Afyonkarahisar’da doğum sırasında çenesi kırılan 2 günlük inek yavrusu Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde (Hayvan Hastanesi) ameliyat edildi.

Gözden kaçırmayın

"Eskişehir'de Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı yapıldı"

Afyonkarahisar’ın İhsaniye Bozhüyük köyünde hayvancılık yapan bir çiftçinin yeni doğan buzağının doğum sonrası annesini ememesi yüzünden ilçede bulunan veteriner hekime başvurdu.

 

Veteriner hekim yaptığı ilk muayenede buzağının doğum sırasında çenesinin zarar görmüş olduğunu belirterek, buzağıyı AKÜ hayvan hastanesine yönlendirdi. Merkeze gelen buzağı, Veteriner Fakültesi Arş. Gör. Dr. Volkan Yaprakçı tarafından tedavi altına alındı. İlk olarak buzağının çene bölgesinin röntgeninin çekildiğini  ifade eden Yaprakçı, şunları kaydetti:

 

“İki günlük olan buzağı güç doğum sırasında uygulanan baskı sonucunda çenesi kırılmış. Doğum sırasında yaşanan ters geliş ve güç doğumlarda hayvanın çıkarılmasında zorluklar yaşanıyor. Bu çok sık karşılaşılan bir durum. Doğum öncesi uzman veterinerler tarafından yapılan tetkikler güç doğumların ve bu tür sonuçların yaşanmasının önüne geçecektir.”

 

Güç doğumlarda yaşanan kayıpların ekonomiye de zarar verdiğini belirten Yaprakçı, Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde bu tür operasyonların en düşük maliyetlerle gerçekleştirildiğini, bölge hayvancılığına  da destek verildiğini aktardı. İki günlük olan buzağının anne sütünü alamadığı için sonda ile verildiğini dile getiren Yaprakçı, Anne sütünün çok önemli olduğunu ve buzağıyı enfeksiyonlara karşı koruduğu anlattı.

 

Yaprakçı, “Yaklaşık bir buçuk saat süren bir operasyon ile alt çenesinin kırılan uç kısmını tel, gövde kısmını ise plaka ile tutturacağız. Buzağı ilerleyen günlerde emme yetisine kavuşacak” dedi.

 

Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Fatih Birdane ise, merkez olarak Afyonkarahisar ve bölge illerden gelen hayvanların tedavileri için hizmet verdiklerini, hayvancılık sektörüne katkı sunmaya çalıştıklarını ifade etti.