Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Afyonkarahisar genelinde çiğ süt toplayıcılarına yönelik eğitim toplantısı düzenlendi

Gözden kaçırmayın

Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..

    Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Afyonkarahisar genelinde çiğ süt toplayıcılarına yönelik eğitim toplantısı düzenlendi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan İl Müdürü Hüseyin ARAP; 

‘‘Hayvancılık sektörü ekonomik sosyal ve teknik yönleriyle diğer sektörlerden farklı özellikler taşımaktadır. Ulusal işgücü istihdamı, iç ve dış ticaret ve tarıma bağlı sanayicilere temel hammadde üreten bir sektör olarak vazgeçilmez ve stratejik bir öneme sahiptir.

    Ülkemizde üretilen sütlerin bir kısmı modern sanayi kuruluşlarında hijenik olarak süt ve süt ürünlerine dönüştürülmektedir. Süt sağlıklı koşullarda uygun sağılıp, soğutulup, fabrikaya nakledilmezse sütteki mikroorganizma sayısı yükselmekte ve üretim esnasında çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Kötü kalitesiz ham maddeden hiçbir suretle kaliteli mamul üretilemeyeceği için uluslararası düzeyde rekabet edecek kalitede üretim mümkün olmamaktadır.

    Bu nedenle Türkiye de ilk defa İl Müdürlüğümüzce uygulamaya konulan  ‘‘Süt Takip Sistemi’’ projesiyle çiğ sütün sağımından hemen sonra süt toplama merkezlerine alınarak hemen soğutulması veya 2 saat içerisinde işletmeye alınması, süt işleme tesislerine sütün izlenebilir bir şekilde gelmesini sağlamaya çalışmaktayız. Süt kalitesinin iyileştirilmesinde kilit nokta olan İlimizde faaliyet gösteren çiğ süt toplayıcılarına, çiğ sütün toplanması ve nakliyesi sırasında uyulması gereken hijen kuralları ile İl Hıfzısıhha Meclis Kararları konularında bilgiler verilmiştir.

    Amacımız Türk Gıda Kodeksine uygun koşullarda üretilen çiğ inek sütünün üretici tarafından daha yüksek fiyatlara satışı sağlanmak, gıda güvenliği hijen, kalitesinin ve üretiminin arttırılması vb. konularda sürekli eğitimden geçirilmek suretiyle daha bilinçli bir üretici topluluğu oluşturmaktır.

Ayrıca sütün üretim aşamasında sağım ünitesi, meme temizliği, sağım makinesi temizliği ve dezenfeksiyonu, sağım sırasındaki hijenik uygulamalar ve sağım sonrasındaki uygulamalar konusunda çiftçilerimize çeşitli eğitimler verilmeye devam edecektir’’ dedi