Madde Bağımlığı İle Mücadele Derneği İl Temsilcisi Kemal Baykara, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi,Atatürk Anadolu Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi’nde seminerler vererek öğrencileri madde bağımlılığına karşı bilinçlendirdi.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Madde Bağımlığı İle Mücadele Derneği İl Temsilcisi Kemal Baykara, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi,Atatürk Anadolu Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi’nde seminerler vererek öğrencileri madde bağımlılığına karşı bilinçlendirdi. Öğrencilerle sohbet havasında geçen seminerlerde Baykara, öğrencilere bol bol nasihatler de verdi. Baykara, “Sağlığınızı hiçbir şey ile değişmeyin çünkü sağlığı yerinde olamayan insanların yapabileceği hiç bir şey yoktur. Daima başkalarına bağımlı olarak yaşamak zorunda kalmaktadır. Bağımlılığı değil bağımsızlığı seçin” dedi.

YILDA 20 MİLYAR

DOLAR ÇÖPE GİDİYOR

Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerinin gençleri tehdit ettiğini söyleyen Baykara, “Sigara, alkol, uyuşturucu maddeler tüm dünyayı olduğu gibi güzel memleketimizin gençlerini de  tehdit etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü gereken tedbirler almazsa bu bağımlılık yapan maddeler sebebiyle toplu ölümlerin meydana geleceğini bildirmiştir. Bağımlılık yapan maddelere ödenen ve bu maddelerin verdiği sağlık zararlarını tedavi etmek için harcanan paralar yüzünden birçok ülkenin ekonomilerinin iflas edeceği öngörülmüştür. Ülkemiz nüfusunun yüzde altmış oranı otuz yaş altı gençlerden oluşmaktadır. Bu durum zehir ticareti yapanların dikkatini ülkemize yoğunlaştırmaktadır. Sigara içen 20 milyon vatandaşımız bir yılda 20 milyar dolar harcayarak sigara almakta ve  bu paranın tamamı yabancı şirketlere teslim edilmektedir” diye konuştu.

MÜCADELEDE SIKINTI VAR

Türkiye genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da madde bağımlılığı ile mücadelede bazı sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Baykara, “Ülkemizde ve özellikle şehrimizdeki sigara ve alkol konusunda sıkıntılarımız vardır.Okulunuzda öğrendiğiniz dostlukları ve arkadaşlıkları hayatınız boyunca unutamayacaksınız. Bu sıralarda iyi kötü yüzlerce anınız olacak. Bu anılarınız sizleri hayatınız boyunca yönlendirecek. Buradaki arkadaşlıklar hiç unutulmayacak arkadaşlıklardır. Fakat sonraki yıllarda bu arkadaşlarınızın bir çoğu ile görüşme imkanı bulamayacaksınız. Bu sıralarda herhangi bir zararlı maddeye bağımlı olduğunuz zaman, kesinlikle unutmayınız ki bağımlı olduğunuz zararlı madde sizi hayatınızın sonuna kadar terk etmeyecek. Fakat sizi zararlı maddeye bağımlı yapan arkadaşınız kısa bir zaman sonra sizi terk edecektir. Artık onunla bir daha hiç karşılaşmayacaksınız” ifadelerini kullandı.

ARKADAŞLIKLARA

 DİKKAT EDİN

Baykara, arkadaşlıklar konusunda da uyarıda bulunarak şöyle devam etti:

“Bilhassa bazı arkadaş gruplarına girmek için sigara kullanan kardeşlerimiz baştan kaybediyor.Bu gün bir sigara kullananı uyuşturucuya başlatmak art niyetli kişilerin beş dakikasını alır.Sigara alkol ve uyuşturucu kullanan kişilerin kendine hayrı olmaz ki size bir hayrı olsun.Bu tip insanlardan ve gruplardan uzak durunuz.Zamanın en kıymetli olduğu günümüzde insanın bir arkadaşı olmalı başını omzuna dayayıp sırlarını paylaşacağı derdini paylaşacağı.Birde yedek arkadaşı olmalı asil arkadaşına ulaşamadığında ona ulaşmalı.Üçüncü arkadaş günümüzde israftır.Zararlı alışkanlığa bağımlı olmak kolay fakat onu terk etmek o kadar kolay değildir. İnsanlar genelde bir kereden bir şey olamaz denilerek arkadaşları tarafından bağımlı hale getirilmektedirler. Şu hiç unutulmamalıdır ki bir kere her kerenin başlangıcıdır. Ve hayatınız boyunca kendinize, sizi bağımlı yapan o arkadaşınıza her türlü kötü sözleri söylersiniz fakat bağımlılıktan kurtulamazsınız.”

 >> Murat ARISOY’un Haberi