Afyonkarahisar Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ali Büyükduman:“Vatandaşımız duyarlılığını devam ettirirse kısa sürede dövizin ateşi söner”

Gözden kaçırmayın

Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..

IHAAW134120-GEN/07-12-2016



Afyonkarahisar Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ali Büyükduman, tankla, topla, tüfekle yapılamayanın ekonomik zarar verme sureti ile yapılmaya çalışıldığını ifade ederek, “Bu oyunu bozmamız lazım, bu bir ekonomik seferberliktir. Vatandaşımız bu duyarlılığını devam ettirir elindeki dövizi TL’ye ve altına çevirirse kısa süre sonra dövizdeki ateşin söneceğini düşünüyoruz" dedi.

  Başkan Ali Büyükduman, son günlerde yaşanan dövizdeki fiyat dalgalanmaları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasında 15 Temmuz darbe girişimi vurgusu yapan ve o gün yapılamayanların bugün ekonomi üzerinden yapılmaya çalışıldığına dikkat çeken Büyükduman, döviz bozdurma kampanyalarının ekonomi adına çok olumlu olduğuna işaret etti. Başkan Büyükduman, “Sayın Cumhurbaşkanımız 1 hafta kadar önce bir kampanya başlattı, döviz bozdurma kampanyası. Bize göre çok yerinde ve akıllıca oldu. Zira Türkiye üzerinde oynanan oyunların bir değişik versiyonu. Cumhurbaşkanımızın sözlerine ben ve diğer meslektaşlarımız tamamen katılıyor. Tankla, topla, tüfekle çözemedikleri işi ekonomik zarar verme sureti ile bu ayak oyunları ile yapmaya çalışıyorlar. Ama Türk milleti bu oyuna gelmeyecek. Biz de bunu çok yakından hissediyoruz. Son 1 haftadır vatandaşımız çok duyarlı bu konuya döviz büroları ve bankalar nezdinde izliyoruz. Vatandaşımız elinde ne varsa birikimlerini 10 dolardan tutun, 50 bin dolara kadar ellerindeki dövizi bozdurup TL’ye bunların büyük bir bölümünü de altına dönüyorlar. Bu son derece sevindirici, temennimiz bunun devam etmesi. Bu oyunu bozmamız lazım bundan evvel olduğu gibi. Bu bir ekonomik seferberliktir, herkesin de buna katılması lazım. İnşallah bu sayede Türkiye üzerinde oynanan oyunların bir başka versiyonunu da bertaraf etmiş olacağız” diye konuştu.

  “Dövizden çıkan vatandaş altına yöneliyor”

  Açıklamasında, vatandaşın duyarlılığı sayesinde dolardaki ateşin sönmeye başladığına da vurgu yapan Başkan Büyükduman şunları söyledi:

  “Olduk olası bir çok meslektaşımız dövize karşıydı. Bizim geleneksel yatırım aracımız altındı. ‘Niye dövize kayıyoruz ve niye yabancının parasını elimizde tutuyoruz?’ diye biz hayıflanıyorduk ve döviz işine sıcak bakmıyorduk. Bu son kampanya da bunu doğruladı. Nereye kadar gider bunu bilemiyoruz ama vatandaşımız bu duyarlılığını devam ettirir elindeki dövizi TL’ye çevirir, altına çevirirse kısa süre sonra dövizdeki ve dolardaki ateşin söneceğini fiyatların geri geleceğini ümit ediyorum. Zaten şu 2 günlük fiyat hareketleri de bunu gösterdi. Dolar kampanya başladığında 3.55’ti, bugün itibari ile 3,45’e geriledi. Bu sevindirici bir haber inşallah devamı gelsin. 24 ayar altının gramı 134,5 TL iken bugün itibari ile 130 TL’ye geri geldi. 218 TL olan çeyrek altın bugün için 214 TL seviyesine geri geldi. bu sevindirici bir haber. Döviz bozduran altına koşuyor bu bir gerçek son 3-4 günde altına yoğun bir talep var. Vatandaş dövizi bozdurunca bir miktar TL olarak kalıyor, bir kısmı da altın satan dükkanlara uğrayıp parasını altına yatırıyor. En güvenilir liman, dövizden çıkan vatandaş altına yöneliyor. Bu çok sevindirici inşallah istifadeleri olur ve yatırımların hayrını görürler. Bizim yaptığımız tespitlere göre son bir haftada döviz büroları ve bankalardaki döviz işlemlerinde alımla satımı oranladığımızda satanların oranı 3’te 2 arttı, alımlar 3’te 1’e indi.”