Emekli maaşınızı öğrenmek için E-Devlet sistemi üzerinden birkaç basit adımı takip etmeniz yeterli. İşte emekli maaşınızı hesaplamanın yolu:

-Öncelikle E-Devlet'e giriş yapın. Giriş yapmak için e-devlet şifresi, mobil imza, e-imza veya internet bankacılığı kullanabilirsiniz.

-Ardından arama kısmına "Ne kadar emekli maaşı alırım" yazın ve çıkan sonuçlardan ilgili olanı seçin.

-Eğer SGK'lıysanız "4A Emekli Aylık Bilgisi Hesaplama" sekmesine tıklayın. Eğer Bağ-Kur'luysanız "4B Emekli Aylığı Hesaplama" sekmesine tıklayın.

-Sonra karşınıza çıkan bilgilendirme yazısını okuyun ve onay kutucuğunu işaretleyip "Devam Et" butonuna tıklayın.

-Bu aşamada çalıştığınız sektörü, bakmakla yükümlü olduğunuz kişi sayısını ve emeklilik yaşınızı belirtmeniz gerekiyor. Bu bilgileri doğru bir şekilde girin ve "Hesapla" butonuna tıklayın.

-Böylece olası emekli maaşınızı, ek ödeme tutarınızı, aylık ve yıllık ortalama kazançlarınızı, dönemlere göre aylık bağlanma oranlarınızı ve prim gün sayılarınızı görebilirsiniz.

-Aylık bağlanma oranınız (ABO) emekli maaşınızın belirlenmesinde önemli bir faktördür. ABO'nuz ne kadar yüksekse emekli maaşınız da o kadar yüksek olur. ABO'nuz her yıl 2 puan artar. Bu da primlerinizi en yüksekten ödeyenlerle en düşükten ödeyenler arasındaki farkın azalması anlamına gelir.

-Emekli maaşınızı arttırmanın bir diğer yolu da primlerinizi gerçek ücretiniz üzerinden ödemektir. Eğer işvereniniz asgari ücretten prim gösteriyor ve ücretiniz de asgari ücretten yüksekse bu duruma itiraz edebilirsiniz. Aksi halde emeklilik zamanınız geldiğinde en düşük emekli maaşına razı olmanız gerekir.

-Emekli maaşınızı etkileyen son faktör ise çalışma sürenizdir. Ne kadar uzun süre çalışırsanız emekli maaşınız da o kadar yüksek olur. Örneğin 10 yıl çalışmış bir kişinin ABO'su 20 iken, 40 yıl çalışmış bir kişinin ABO'su 80 olur. Bu da emekli maaşı farkına yansır.

Milli Emlak'tan 8 taksitle arsa satışı Milli Emlak'tan 8 taksitle arsa satışı

Emekli maaşınızı hesaplamak için bu adımları izleyebilirsiniz.