Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Dinar’a gelişinin 87. yıl dönümü etkinliği nedeniyle yoğun bir kalabalık ile yürüyüş programı düzenlendi.

Programa; Kaymakam Mustafa Şahin, Belediye Başkanı Saffet Acar, Garnizon Komutanı Serkan Ateş, Cumhuriyet Başsavcısı Emrah Özge Yelken, Emniyet Müdürü Yunus Dinç, siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluşların amir ve müdürleri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Saat 09:30 da Dinar Tren Garı alanında toplanan protokol ve vatandaşlar, bando eşliğinde Hükümet Konağı önüne kadar temsili bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonrasında çelenk programı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması sonrasında Belediye Başkanı Saffet Acar günün önem ve anlamını belirten konuşmasını yaptı.

 

Başkan Acar konuşmasında şunları söyledi; “Mustafa Kemal Atatürk, ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra zaman zaman yurt gezilerine çıkmıştır. Kimisi kısa süreli, kimisi uzun süreli olan bu ziyaretler, genellikle önemli sosyal ve siyasi gelişmelerin hemen öncesi ve ya sonrasında gerçekleşmiş olması bakımından da dikkat çekmektedir. Bu nedenle Atatürk, ziyaretleri esnasında halkla iç içe olabileceği ve onlarla fikir alışverişinde bulunabileceği belediye, vilayet, Cumhuriyet Halk Fırkası ve Türk Ocağı gibi yerleri ziyarete büyük önem vermiştir. Bu şekilde hem gerçekleştirmiş olduğu inkılâpların uygulanışını görmüş, hem de gerçekleştirmeyi düşündüğü inkılâplarla ilgili olarak halkı bilgilendirerek kamuoyu oluşturmuştur. Atatürk’ün bu nitelikteki gezilerinden birisi ve belki de en önemlisi 1930 yıllarında başlayıp kısa bir ara hariç 3 Mart 1931 tarihine kadar devam eden yurt gezisi olmuştur. 1929 Dünya Ekonomik Buhranının Türkiye’ye olan etkilerini de tespit etmek amacıyla, sık sık yurt gezileri planlamış ve çeşitli bakanlıklar ve kalabalık uzmanlardan oluşan bir heyet ile yurdu karış karış gezmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilçemizden 3 kez geçmiştir. Planlı olarak geldiği tarih ise 12 Mart 1930 olarak kayıtlarımızda yer almıştır. Atatürk’ü karşılama heyetinde dönemin kaymakamı ve dönemin belediye reisi Şemsettin Bey (Şener) öncülüğünde tüm Dinarlılar bulunmaktadır. Atatürk ilçemizde ilk olarak şimdiki belediye iş merkezinin olduğu binaya yani o devrin belediye binasına gelir; merdivenin başında Dinarlı vatandaşlarımıza kısa bir konuşma gerçekleştirir, daha sonra belediye binasında kaymakam, belediye başkanı ve dönemin yetkili

 

kimseleri ile görüşür. Daha sonra Ulu caminin önündeki şadırvanın olduğu bölümde bulunan ve ilçenin tek salonu olan Türk Ocağı salonunda vatandaşlar ile bir araya gelmiştir. Burada nezaket sahibi Dinarlı büyüklerimiz Atasına ıhlamur ve pasta ikram etmiştir. Atatürk Binanın eskiliğine ve çürüklüğüne vurgu yaparken Muallim Kamil Olgaç öne çıkarak “Paşam siz her şeyin temelini yeniden attınız, korkmayın bina sağlamdır.” der ve Atamızın endişesini gidermeye çalışır. Atatürk sohbet bitiminde halkın coşkun sevgi gösterileri arasında Afyon’a doğru Şemsettin Bey ve etrafındaki karşılama heyeti ile birlikte uğurlanarak Dinar’dan ayrılır. Büyük Atatürk yüce Türk Milletine karşı her zaman sevgi ve muhabbet duyguları beslemiş ve Yurt gezileri ile halkla iç içe olması bu durumu açıkça göstermiştir. Dinar’lı vatandaşlarımız Büyük Atatürk’ün emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve onun ilke ve prensiplerine sadık kalarak ona olan sevgi ve bağlılıklarını her zaman ifade etmektedir. Kentimiz için önemli olan bu gururlu gün; bir gelenek haline getirilmiş ve Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçemize gelişinin 87. Yıl dönümü büyük bir coşku ile bu günde tüm Dinarlılar ile kutlanmaktadır. Etkinliğimizi destekleyen tüm vatandaşlarımızı kutlar, hepinize saygı ve selamlarımı sunar teşekkür ederim.” dedi

 

Yapılan konuşma sonrasında Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları gurubu sahne aldı.