Hükümet, usulsüz yollara başvurup devleti zarara uğratanlara göz açtırmıyor. Sahte sigorta yaptırıp emekli olan, sağlık hizmetlerinden yararlanan ve düşük bordro düzenleyip devletten vergi kaçıran patronlar yakayı ele verdi.

Gözden kaçırmayın

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda MesajıBelediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda Mesajı

Yeni Asır'dan Hazal Ateş'in haberine göre Vergi Dairesi Otomasyon Projesi ile SGK bildirgesi kayıtlarının sorgulanmasıyla yapılan incelemelerde 220 bini aşkın kişinin sahte sigorta yaptığı belirlendi. İşverene para cezasının yanı sıra TCK ve Borçlar Kanunu kapsamında da 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılıyor.



​Faiziyle ödeyecekler



SGK, kağıt üzerinde sigortalı gösterilen kişiler, sahte işyerleri ve asgari ücretteki artışı vermemek için usulsüz uygulamalar gidenler hakkında denetimleri sıklaştırdı.



Sahte işyeri açıp insanları sahte sigortalı yapan kişiler hakkında hapis istemiyle dava açılıyor.



Yapılan incelemelerde dolandırıcıların sahte sigortada birçok farklı yönteme başvurduğu ortaya çıktı.



Yasal olarak faaliyette görünen işyerinde çalışıyor görünüyor ya da kağıt üzerinde sigorta yapılıp çalışmadan prim yatırılıyor gösteriliyorlar.



Bazılarının emeklilik için gün doldurmak, bazılarının da sigorta ve vergi teşvikinden yararlanmak, asgari işçilik uygulamasındaki barajı doldurmak için bu yöntemlere başvurdukları saptandı.

Sahte sigortalar iptal edilirken; örneğin üç yıl sahte sigorta yaptıran kişi geçmişte yatırdığı primleri de kaybediyor. Emekli aylığı olarak aldığı bütün parayı faiziyle devlete geri ödüyor. Resmi belgede sahtecilikten beş yıla kadar hapis cezası öngörülürken, işverenden bu yıllara ait vergi cezası da alınıyor.



ASGARİ ÜCRETTE OYUNA AĞIR FATURA



Hükümetin işverene maliyetini düşürmek için işçi başına 100 lira destek sağlamasına karşın bazı işverenlerin asgari ücretteki artış faturasını çalışana çıkardığı belirlendi. Bazıları fazla mesai alacaklarını asgari ücretin içine katarken, bazılarının da zam tutarını elden geri aldığı ortaya çıktı.

İşverenlerin maliyeti düşürme adına asgari ücreti usulüne uygun vermemesi durumunda iki asgari ücret tutarında para cezası, gecikme zammı, usulsüzlük cezaları hatta hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Asgari ücret ödenmeyen ve eksik ödenen her işçi için her ay 162 lira ceza kesiliyor.