Karaağaç kuyular ve terfi binasında 3 adet, Elhan su kuyularında 3 adet, Bolvadin yolu su, kuyularında 3 adet ve incili terfi ve su depolarında 3 adet olmak üzere toplamda 12 personel su kuyuları ve depolarının kontrolü ve takibinden sorumlu iken son iki senede arsenik arıtma tesisinde devreye girmesiyle bütün kuyu ve depoların otomasyon sistemiyle kontrol edilmesi için yatırımlar yapılmış, personel sayısı 12 den 2 ye düşürülmesine rağmen daha sistemli ve insani hataların minimuma indirilmesi sağlanmış, makine ve ekipmanlar daha verimli çalıştırılmasıyla emek ve enerji tasarrufu sağlanmıştır.

Afyon ilçelerinde ki Arıtma Tesislerinin içlerinde en etkili kullanılan gerekli altyapısının hızla tamamlandığı ve mevcut şebekeye entegrasyonunun sağlanarak işletmesinin faal olarak yapıldığı tesis olarak Emirdağ Arıtma Tesisinin çok iyi durumda olduğu bilinmektedir.

Halk sağlığı açısından kuyulardan sağlanan suyun tamamı, kanserojen madde olan Arsenik arındırılarak otomatik klorlama sistemiyle bulanıklık ve ph testlerinden sonra içilebilir duruma getirilerek şehir şebekesine verilmektedir.

Kuyularda ve terfi istasyonlarında bulunan mevcut pompa ve ekipmanlar yaklaşık 25-30 sene öncesi konulmuş ve çalışma ömrünü tamamlamış durumdadır. Bu ekipmanların kademeli olarak modernizasyonu ve yenilenmesi yapılmaktadır.

Yaz dönemi devreye giren Bolvadin depo ve askeriye kuyuda otomasyon ve otomatik klorlama çalışmalarımız devam etmektedir.

Su verimini artırmak amacıyla karaağaç mevkiinden yeni kuyu bağlantısı yaz sezonundan önceye yetiştirilmesi planlanmaktadır.

Şehir içi belli noktalarda online olarak şu kalitesini 24 saat ölçen( klor, bulanıklık, ph ) ölçüm istasyonları yıl sonuna kadar planlanmaktadır.

Şimdiye kadar 80.000 TL civarı yatırım yapılmış olup yıl sonuna kadar 300.000 TL yatırım yapılması planlanmaktadır.

Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın ‘’ Hayatın kaynağı sudur ve hiçbir canlı susuz yaşayamaz. Su bu kadar önemliyken onu boşa harcamamalı, su kaynaklarını kirletmemeliyiz. Yıllarca bu Anadolu topraklarında değirmenleri döndüren tarlalarımızı yeşerten suyumuzun kalitesini yükseltmeye devam edeceğiz.’’ İfadelerine yer verdi.