Mehmet Behiç Görktan tarafından hazırlanan Behçetoğlu'ndan Karahisar Masalları kitabı ile güftesi Afyonkarahisarlı Şair Rüştü Okyar'a bestesi Ahmet Kadri Rizeli'ye ait tango eserlerden oluşan Bu Şarkı Hiç Bitmesin isimli müzik albümü, Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sanat Evinde düzenlenen programla tanıtıldı.

 

                Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın ev sahipliğinde düzenlenen programla beğeniye sunulan eserlerin tanıtımına, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık, Afyonkarahisar eski Milletvekili Mehmet Telek, Mimar Erdoğan Emre, kitap kulübü üyeleri, işadamları, sanatseverler ve Cumhuriyet İlkokulu öğrencileri katıldı.

 

                MASALLAR TÜRKİYE'DEN ÖNCE İLK KEZ FRANSA'DA YAYINLANIYOR

 

                Tanıtımda ilk olarak, "Behçetoğlu'ndan Karahisar Masalları kitabını hazırlayan Mehmet Behiç Görktan değerlendirmede bulundu. Masalların sözlü edebiyatın bel kemiğini teşkil ettiğini belirten Mehmet Behiç Görktan, Afyonkarahisar'a özgü birçok masalın yazılı hale gelmediği için unutulup gittiğini, bugün tanıtımı yapılan kitapta yer alan masalların ise Ünlü Masalcı- Edebiyat Öğretmeni Eflatun Cem Güney ve Kadro Dergisi yayın ekibinden Türkçe Öğretmeni Tahir Hayrettin Tolga'nın takriben 1930'lu yıllarda öğrenciler aracılığıyla köylerden topladığı masallardan oluştuğunu söyledi. Bu masalların ilk kez, babası Behçetoğlu Muzaffer Görktan tarafından derlenerek 29 Ekim 1936 yılından itibaren 'Çağdaş Dergisinde' yayınlanmaya başlandığını kaydeden Görktan, o dönem derginin sahibi olan Prof. Enver Esenkova'nın daha sonra Fransa'ya müfettiş olarak atandığını ve Fransa'da da Türk Masalları adı altında yayınlandığını aktardı.

 

                "BİZİM MASALLARIMIZ BATININ MASALLARINDAN ÜSTÜN VE İÇLİDİR"

 

                Masalların Fransa'da büyük ilgi görüp çok sayıda satıldığını kaydeden Görktan, "Gerçekten; bizim masallarımız batının masallarından üstün ve içlidir. Masallarımız da şiirlerimiz gibi ağlatırken, güldürür ve bizleri derin derin düşündürür. Eğer bunlar yoksa zaten o yazı kafa şişirmekten öteye gidemez. Öyle masallar vardır ki dinleyenlerin hayat rotalarına yeniden yön vermiştir. Eflatun Cem Güney Hocamız; halk hikâyesi, masal ve efsaneleri asıllarına uygun olarak edebi bir nitelik kazandırmıştır. Türk folklor ürünlerini, sadece sözden yazıya geçirmekle kalmayarak, onları değerlendirmiştir. Dolayısıyla 'Masal Yazarı' olarak ün yapmıştır. 1956 yılında "Açıl sofram açıl" masallarıyla 'Hans Chirstion Anderson" Kurumu tarafından Andersen Pâyesi Şeref Diploması ve Dünya Çocuk Edebiyatı Sertifikası verilmiştir. Bu masalların çoğunu Afyonkarahisar masalları oluşturmaktadır. 1960 yılında da Dede Korkut masalarıyla ayni ödülleri ikinci defa kazanmıştır" dedi.

 

                "FANİ DÜNYANIN EN BÜYÜK KAZANCI GERİDE HOŞ SEDA BIRAKABİLMEKTİR"

 

                Afyonkarahisar Masallarının dünya birincisi olduğunu vurgulayan Mehmet Behiç Görktan, "Babam Behçetoğlu Muzaffer Görktan'ın hazırlamış olduğu bu masalların kaybolup gitmesine içim razı olmayan ve bu masalları Afyonkarahisar halkıyla buluşturan, her türlü desteği sağlayan başta Değerli Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban'a, Kültür ve Sosyal İsler Müdürümüz Emel Sarlık'a, Grafiker Ramazan Gölcük'e ve bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hepimiz iyi biliriz ki şu fani dünyanın en büyük kazancı, ancak tabutumuzun arkasına üç-beş kişiyi toplayabilmek ve ardında da iyi ve güzel şeyler söyletebilmektir. Yani hoş seda bırakabilmektir. İnşallah Behçetoğlu bunu yapabilmiştir" diye konuştu.

 

                "BAŞKANIMIZIN VE ÜNİVERSİTEMİZİN DESTEĞİ GÖZ ARDI EDİLEMEZ"

 

                'Tango Alla Turca' albümün hazırlayan Rüştü Okyar ise tanıtımın programında yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bugün burada bulunmamızın benim için çok büyük bir önemi var. Türk Müziğine olan ilgimin ta küçük yaşlarıma kadar dayandığını biliyorsunuz. Benim için musiki bir kültür ve yaşam biçimidir. Yine çoğunuzun malumu olduğu üzere güzel ilimizde Türk Müziği çalışmalarına pek çok katkım ve başarılı çalışmalarım olmuştur. Rahmetli Avni Anıl ile başlayan bestekarlar konserleri, bugün hala yaşayan Türk Müziğinin duayen bestekarı Prof Dr. Alaeddin Yavaşca, Erol Sayan, Turhan Taşhan ve Amir Ateş'in eserlerinden oluşan konser programlarıyla devam etmiştir. Yine bu çalışmalarımın yanında ülkemizin nadide Türk Sanat Müziği korolarından olan Üsküdar Musiki Cemiyetini, Ankara GEAD Korosunu ve Çanakkale Belediyesi TSM korosunu ilimize getirerek sanatsever Afyonkarahisar halkı ile buluşturduğuma çoğunuz şahit olmuşsunuzdur. Bana bu çalışmalarımda Afyonkarahisar Belediye Başkan Burhanettin Çoban Bey'in, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürlüğünün ve konservatuarımızın Türk Sanat Müziği Bölümünün desteğini asla göz ardı edemem.

 

                "MÜZİĞİN DİLİNİ, DİNİ VE IRKI YOKTUR, EVRENSELDİR..."

 

                Bugün burada olmamızın nedeni, naçizane güftelerini yazdığım ve besteleri değerli hocam Ahmet Kadri Rizeli tarafından yapılan ve yine Ahmet Kadri Rizeli tarafından seslendirilen 'Tango Alla Turca' albümümüzün sizlere tanıtımını yapmak, bu nadide albümü sizlerle tanıştırmak içindir. Neden tango, neden bu albüm? Müzik evrensel bir iletişim aracıdır. Müziğin dilini, dini ve ırkı yoktur. Müzik hayatımızın her anında bizimle beraberdir. Doğar doğmaz annemizin ninnisiyle başlayan müzik yolculuğumuz beşeri hayatımızın her anında bizlerle birlikte olmuştur. Şiir ile aşk yüz yüzedir. Şiir aşkın gerçekliğinin bir dilidir. Alışılmış anlamı dışında kullanılan sözcükler şiire harmanlanır ve aşkı toplumsal yaşamın içinde baki kılar. Gündelik yaşam içinde şiir ve şarkı ile aşk üzerine konuşmak mümkün kılınır. Şiirin tango nağmeleriyle buluşması ise bağlanma korkusundan uzak aşkın arzu ile iç içe yaşanma haline dönüşmesidir. İnsanlığın ancak kendisine dürüst olabildiği, doğal bir ilişki içerisinde yaşanması mümkün olan aşkların tango eserlerinin içinde saklandığı bilinen bir gerçektir. Bu albümümüz doğal bir düzlemde naif Türk halkının aşklarını, tango müzik cümleleriyle özgürce konuşarak yaşamaya ve yaşatmaya hazır hale gelmesini sağlamak için projelendirilerek hazırlanıp sizlerle buluşmuştur. Türk müziğinin makamsal formuna sadık kalınarak bestelenen ilk Türk tango eserlerinden oluşan bu albümü saygıyla tüm insanlığa emanet ediyorum.

 

                ALBÜMDEKİ ESERLER TRT RADYO VE TELEVİZYONUNDA YAYINLANACAK

 

                Bu eser, en son 1 Ocak 1980 tarihinde merhum Esin Engin tarafından çıkartılan albümden sonra 38 yıl sonra ortaya çıkmış bir albümdür. Tango Alla Turca Türk, Afyonkarahisar Belediyemiz ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı ile yapılan bu ortak çalışma şimdiden Türk Müziği tarihinde yerini almış ve önemli bir boşluğu doldurmuş örnek çalışmadır. Albümde yer alan eserlerin bundan sonra sıkça TRT Radyo ve televizyon kanallarında yayınlanacağının müjdesini de vererek hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesile ile tekrardan, Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban Bey'e, Belediyemizin Kültür ve Sosyal işler Müdürü Emel Sarlık Hanımefendiye ve bünyesinde çalışan tüm mesai arkadaşlarına, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak Bey' e yine üniversitemize bağlı Devlet Konservatuarımızın Değerli Müdürü Prof Dr. Uğur Türkmen Bey'e, Öğretim Görevlisi Yıldırım Aktaş Bey'e basın mensupları ve misafirlerimize, albümde ortak eserlerimizi seslendiren TRT İstanbul televizyonu ve radyosu ses ve saz sanatçısı bestekâr Ahmet Kadri Rizeli Hocama ve tüm ekibine sizlerin huzurunda sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum."

 

                "ÇOK DEĞERLİ BİR ESERİ DAHA AFYONKARAHİSAR SANATINA KAZANDIRDIK"

 

                Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen de üniversitelerin görevinin, çevreden evrene ilkesini hayata geçirmek olduğunu söyledi. Afyon merkezde olmak kaydıyla kültür, sanat ve müziği dair ne varsa ilgi gösterdiklerini söyleyen Prof. Dr. Uğur Türkmen; çok değerli bir eseri daha Afyonkarahisar sanatına kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Afyonkarahisar Belediyesi  olarak kültür, sanat ve müziğe dair birçok eseri beğeniye sunduklarını ifade eden Başkan Burhanettin Çoban ise, Bizim yaptığımız bu hizmetler aslında çok değerli eser sahiplerinin fedakârlığı, çalışkanlığı, üretkenliği sayesinde kültürel ve sosyal hayatımıza kazandırılıyor. Asıl iş üretenler kültür ve sanatımıza katkı yapanlar bu gün olduğu gibi bundan önce de yayınladığımız birçok eserin sahipleri olan değerli isimlerdir dedi. 

 

                "İNŞALLAH BU MASALLAR ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ESİN KAYNAĞI OLUR"

 

                Behçetoğlu Muzaffer Görktan'ın tüm yaşamı boyunca sadece ilimizin değil, ülkemizin tarihi ve sosyal hayatına çok büyük katkılar yapmış bir kişi olduğunu belirten Başkan Çoban; "Eflatun Cem Güney gibi bu konuda üstat olan bir öğretmen görev veriyor. Behçetoğlu Muzaffer ağabeyimiz de köy köy dolaşarak bu masalları derliyor. Daha Türkiye'de yayınlanmadan Fransa'da yayınlanıyor ve çok büyük ilgi çekiyor. Allah'tan  aile de bunları muhafaza etmiş ki; bu günlere gelmiş. Gerçekten çokta güzel bir eser oldu. Muzaffer ağabeyimiz bu masalları 1930'lu yıllarda derliyor. Masalları sorduğu insanlar 60'lı yıllarda olduğu için 1880'li yılların masalları oluyor. Kitabın resimlerini de Marmara Üniversitesinden Doç. Dr. Aykut Özbay çizdi. İnşallah bu masallar hem ilimizin çocukları için hem de ülkemiz çocukları için esin kaynağı olur. Bu vesileyle başta rahmetli olmak üzere Behçetoğlu Ailesine üzere teşekkür ediyorum. Mehmet Behiç Görktan Hocamız Afyon'da ilklerle ilgili bir proje getirdi. Tarihimize ve kültürümüze ışık tutacak bir eserin çalışmasına da en kısa zamanda başlayacağız" dedi.

 

                BAŞKAN ÇOBAN'DAN TANGO ALL TURCA ALBÜME BÜYÜK ÖVGÜ

 

                Başkan Çoban, Tango Alla Turca albümüyle ilgili olarak ise şöyle konuştu: "Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuarı Müdürü Uğur Hocamız ekibiyle beraber bu projeye sahip çıktı. Çok güzel bir eser ortaya çıkmış. Afyonkarahisar, Anadolu'da büyükşehirlere göre mütevazı sayılabilir ancak ülkemizin tarihine, müziğine, sanatına ışık tutacak çok güzel bestekar ve şairlerimiz var. Aynı zamanda ülke müziğinde söz sahibi olacak bir konservatuarımız var. Konservatuarımızın bu nedenli güçlü olması ilimizin ve ülkemizin müzik hayatına çok güzel olumlu şeyler kazandırıyor. Bu eserlerin çok yakın bir zamanda TRT radyolarında, başka radyolarda ve televizyonlarda yayınlanacak olmasını duymaktan mutlu olduk. Üniversitemiz ve Rüştü Okyar Bey çok güzel bir çalışmaya imza attılar. Bu iki değerli eserimizin ilimiz ve ülkemizin tarihine, sanatına kültürüne katkı yapmasını diler, eserlerin hazırlanmasına emeği geçen Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Emel Sarlık Hanımefendi'yi, ekibini  ve ismini sayamadığım katkıda bulunan herkesi canı gönülden kutluyorum" dedi.

 

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Mehmet Behiç Görktan tarafından hazırlanan Behçetoğlu'ndan Karahisar Masalları kitabında ayrıca şu ifadelere yer verdi.

 

Hayal Dünyamız Masallar

 

Halk kültürümüzün önemli kaynakları arasında bulunan masallar, küçüklüğümüzün hayal dünyasıdır. Daha çok ninelerimiz ve annelerimizden dinlediğimiz masallarla kişiliğimiz şekillenir. Doğru-yanlış, iyi-kötü, çirkin-güzel ayrımı yapan ve öğüt veren masalları küçüklüğümüzde zevkle dinlemişizdir. Masalları anlatma becerisine sahip güngörmüşlerden dinlemek bir başka tad vermiştir her zaman.

 

1993 yılında aramızdan ayrılan Gazeteci-Yazar Behçetoğlu Muzaffer Görktan'ın 1930'lu yıllarda derlemeye başladığı Behçetoğlu'ndan Karahisar Masalları'nın geçmişi o günlerdeki kaynak kişilere bakılırsa 1880-1890'lı yıllara uzanıyor. Yani masallarımız en az 135 yıllık bir geçmişe sahiptir.

 

Merhum Behçetoğlu Muzaffer Görktan'ın oğlu Mehmet Behiç Görktan'ın halk kültürümüzün zenginliği Karahisar Masalları'nın yayımlanmasında gösterdiği çabadan dolayı kutluyorum. Gelecek için en değerli varlığımız çocuklarımıza ulaşacak bu hiç duymadığım masalları kitaplaştırmak önemli bir hizmettir diye düşünüyorum. Unutmayalım; düşünmeyen ve hayal edemeyen çocuklarımızın gelecek için düşünceleri ve hayalleri olmayacaktır.Okumanın ve öğrenmenin hemen başında olan çocuklarımıza hediye edeceğimiz masal kitabımız çocuklarımıza hem öğretecek, hem eğitecek hem de hayal etmelerini sağlayacak. Merhum Behçetoğlu Muzaffer Görktan'ın bundan yaklaşık 85 yıl öncesinde derlediği masallar şimdi de yeni kuşaklara kitabın dışında kulaktan kulağa anlatılacak. Ne kadar değerli bir hizmet. Vefatından yaklaşık 25 yıl sonrasında çocuklarımıza ve bize hitap ediyor. Masal kitabımızın kapağını ve sayfaların resimlerini yapan Değerli Hocam Yrd. Doç. Dr. Aykut Özbay'a, kitabın basılmasını sağlayan Kültür ve Sosyal İşler Müdiresi Emel Sarlık'a, Grafiker Ramazan Gölcük ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüzün değerli çalışanlarına teşekkür ediyorum.Masal kitabımızı tüm çocuklarımıza armağan ederken, hepsinin gözlerinden öpüyorum. Geleceğimiz çocuklarımıza sağlık, mutluluk ve başarı diliyorum.

 

 

 

Mehmet Behiç Görktan  ise kitabın Sunuş yazısında şu ifadelere yer verdi

 

Behçetoğlu Muzaffer Görktan Afyonkarahisar'ın işgali sırasında 5-6 yaşlarında bir çocuk imiş. Karahisar'ımız, bilindiği gibi, Yunan, İngiliz, Fransız ve İtalyanların işgaline uğramıştır. Dolayısıyla, halkımızın izzet-i nefsi kırılmış, yüreğinde acılar yaşayan bir millet, olmuştur. Ayrıca yerli Ermenilerin de bazıları iyice şımarmış, Türk Milleti ile dalga geçer hale gelmişlerdir. Çocuklar aileleri tarafında dışarıya bırakılmaz, evlerde tutulurlarmış. Evlerde kâfir Yunan'a lanetler yağdırılır, İngiliz'e, Fransız'a beddualar edilir, ölen askerlerimiz için de hatimler indirilirmiş.Çocuklar siyasi durumlardan pek haberdar olmadıklarından, onlara da nineleri, dedeleri, anneleri masal anlatarak; iyiyle çirkini, doğruyla yanlışı, millî duygularımızı öğretmeyi hedeflemişlerdir. Bu sayede masallar sözlü kültürümüzün temel öğelerinden birisi olmuştur.Bu kitabın içinde yer alan masallar 1930-1936 yılları arasında derlenmiştir. Ama masal kaynağı olan kişiler o tarihlerde, 55-60 yaşlarında kişiler olduğuna göre, masallarımız en az 1880-1890 yıllarında anlatılan masallardır. Dolayısıyla bu masallar bir belge ve ders niteliğindedir.Masalların kitap kapağı ve resimleri; Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Üyesi Yard. Doç. Dr. Aykut ÖZBAY tarafından yapılmıştır. Kendisine teşekkür ederiz. 1986 yılında basıma hazırlanan ve bazılarını bildiğimiz bu masallardan birkaç örnek sunmaktayız. Millî kültürümüz olan babamın derlemiş oldğu bu masalları Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban'a sunduğum zaman konuya eğildi, ilgi ve dikkatini çeken bu masalların siz okuyuculara hemen sunulmasını istedi. Bir ecdat armağanı olarak bize kadar ulaşan ve nisyan deryasına gömülmesine mani olan Değerli Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Çoban'a, Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sayın Emel Sarlık Hanım'a ve Grafiker Sayın Ramazan Gölcük'e ve bütün emeği geçenlere teşekkür ederim.   Ayrıca gençlerimize, bildiklerini aynen aktarmayı bir millî borç bilen, olgunluk ve tevazun canlı timsali olan, babamın hazırlamış olduğu yakın tarihimizle ilgili bilgi ve belgeleri sunmaya devam edeceğiz. Onlarında mekânları cennet, ruhları şâd olsun...