Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, et fiyatlarında “tavan” fiyat uygulamasının topluma olumlu yansıyacağını kaydederek, uygulama ile tekelleşmenin önüne geçilebileceğini ifade etti. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta et sektörüne ilişkin önemli bir karar alınarak, et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geçilmişti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada kıymanın 32 TL, kuşbaşın etin 34 TL ve karkas et için 23 TL olarak tavan fiyatlarının açıklandığını hatırlatan Yörük, bu uygulamanın kısa sürede olmasa da uzun dönemde faydasının büyük ölçüde görüleceğini aktardı. Uygulamanın gerek sektör gerekse de vatandaşlar için fırsat olduğunu ifade eden Başkan Yörük, uygulama ile önümüzdeki günlerde et fiyatlarının düşebileceğinin sinyalini de verdi. Afyonkarahyisar’ın Türkiye et piyasasında önemli bir yerinin olduğunu ve İstanbul gibi Türkiye’nin en büyük kentin et ihtiyacının hatıra sayılı bir kısmını karşıladığını anımsatan Yörük, uygulamanın Afyonkarahisar ekonomisine de büyük katkılar sağlayacağını belirtti.

Açıklamalarında tavan fiyat öncesi et piyasasında yaşanan fiyat dalgalanmalarına da değinen ve bunun tek nedenin haksız rekabet ile birlikte tekelleşme olduğunu dile getiren Yörük, “Piyasada haksız bir rekabet vardı, aynı zamanda bununla birlikte küçük tekeller vardı. Mesela elinde 5 bine yakın hayvanı olanlar piyasaya yüksek fiyattan mal sürmek için sürekli bekliyordu. Neyi bekliyordu peki? Piyasada etin azalmasını, hayvanlarını kestirecek kişilerin azalmasını. Tabii sonrasında ise fiyatları kendileri rahatlıkla belirleyebiliyorlardı. Ancak şimdi öyle olmayacak, bunu yapamayacaklar” diye konuştu.

Kombinalarda ortalama 20-23 TL arasından kesilen hayvanların etlerinin büyükşehirlerde kasaplara gidene kadar 45 TL’ye kadar çıkmasının nedeninin de araştırılması gerektiğini söyleyen Başkan Yörük, bakanlığın taban fiyat açıklamasını yaptığı gün kesim fiyatlarından başlayarak satış fiyatlarına kadar bir anda düşüş yaşanmasının ise manidar olduğunu anlatarak, “Taban fiyat uygulamasını destekliyoruz ve önümüzdeki günlerde bunun faydasını hem üretici, hem vatandaş hem de ekonomimiz olumlu bir şekilde görecektir” dedi.