Yaptığı milyonlarca liralık yatırımla kentin çehresini değiştirmek için kararlılıkla çalışan Afyonkarahisar Belediyesi, Maliye Kavşağı'ndaki battı çıktı çalışmalarına devam ediyor.

 

                Jandarma, Stat ve Karayolları kavşaklarında da battı çıktı projelerini hazırlayan Afyonkarahisar Belediyesi çalışmalarına; AFJET, Telekom, su, kanalizasyon, doğalgaz, TEDAŞ ve GSM operatörlerine ait birçok altyapı hattı geçen ve bu anlamda en zor kavşak olarak bilinen Maliye Kavşağından başladı. Çalışmaların ihale şartnamesine göre Aralık ayı sonunda tamamlanması gerekiyor. Ancak yüklenici firma Ekim ayı sonuna kadar çalışmaları bitireceğini vaat etti. Başkan Çoban ise Jandarma Kavşağı ve Demiryolu Üstgeçit köprü projesinin ihalesine de Ağustos ayı içerisinde çıkacaklarının müjdesini verdi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu, Özel Kalem Müdürü Mehmet Savaş, Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk, Yapım Şube Birim Sorumlusu Onur Sadioğlu, Asfalt ve Yol Birim Sorumlusu Kubilay Akın ve yüklenici firma yetkilisi ile birlikte basın mensuplarıyla şantiye alanında incelemelerde bulundu.

 

TRAFİKTE EN ÇOK SIKINTI YAŞANNAN KAVŞAK, MALİYE KAVŞAĞI

 

         Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Planlanan battı çıktı projeleri arasında en zor çalışmanın Maliye Kavşağında olduğunu ifade eden Başkan Çoban; Planlama yaptığımız Stadyum, Jandarma, Karayolları ve Maliye Kavşakları arasında altyapısı en yoğun olan kavşak, Maliye Kavşağı idi. Biz kolay yerden değil, zor yerden başladık. Trafiğin en çok sıkıntı yaşandığı kavşak Maliye Kavşağı olduğundan dolayı önceliği buraya verdik. AFJET'in hem gidiş, hem geliş ana hatları buradan geçiyor, aynı zamanda boruları da geniş çaplı. Yine Belediyemizin içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu TEDAŞ'ın elektrik kabloları, doğalgazın gidiş boruları bunun yanında Telekom'un fiber optik kabloları ve telefon hatları bu bölgeden geçiyordu. Hatların deplase edilmesi, aktarılma çalışmaları halen devam ediyor dedi.

 

'ÇALIŞMAYA BAŞLADIK, 1O GÜN SONRA NE ZAMAN BİTECEK? DİYE SORANLAR OLUYOR'

 

Çalışmaların ne zaman biteceğine yönelik eleştirilere de değinen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; Biz bu kavşağı 1 Temmuz itibariyle trafiğe kapattık. Geçen dönem mahallelerimizde başlattığımız altyapı yenileme çalışmalarında çok sıkıntılarla karşılaşmıştık. Hatta dönemin Valisinin 'bu kadar altyapıya giriyorsun bu senin siyasi hayatına mal olabilir' uyarısına rağmen ben 'siyasi hayatım pahasına altyapıları bitireceğim' demiştim. Elhamdülillah halkımız da bizi utandırmadı. Şimdi yine bu çalışmamızdan dolayı bize mail ve telefonlar geliyor. Çok enteresandır daha çalışmamızın 10. gününden itibaren 'Ne zaman bitecek battı çıktı çalışması' diyen vatandaşlarımız oldu. On günde, yirmi günde, bir ayda böyle bir kavşağın tamamlanması mümkün değil, dünyada böyle bir teknoloji yok. Olsaydı, o teknolojiyi Afyonkarahisar'a getirmek için gayret gösterirdik. Bu tür şikayetler bizi ve ekibimizi üzüyor. Biz de bu konudan en az vatandaş kadar rahatsızız. Kavşağa komşu iş yerlerinin çektiği sıkıntıları biliyoruz. Onlara da gösterdikleri anlayıştan dolayı teşekkür ediyorum dedi. 

 

BUNLAR KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL

 

          Müteahhit firmanın memur mesaisi mantığı ile çalıştığı ve hafta sonları ise çalışmadığına yönelik şikayetleri de açıklık getiren Başkan Çoban; Bunlar kesinlikle doğru değil. Normalde sekiz gibi çalışmalar başlayıp iş planlama cetveline göre genelde akşam saat 20:00'de bitiyor. Bazen 18:00-18:30'da da çalışma bitiyor çünkü beton atılıyor, betonun piriz alması gibi bir durumu oluyor. Betonun piriz alması durumunda işçinin yapacağı bir şey yok. Cumartesi Pazar ise burada  çalışma oluyor. Geceleri çalışılmadığına yönelik eleştirilerde var. Asfalt şantiyemizi yeni kurduğumuz yıl Anbaryolu'nda gece çalışıyoruz. Çalışmaları gece bitirmeyi hedefliyoruz. Bir gün sonrası için de Meteoroloji yağış veriyor. Gece çalışmasından rahatsız olan bazı vatandaşlar önce nöbetçi zabıtayı defalarca arıyor, baktılar belediyeden çare yok bunun üzerine vatandaşlar yoğun bir şekilde emniyeti arıyorlar, bu şekilde trafik ekipleri çalışmamızı durdurdular. Bir gecelik çalışmaya dahi bazı vatandaşlarımız izin vermiyor. Burada da evlerimizden şikâyet gelebilir düşüncesi ve yeni iş güvenliği mevzuatı gereğince tehlikeli ve ağır işlerde geceleri işçileri çalıştıramıyorsunuz diye konuştu.

 

'DENEYİMLİ BİR FİRMA'

 

         İhale şartnamesine göre çalışmaların Aralık ayında tamamlanması gerektiğini ancak firmanın Ekim ayı sonunda çalışmaları bitireceği vaadinde bulunduğunu ifade eden Başkan Çoban; İhale takvimine göre altı aylık süre olmasına rağmen müteahhit firma inşallah Ekim ayı sonuna kadar buradaki çalışmayı bitireceğini vaat ediyor. Ümit ediyor ve istiyorum ki ben Ekim sonuna bırakmadan bu çalışmayı bitirirler. Müteahhit firma ilk defa böyle bir çalışmayı burada yapmıyor, Ankara, Konya gibi illerde de benzer çalışmaları yapmış deneyimli bir firma dedi. Başkan Çoban Ağustos ayı içerisinde hem Demiryolu Üstgeçit köprü projesinin hem de Jandarma Kavşağı battı çıktı projesinin ihalesine çıkılacağı müjdesini verdi.

 

3- 5 DAKİKALIK GECİKMELER ŞEHRİMİZİN GÜNDEMİNDE OLMAMASI GEREKİR

 

     Sürücülere kolaylık sağlama adına alternatif yolların da belirlendiğini aktaran Başkan Çoban; İl Emniyet Müdürlüğümüz ile ortaklaşa çeşitli alternatif yollar belirledik. Elbette bunlar kavşağın görevini tam anlamıyla yerine getiremezler. Ancak eskiye göre 3-5 dakikalık bir gecikmeye mal oluyor. Bu tür bir gecikmenin de şehrimizde gündüz olmaması gerekiyor. Alimoğlu Mermer Fabrikası'nın önünden Gazlıgöl Caddesine çıkan yolda çalışmalarımız tamamlandı. Biz orayı trafiğe açmıştık ancak Devlet Demiryolları kendi yetkisinde olduğu için yolu kapattı. Ancak sağ olsun Sayın Valimiz, Emniyet Müdürümüz sıkıntıyı gördüler ve Devlet Demir Yolları yetkilileri ile görüşerek sorun aşıldı. Bugün yarın tek yönlü gidiş olarak yolu trafiğe açacağız. Demiryolu hemzemin geçişine otomatik bariyer yerleştiriyoruz. Montaj çalışmaları devam ediyor. Yine bir personelimizi buraya görevlendirdik diye konuştu

 

 

 

GECE ÇALIŞMASINA MÜSAADE EDİLMEZ

 

    Fen İşleri Müdürü Hüseyin Öztürk ise çalışmaların son sürat devam ettiğine dikkat çekerek gerekli takip işlemlerini sürdürdüklerini söyledi. İşin ihale şartnamesine göre resmi olarak Aralık ayında bitiyor olmasına rağmen firma Ekim ayı sonunda bitireceğini vaat ediyor. Bizde bunu gözlemliyoruz. Alternatif yollarla ilgili çalışmamız ise devam ediyor diye konuştu. Müteahhit Firma Sahibi Cemalettin Çakır ise işimizin süresi 12'nci ayda tamamlanıyor. Ekim sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Mümkün olursa daha da erken bitireceğiz.  Gece çalışma konusunda hem emniyet, hem de gürültü yönünden kesinlikle müsaade edilmez diye konuştu.