Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde, boyunda bulunan atar damara konuşlanan tümöre başarılı şekilde müdahale edilerek, Devlet Hastanesine bir ilk daha kazandırıldı. Başarılı operasyona Devlet Hastanesinde görevli Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. İlker ALAT imza attı.

 

Eşini daha önce halk arasındaki adıyla gırtlak kanserinden kaybeden H.K., boynunda ele gelen kitle fark etmesi üzerine Devlet Hastanesine başvurmuş, yapılan ileri tetkikler sonucunda boynunun sağ tarafında Glomus Caroticum adı verilen, şah damarının üzerine yerleşmiş tümör olduğu anlaşılmış. İlimizdeki diğer merkezler H.K.’ya bu kitlenin çıkartılması için gereken ameliyatı Ankara’da olması gerektiğini vurgulamış. İl dışına çıkmadan son kez Devlet Hastanesine başvuran hasta ve yakınları ile konuşan Doç.Dr. ALAT, onlara yapacağı işlemleri sırayla açıklayarak, hastası ile olan güven motiflerini ince ince işlemiş ve hastasının rızasını alarak tümör dokusunu başarıyla çıkarmıştır.

 

Glomus Caroticum adı verilen karotis cisim tümörleri yerleşim nedenleri açısından oldukça tehlikeli tümörler olup, birçok hastada tümör başarıyla çıkarılsa dahi ses kısıklığı, yutma güçlüğü, yüz felcinin yanında kol ve bacak felçleri gibi birçok nörolojik sekele, ciddi kanamalara hatta ölüm gibi istenmeyen durumlara neden olabilen riskli bir operasyondur. Oldukça dikkat isteyen bu operasyonda yapılabilecek en ufak bir hata da orada bulunan sinirlere verilen zarar sonucu karın ve göğüs boşluğundaki tüm organlarda kusur gelişme riski büyüktür. Literatürde İstanbul’da bulunan başarılı bir Kalp Hastanesinde bile 21 senede ancak 9 adet başarılı olgu ameliyatı gerçekleştirildiği bilinmektedir. Nadir görülen bu riskli hastalığın ilimizde başarıyla yapılması gurur verici gelişmelerden biridir.

 

Operasyonla ilgili düşüncelerini aktaran alanında ileri ihtisas yapmış Doç.Dr. ALAT; ‘Kalp ve Damar cerrahisi alanında nadir görülen hastalıkların ameliyatları hastanemizde başarıyla yapılabilmektedir. Hastanemizde bir ilki gerçekleştirdik. Bu riskli ameliyatın sonunda hastamız H.K.’nın genel durumu iyi olup, hastada hiçbir nörolojik kusur yoktur ve en kısa sürede taburculuğu planlanmaktadır. Bizler hastalarımızın sağlığı ve memnuniyeti için buradayız, bu yüzden Bakanlığımızın sunduğu imkanları en iyi şekilde kullanarak, hastalarımızın il dışına çıkarak zaman kaybetmelerinin maddi ve manevi mağduriyetlerinin önüne geçmekteyiz. En kısa zamanda açık kalp ameliyatları için gerekli ruhsat işlemlerinin de tamamlanmasıyla Afyon ve çevre yerleşim bölgelerine çok daha geniş bir yelpazede hizmet sunabileceğiz’ dedi.

 

Sağlığına kavuşan H.K. ‘ Beni iyi ki ikna edip, ameliyatımı başarıyla sonuçlandıran ve her aşamasında sabırla bana bilgi veren, sonuna kadar güvendiğim İlker bey ve ekibine çok teşekkür ederim. Kısa sürede sağlığıma kavuştum. Derdine deva arayan herkese hastanemizin kapıları sonuna kadar açık, son derece memnun olduğum ve memnun ayrılacağım hastanemizi herkese tavsiye ederim. İnanç ve güvenilir ekiple kötü günler rüya gibi geldi geçti’ dedi.