ERDOĞAN VE YILDIRIM ANLAŞTI! REFERANDUM TARİHİ 9 NİSAN

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine GökçeAfyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine Gökçe

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım anayasa değişiklik referandumu için 9 Nisan tarihinde mutabık kaldı. Yıldırım, Ak Parti kampanyasının başlangıç tarihi için 10 Şubat'ı işaret etti. Ak Parti'de kampanyaya ilişkin hazırlıklar devam ediyor.

 

9 NİSAN UYGUN GÖRÜLDÜ

 

Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesine yönelik Anayasa değişikliği paketinin referandum süreci bu hafta başlayacak. Ak Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen son MKYK toplantısında yapılan değerlendirmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın görüşmesiyle referandum için 9 Nisan tarihi uygun görüldü.

 

Erdoğan'ın, anayasa değişikliğini önüne geldiği anda onaylayacağına ilişkin açıklaması dikkate alınarak yapılan planlama çerçevesinde, 21 Ocak'ta Meclis'te kabul edilen anayasa değişikliği kanununun Cumhurbaşkanlığı'na sevk ve Cumhurbaşkanı'nca onay sürecinin bu haftaya bırakılması benimsendi.

 

SÜREÇ 3 ŞUBATTA BAŞLAYACAK

 

Parti kurmaylarının verdiği bilgiye göre, son dakikada sürpriz bir karar değişikliği olmazsa, Cumhurbaşkanı bu hafta kanunu onaylayacak, bu onay ile Resmi gazete'de yayım süreci 3 Şubat itibarıyla tamamlanmış olacak. Anayasa değişikliğinin halkoylaması, kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak. Yapılan planlamaya göre bu çerçevede Türkiye 9 Nisan'da referandum için sandık başına gidecek. Halkoylamasında beyaz renk üzerinde "Evet", kahverengi üzerinde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Halkoylamasına katılanlar, üzerinde "tercih" yazan mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu kullanacak. Kullanılan geçerli oyların yarıdan bir fazlasının, "evet" çıkması halinde anayasa değişikliği kabul edilmiş olacak. Aksi durumda anayasa değişikliği reddedilmiş sayılacak.

 

Ak Parti'de referandum kampanyası hazırlıkları sürüyor. Kampanyanın konsepti ve söylemine ilişkin ilk ipuçları ise Yıldırım başkanlığında geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen genişletilmiş il başkanları toplantısında verildi.