Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, haftalık basın toplantısında "laiklik" tartışmalarına vurgu yaptı. Laikliğin vazgeçilemez bir ilke olduğuna dikkat çeken Demirkırkan, "Yeni Anayasa'da laiklik olmasın" çıkışı yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman'ın görevinden istifa etmesini istedi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, geleneksel hâle getirdiği haftalık basın toplantısında ülke ve şehir gündemini değerlendirdi. CHP İl Sekreteri Kamil Gözen ve CHP Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Kiraz'ın da katıldığı basın toplantısında CHP İl Başkanı Kemal Demirkırkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik tarifi yeni Anayasa'da olmamalıdır" sözlerine tepki gösterdi. 

SİYASETİN DİNSALLEŞTİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ

Laikliğin vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizen Demirkırkan, "Ülkemizin gündemini bir anda değiştiren meclis başkanı sayın Kahraman’ı kınIyor bir an önce istifaya davet ediyorum. Laiklik ulusal bütünlük ile iç barışın, çağdaşlık ile bilimselliğin temel taşıdır. Bu anlayışla, siyasetin dini istismar etmesine kesinlikle karşıyız. Ne dinin siyasallaştırılması, ne de siyasetin dinselleştirilmesini kabul etmyoruz. Devlet din ve inançlar karşısında eşit mesafede durmalıdır. Devletin dini olmaz. İnsan haklarının, kadın-erkek eşitliğinin, çağdaşlığın ve modernleşmenin güvencesi Seküler yaşamdır. Laiklik, dine saygı, din ve devlet işlerinin ayrılmasının yanında din sömürüsü yapılmaması anlamına da gelmektedir. Din ve mezhep hiçbir zaman politika malzemesi yapılmamalıdır. Dinimiz asla halkı sömürme malzemesi yapılamaz. CHP'nin altı okundan birisi olan Laiklik bütün bu özellikleriyle anayasamızın değiştirilemez ve vazgeçilemez hükmüdür. Anayasanın değişmez hükmünü tartışmaya açmaya çalışıyorlar. Biz daha önce de ifade ettik. Anayasa'nın ilk dört maddesi değiştirilemez. Atatürk'ten, laiklikten, Cumhuriyet'ten, bayraktan ne istiyorsunuz. Yeter artık. Bunu tartışmaya açan Laiklik ve demokrasiyi içselleştirememiş olan Meclis Başkanı derhal istifa etmelidir" dedi. 

8 SAAT GEÇMEDEN ÇARK ETTİ

TBMM Başkanı Kahraman'ın bu sözlerinden sonra farklı bir söylemde daha bulunduğuna işaret eden Başkan Demirkırkan, "Sayın TBMM Başkanı Kahraman; laiklikle ilgili dilinizin altındaki baklayı çıkarıyorsunuz. Üzerinden 8 saat geçmeden tükürdüğünüzü yalayıp, 'Laiklik Anayasa'da tarif edilmeli' deyip 180 derece çark ediyorsunuz. Partiniz son seçimlerde yüzde 50 oy almış olabilir ancak bu ülkede bir kısmı da şimdilik sizin partinize oy veren Türkiye'nin demokratik, laik, özgürlükçü ve tam bağımsız bir ülke olması gerektiğini savunun sessiz çoğunluğu sizi izliyor. Ülkenin nereye götürülmeye çalışıldığını anlayan bu sessiz halk kitlelerinin sabrını zorlamaya başladığınızı fark edince mi çark ediyorsunuz?" diye sordu. 

DÜN NE DEDİLER, BUGÜN NE YAPIYORLAR?

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven'in 23 Nisan kutlamalarını engellemediklerini anlatırken "Mustafa Kemal, şehitlerimiz ve gazilerimizi unutmamız mümkün değildir” dediğini hatırlatan Demirkırkan, "Dün bunu diyenlerin bugün neleri tartıştıklarını görüyoruz. Bütün Müslümanları kendi arkalarında siyasal saf tutmaya, kendi partilerine oy vermeye çağıran bunlar değil mi? Bugün yapılan tartışma artık ülkemizin hangi noktaya geldiğini göstermektedir. Anadolu Müslümanlığı ile yetinmeyenlerin, vahabiliğe özenenlerin, İŞİD'e İŞİD diyemeyenlerin nihayet dillerinin altındaki bakla çıkmıştır. Bugün bu tartışmaları açanların dış güçlerin piyonu olarak Cumhuriyete karşı isyan başlatan Şeyh Said'den ne farkı vardır? Bu ülkenin kurucu ayarlarıyla daha fazla oynamayın. Bu düşünce ancak 'Demokrasi treninden vakti geldiğinde ineriz' diyenlerin düşüncesidir. Evet vakit geldi. Bu halk sizi İktidar treninden indirmek üzere. Türkiye Cumhuriyeti şeyhlerin, dervişlerin, Meclis'teki kahramanların ülkesi değil Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet olarak kalmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. 

CEMAAT ÜYELERİ BELEDİYE MECLİSİ'NDE NASIL GÖREV ALDI?

Demirkırkan'ın vurguladığı konular arasında Afyonkarahisar'daki gelişmeler de vardı. Afyonkarahisar'da geçen hafta bazı işadamlarına yönelik operasyon düzenlendiğini hatırlatan Başkan Demirkırkan, şu soruları gündeme getirdi:

"İlimizde geçtiğimiz hafta başlayan Cemaat operasyonu ile birçok kişi gözaltına alındı, 6 kişi tutuklandı. Olay yargıya intikal etti. Daha düne kadar birlikte olduğunuz cemaat mensuplarını bugün vatan haini ilan ettiniz. Gözaltına alınan kişiler düne kadar kol kola girdiğiniz AKP’ye finans sağlayan, birlikte gezeklere katıldığınız, ortak iş yaptığınız kişiler değil mi? İçlerinde 17-25 Aralık sonrası yapılan yerel seçimlerde AKP listesinden Belediye Meclis üyesi olanlar yok mu? Cemaat bir terör örgütü ve bu kişiler birer terörist ise bu şahısları Belediye Meclisine kimlerin soktuğunu tüm halkımız merak ediyor. Paralel Yapı kimdir? AKP kimdir? Bunlar Paralel midir? Yoksa Sarmal mı? Kime Paralel'dir? Kim vatansever, kim vatan hainidir? Vatanseverlikle terörist örgüt arasındaki çizgi nedir? Vatanseverlik döneme göre değişen bir kavram mıdır? Bu sorular tüm vatandaşlarımızın zihnini kurcalamaya başladı."

AFYON VE TÜRKİYE7DE 23 NİSAN'I KUTLADIK

Cumhuriyet Halk Partisi olarak Afyonkarahisar'da ve tüm Türkiye'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çovuk Bayramı'nı kutladıklarını hatırlatan Demirkırkan, "CHP, Türkiye’nin heryerinde ulusal egemenlimizin ilanını kutlamış, yapılan 23 Nisan törenlerinin tümüne katılmıştır. Yerelde de ilçe ve belde başkanlıklarımız olanakları ölçüsünde Ulusal Egemenlik bayramımızı kutlamıştır. Merkez İlçe Başkanlığımız çocuklarımıza ücretsiz tiyatro gösterisi sunmuş, gençlerimiz ve kadınlarımız çocuklarımıza bayramı hatırlatacak hediyeler götürmüşler, partililerimiz Kocatape Anıtı'na çelenk koymuşlardır. CHP bütün baskı ve saptırmalara rağmen bundan sonra da milli bayramlarımızı kutlayacaktır" dedi. 

YOL ORTASINDA BİSİKLET GÜZERGAHI

Afyonkarahisar'ın "yol ortasındaki bisiklet güzergahı" ile ulusal basında alay konusu hâline geldiğini de hatırlatan Başkan Demirkırkan, bu konuda nasıl bir gelişme yaşanacağını merak ettiklerini belirtti. Demirkırkan, "Afyon İzmir Karayolu 2 km. yapılan Bisiklet yolu ile ilgili olarak yapılan düzenlemenin tamamlamasını uzun süredir bekliyoruz, ancak anladığımız kadarıyla başkaca birşey yapılmayacak. Sayın Belediye Başkanımız bu yolu göstermelik olarak mı yaptı? Bisiklet yolu Köprülü kavşakta başlayıp Park hastanesi önünde bitiyor. Başı ve sonu yok. Şehir içi bağlantısı yok. Ulusal basına da malzeme olan bu yol kimi zaman kenarda, kimi zaman yolun ortasında seyrediyor. Araçlar bu yolda seyrediyor, yolcu indirip bindiriyor, park ediyor. Bisiklet Yolu'nu karayolundan ayıran bir düzenleme hala yapılmadı. Bu haliyle her türlü kazaya ve can kaybına açık bir proje olduğu açık. Belediyemizin bir an önce bu yolu kullanacak insanlarımızın güğvenliğini sağlaması gerekiyor" dedi.

AFJET'İN BAŞARISINDA VATANDAŞLARIN DA PAYI VAR

Başkan Demirkırkan'ın gündemindeki bir diğer konu ise Afyon Afjetspor'un 3'üncü Lig'e çıkmasıydı. Daha önce takımı küme düşüren kadronun yine işbaşında olduğunu, bu sefer kahramanmış gibi gösterilmeye çalışıldığına dikkat çeken Demirkırkan, şu ifadeleri kullandı:

"Afjet Afyonspor geçtiğimiz hafta yaptığı play-off maçını kazanarak 3. Lige yükseldi. Tüm takımımız ve teknik kadroyu kutlarım. Ancak 23 Nisan tarihinde şehitlerin anısında saygı duyuyoruz diyerek Meclis resepsiyonunu iptal edenler Afyonsporumuzu davul ve zurnalarla karşılamayı ihmal etmediler. Hangisi doğru? 

Bu konuda yapılması gereken bir eleştir de şudur. Bildiğimiz gibi Afyonspor’umuz 3 yıl önce aynı yöneticilerle 3. Ligten Amatör kümeye düşmüştü. O gün takımımızı küme düşürenler bugün 3. Lige çıkarttık diye kahraman ilan ediliyor. Önce Eşeğimizi kaybettirdiler, ardından da buldurlar. Bizler de sevindik. Bu olay tıpkı Eski garaj alanında bulunan Pazaryerinin önce taşınması ardından 'pazayerini eski yerine taşıdık' diye büyük kampanyalar düzenlenmesine benzedi. Afjet Afyonsprun 3. Lige çıkmasında manevi olarak ve ekonomik olarak en büyük katkıyı sağlayan Afjet’e düzenli ödemesini yapan Afyonlulara, halkımıza teşekkür etmek istiyorum. Bu sırada gözlerden kaçan bir gerçeği de üzüntüyle hatırlatmak istiyorum. Halen 3. Ligde bir temsilcimiz var. Ancak temsilcimiz Sandıklıspor ilgisizlik ve ekonomik güçlükler sonrası Bölgesel Amatör Kümeye düştü. Altyapı hazırlanmadan sporda kalıcı bir başarı elde edilmesinin mümkün olmadığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum."