Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın seçim öncesi vaatlerinden olan modern hayvan barınağı, eski Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun girişimleriyle 2009 yılında ilimize kazandırılmıştı.

 

 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre Afyonkarahisar Belediyesi başıboş hayvanları topluyor ve barınakta ön muayeneden geçirdikten sonra hastalıklı olanların tedavilerini yapıyor. Kısırlaştırma sırası gelen hayvanlar, Afyon Kocatepe Üniversitesi Hayvan Hastanesi ile yapılan protokol gereği kısırlaştırılıyor. Daha sonra ise kuduz aşıları ve parazit iğneleri yapılıyor.Kısırlaştırılan sokak hayvanları, barınakta on beş gün boyunca rehabilitasyona tabii tutuluyor ve YASA GEREĞİ alındıkları doğal ortama bırakılıyor.

 

VATANDAŞ ŞİKÂYET EDİYOR, BELEDİYE KANUNA GÖRE HAREKET EDİYOR

 

              Barınakta her türlü bakımı ve rehabilitasyonu yapılan ve yasa gereği doğal ortama bırakılan sokak hayvanları (köpekler) vatandaşları tedirgin ediyor. Vatandaşların sokak köpekleriyle ilgili şikâyetlerine duyarsız kalmadıklarını söyleyen Belediye yetkilileri ise bu konuda yasal bir yetkiye sahip olmadıklarını ifade ediyor. Vatandaşlar başıboş köpeklerin sokaklarda tehlike saçtığı yönünde belediyeye gerek mesaj ve mail yoluyla, gerekse sözlü olarak taleplerini iletiyor.

 

             Sokak köpekleri ile ilgili şikâyetlerin meşru ve yerinde olduğunu söyleyen Belediye yetkilileri ise “Türkiye’de hiç kimse hayvan düşmanı ve köpek düşmanı değil. Yıllar önce bir kanun çıkmış. Kanun diyor ki; “Belediyeler sokaktaki köpekleri barınaklara alır, bu barınaklarda köpekleri kısırlaştırma işlemine tabi tutar, kısırlaştırma işleminden sonra aşılama işlemini yapar ve daha sonra 15 gün süreyle iyileşme ve sahiplendirme sürecini bekler.  Sahiplendirme yapılamazsa köpekleri aldıkları ortama bırakmak zorundadır”

 

               Belediye yetkilileri, “Kanun, sadece kısırlaştırma işlemleri sonrasında, iyileşme sürecinde ya da çok yaşlı, hasta veya sakat durumda olan köpeklerin barınaklarda kalmasına izin veriyor.  Kanun, kısırlaştırılmış ve işaretlenmiş yani kulağına küpe takılarak alındıkları ortama bırakılmış sokak köpeklerinin bulundukları ortamdan alınıp  tekrar bakım evlerine veya başka bir ortama  bırakılmalarına müsaade etmemektedir. Bu yasanın değişmesi lazım… Bu yasa değişirse onlara ayrılacak doğal yaşam alanlarında bakım ve barınma ihtiyaçları yerel yönetimler tarafından sağlanabilecektir”  dediler.