Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Dermotoloji Uzmanı Dr.Faruk ERKAN vücudumuzda oluşan benler’in önemine ve Deri kanseri konusu hakkında bilgiler verdi.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Doğuştan ve doğumdan sonra gelişen melonasit adlı hücrelerin oluşturduğu renkleri genelde ten renginden koyu kahveye değişen yapılar ve nevüs yada halk arasında ben adıyla bilinmektedir. Dünyada görülme sıklığı oranı en hızlı artan kanser türlerinden biri olan malign melanom lezyonlarının %70 ‘i normal cilt üzerinden gelişirken %30’uda bir ben üzerinden gelişebilmektedir.

 

HANGİ BENLER KANSER GELİŞTİRME AÇISINDAN DAHA RİSKLİDİR !

 

Deride bulundukları seviyeye göre junçtional , jompount,intradermal nevüs şeklinde isimlendirilirken ve görüntüleri farklı olan benlerden bazıları atipik karakteristik gösterir ve risk taşır. Yoğun güneş teması, solaryuma girmek ayrıca vücutta çok sayıda benin olması ailede birinci derecede akrabada malign melanom öyküsü olması , displastik nevüslerin bulunması, immün sistemin baskılanması doğuştan büyük çapta benin oluşu, beyaz ırktan olmak , açık renk gözlü olmak kızıl sarı saçlı veya kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen cilt tipine sahip kişilerin malign melanoma yakalanma riski daha yüksektir.

 

I.derece akrabalarda malign melanom öyküsünün olması riski yedi kat artırır.

 

BENLERDE BU BELİRTİLER VARSA HEMEN DOKTORA BAŞVURULMALIDIR

 

· Yapısı asimetrikse çevresinde

 

· Çevresinde düzensizlik varsa

 

· Açık veya koyu kahve ,siyah-mavi, beyaz ve kırmızı gibi farklı renkler bulunuyorsa

 

· Çapı 5 mm’den büyükse

 

· Yüzeyinde , boytunda , şeklinde değişiklik oluşmuşsa

 

· Üzerinde kanama ya da veya sürekli kaşıntı varsa

 

· Tırnak kenarlarında ve tırnakta kahve renkli renk değişikliği varsa bunlar malign melanomun işareti olabilir.

 

Bu durumda zaman kaybetmeden mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak hayati önem taşımaktadır. Ayrıca yılda bir kez benlerin rutin muayenesinin yapılması bu konuda çok önemlidir.