Müteahhit firma aracılığıyla 7 kilometre uzunluğunda, ortalama sekiz metre genişliğindeki bölgede, 15 santimetre kalınlığında silindirle sıkıştırılmış beton yol yapılıyor. Belediye Meclis Üyesi Osman Çakıcı ve Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk'le beraber çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yetkililerden çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı.



KALINLIĞI 15 SANTİM

 

            Silindirle sıkıştırılmış beton yol uygulamasını yaklaşık iki ay önce Belediye'nin kendi asfalt şantiyesi ekipleriyle Selçuklu Mahallesinde gerçekleştirdiğini hatırlatan Başkan Çoban, çalışmaların ikincisini bu kez de müteahhit firma aracılığıyla yaptıklarını söyledi. Başkan Çoban; Afyonkarahisar Belediyesi olarak son dokuz yıldır birçok ilki hem ilimize hemde ülkemize yaşatmıştık. Yine bu yıl ilk defa Belediyemiz imkanlarıyla Selçuklu Mahallemizde hayata geçirdiğimiz uygulamamızı bu kez de bir ihale yaparak müteahhit firma aracılığıyla Ankara istikametinden düzenli çöp depolama alanımıza kadar olan yedi kilometrelik, ortalama sekiz metre genişliğindeki yolumuzu silindirle sıkıştırılmış beton yol olarak yaptırtıyoruz. İlk etapta C 40 beton standartlarında 18 santim yüksekliğinde beton yolumuz yapılıyor. Silindirle sıkıştırıldığı zaman bu yolumuz 15 santim kalınlığına düşmüş oluyor. Bu yoldan verim alabilirsek petrol ve çimento fiyatlarına bağlı olarak asfalt yol yada beton yol olarak tercih imkânımızda ortaya çıkmış olacak dedi.

 

                YOLLARIMIZ CARİ AÇIĞIN AZALMASINA KATKIDA BULUNACAK

 

             Çimentonun tamamen milli ekonomiye ait ürünlerden ortaya çıktığını hatırlatan Başkan Çoban, bu çalışmanın Türkiye çapına yayılması halinde yollarımızın cari açığın azalmasına katkıda bulunacağını söyledi. Başkan Çoban konuşmasını şöyle sürdürdü: Bu uygulamayla birlikte çimentonun daha ucuz olması halinde tamamı milli ekonomiye ait ürünler olduğu için dışarıdan petrol ithal etme ihtiyacımız da azalacak. Bu çalışmalar tüm Türkiye çapına yayılırsa en cari açığın azalmasına katkıda bulunacak. Bildiğiniz gibi beton, çimento tamamen milli ürünlerle ortaya çıkıyor. Umarım çimento fiyatları petrol fiyatlarından daha ucuz hale gelir ki; özel idarelerimiz, belediyelerimiz büyükşehirlerimiz asfalt yol yerine belki beton yolu da tercih etme imkânını bulabilirler. Bizim bu ihaledeki maliyetimiz ise sıkıştırılmış halde 15cm kalınlığında beton yol olması kaydıyla metrekare fiyatı 35 TL+ KDV'ye mal oluyor. Bugün ki fiyatlarla da bu kalınlık da ki asfaltta aşağı yukarı aynı bedellerin biraz üzerine geliyor şeklinde konuştu.