı, örgütün gizli haberleşme programı bylock kullandığı tespit edilen ve Bank Asya’daki hesabında 9 bin dolar para yatırması iddialarıyla yargılanan Mehmet Fatih Çınar’ın tahliye talebi reddedildi. Çınar’da Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanmak istedi. FETÖ okulları ve eğitim kurumlarında öğretmen atamalarının örgüt imamlarından oluşan bir komisyonca yapıldığı tahminini açıklayan Çınar, “Bu yapıda tayine tabi olursanız yüksek maaş verilirdi. Örgütün Sandıklı İlçe İmamı olan Seyithan Biçer’i Eğitim Danışmanı olarak tanımıştım. Seyithan Biçer Bank Asya’ya para yatırmam gerektiğini söyledi. Bankanın batmak üzere olduğunu söyleyince batan bir bankaya niye para yatırayım diye sordum. Maaşlar aksatılıyordu. Başka türlü maaşımı alma şansım yoktu. Maaşımı dolara çevirdiler bankaya yatırdılar” diye konuştu.

 

“BİZ SIKINTIDA ONLAR İSE RAHATTAYDI”

 

Telefonuna bylock programını Sandıklı Örgüt İmamı Seyithan Biçer’in yüklediğini söyleyen Çınar şöyle konuştu: “Eğitim Danışmanı olan Seyithan Biçer, telefonuma yüklediği bylock programı ile okula gelemediği zamanlarda başarılı çocukların isim ve durumlarını bu program vasıtasıyla kendisine aktarmamı istedi. Başarılı öğrencileri vitrin olarak kullanıyorlardı. Seyithan Biçer ve diğerlerinin biz sıkıntı çekerken, maaşlarımızı alamazken rahat içinde sıkça yurt dışı gezilerine gitmesinden rahatsızlık duyuyordum”

 

“YÜKLEDİYSEM ELİM KIRILSIN”

 

Sandıklı ilçesinde Komiser Yardımcılığı görevinden ihraç edilen Nuh Esirgenci’nin duruşması da ileri bir tarihte görülecek. Esirgenci hakkında, Örgütün kriptolu haberleşme programı bylock kullanım tespiti, Bank Asya’da hesap tespiti ve aktif kredi kartı kullanımı, oğlunun örgüt irtibatlı okul ve dershanelere gitmesi iddiaları var. Ayrıca Esirgenci ile ilgili Erdal Turan’ın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) tanıklığı ile Ahmet Ayhan’ın talimatla alınan ifadesi söz konusu. Bank Asya’ya talimatla para yatırmadığını ifade eden Esirgenci, “Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyarak kredi kartı borcumu toptan ödeyip kartı iade ettim. Bu iyi niyetimin göstergesidir. Bylock tespiti çelişkili. Ben bu programı kesinlikle kullanmadım, yüklemedim. Yüklediysem elim kırılsın. Kullansam kesin itiraf ederdim” dedi.

 

CENGİZ'İN VE KARACAN'IN DURUŞMALARI ERTELENDİ

 

Kendisini savunmaya hazır hissetmediğini söyleyen ihraç edilmiş İmam Hatip İsmail Cengiz’e savunma süresi verildi. Sanığın tahliye talebi reddedildi. Afyonkarahisar Emniyeti’nde 15 Temmuz 2016'da Şube Müdürü görevindeyken tutuklanan Halil Karacan hakkında Ankara’da açılan başka bir dava dosyasının birleştirilmesi gündemde. Karacan’ın duruşmasında halen görevde olan Polis Memuru A.K tanık olarak dinlendi. A.K, “Kendisinin geçmişini örgütle bağlantısı olup olmadığını bilmem. 15 Temmuz darbe girişimi gecesi şubede darbecilerin emniyete gelmesi ve gereği halinde çatışacağımızı konuşuyorduk. O zaman her iki müdürümüz Halil Karacan ve Uğur Kaya, ‘Emir komuta zinciri var. Kimin ne olacağı belli değil dediler’ Halil Karacan’ın duruşması ileri bir tarihte görülecek. Karacan’ın da tutuksuz yargılanma talebi ret edildi.

 

ÜĞÜT’ÜN SAĞLIK İNCELEMESİ YAPILACAK

 

Hocalar ilçesinde esnaf olan hakkında 8 yurt dışı çıkışı, ilçede bulunan örgütle müzahir bir derneğe üyelik, örgütçe düzenlenen otel toplantısına katılım, Bank Asya hesabı, işyerinde 1 ABD doları tespiti iddiaları var. Yurt dışı çıkışlarının üçünün Umre seyahati olduğunu, diğerlerinin Almanya, Fransa gibi ülkelere gezi amaçlı olarak düzenlendiğini belirten Sarıgül, üyesi olduğu derneğin kapatıldığını ifade etti. Sarıgül’ün duruşması ileri tarihte görülecek. İhraç edilen Polis Memuru Yılmaz Üğüt, kalp hastası olduğunu, kalp kapakçığının değiştirildiğini, cezaevi şartlarının sağlığı açısından uygun olmadığı gerekçesiyle tahliye talep etti. Üğüt’ün uzman heyet tarafından sağlık incelemesi yapılacak.

>>> Burcu AYDIN-Kocatepe gazetesi