19 Mayıs, emperyalist devletlerin ve onlarla birlikte iş tutanların topraklarımızı işgal etme girişimlerine karşılık, millet olarak İstiklal mücadelesini başlattığımız gündür. Egemenlik ve bağımsızlık mücadelemizin bu sembol gününün Gazi Mustafa Kemal tarafından gençliğe armağan edilmesi, taşıdığı anlamlar bakımından önemlidir.

 

Kimliğini bulma ve bilme olgunluğundaki gençliğin her türlü kötü şartta bile düşmana boyun eğmeme özelliği ile millî iradenin egemenlik ruhu bütünleştirilmiştir. Bu şuurla millî ruh canlanacak, millî ruhu canlı tutarak genç olunacaktır. Vatan savunması söz konusu olduğunda mücadele azmiyle milletimiz her daim genç kalmıştır.

 

Gençlerini iyi yetiştiren milletlerin geçmişi başarılarla doludur ve geleceği daima aydınlık olmuştur. Çünkü bir toplumun idealleri, bilgili, ahlâklı, çalışkan, heyecanlı gençleriyle canlı kalır, gerçekleşir. Gençlik, yarınlar demektir, gelecek demektir, umut demektir. Umutlar, hayaller şuurlu, sağlam karakterli gençlikle gerçeğe dönüşür. Gençlik, dünle yarını bağlayan bugün, geçmişle gelecek arasında köprüdür; taze heyecanı ile toplumun kuvvet kaynağı, sınırsız hayalidir. Gençlik, baharla birlikte karların erimesiyle kabararak akan ırmaklar gibidir. Kontrol edilmezse zahmet veren taşkınlık, yararlanmayı bilince rahmet getiren aşkınlıktır.

 

Topluma hareket kazandıran dinamik yapı ne kadar yaygın ve sağlamsa, toplum o kadar gençtir. Gençlik duygudadır, kavrayıştadır. Gençlik azimle, usanmadan çalışmaktır. Bu haslet ve hassasiyetlerini yitirmiş hayat yorgunu toplumlar genç sayılamazlar. Onların ruhu tembelleşmiş, duyguları ağırlaşmıştır. Yine bir toplum hayata bağlılık noktasında isteğini, heyecanını kaybetmişse yaş ortalamasına bakmaksızın o toplum gençliğini yitirmiş demektir. Zamanı aşan bir davanın yolcuları olduğumuz için tarih bizi eskitemedi. Eskimez yeninin sahipleri olarak yaşlanmadık, yorulmadık.

 

Eğitim-Bir-Sen olarak, eğitimsiz var olmanın ve ilerlemenin mümkün olmadığı bilinciyle, gençliğe ve elbette insanımıza yatırımın, geleceğimiz ve kurtuluşumuz için en önemli yatırım olduğuna inanıyor, bu amaçla atılacak her adımın, yapılacak her çalışmanın destekçisi olduğumuzu, olacağımızı ifade ediyoruz.

 

Bu duygu ve düşüncelerle, milletimizin bayramını tebrik ediyor, iyi bir gençliğe sahip olan milletin geleceğinin bayram olacağını düşünüyoruz.