‘İstihdam’da Milli Seferberlik Kampanyası’ kapsamında iş dünyasını harekete geçirmek amacıyla Afyonkarahisar’a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat; “Ülke ekonomisini güçlendirmek ve üreten ülke olmak için istihdamın artırılması noktasında işverenler ile kurumlarımızın üzerine düşenleri paylaşarak ortak yol haritası belirlemek için sahadayız” dedi.

‘İstihdam’da Milli Seferberlik Kampanyası’ kapsamında iş dünyasını harekete geçirmek amacıyla Afyonkarahisar’a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat; “Ülke ekonomisini güçlendirmek ve üreten ülke olmak için istihdamın artırılması noktasında işverenler ile kurumlarımızın üzerine düşenleri paylaşarak ortak yol haritası belirlemek için sahadayız” dedi.

 

Türkiye’ye yönelik askeri ve ekonomik darbe girişimleri sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Konya’dan başlattığı ‘İstihdam’da Milli Seferberlik Kampanyası’ kapsamında bakanlığa bağlı kurum yetkilileri Afyonkarahisar’da bir dizi temaslarda bulundu. Ziyaretler öncesinde basın mensupları ile bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat, kampanya ve temel amaçlarına ilişkin bilgiler verdi.

 

“KAYITSIZ İSTİHDAM ÜLKE EKONOMİSİNDE ÖNEMLİ KAYIP”

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat, SGK Başkan Yardımcısı Muhiddin Şahin, SGK Afyonkarahisar İl Müdürü Samet Fidan ve ile Bakanlığa bağlı kurumların bürokratlarının katıldığı basın toplantısında konuşan Arat; “Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı ‘Milli Seferberlik’ çağrısından sonra ekonomide son zamanlarda yaşanan global çalkantılar sonrasında sayın Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu, ‘İstihdam’da Milli Seferberlik Kampanyası’ başlattı. Bunun ilki geçtiğimiz hafta Cuma günü Konya’da katılımı yüksek olan bir heyet ile gerçekleştirildi. Bu çalışmalarımızın bir ayağı da tabii istihdamı teşvik etmenin yanında, kayıtsız istihdama da bir nevi çözüm getirilmesi anlamında nasıl azaltılabilir diye tedbirler üzerinde de çalışmaktayız. Hâlihazırda devam eden bazı projelerimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) uyguladığı kayıtlı istihdamın teşviki gibi politikalar var. Bildiğiniz gibi kayıtsız istihdam ekonomide büyük bir kayba neden olmaktadır. Bunu yüzde 50’li seviyelerden yüzde 30’lu seviyelere Allah’a şükür indirmiş durumdayız, ama daha da indirmemiz gerekiyor. Her bir puanlık indirimin ülke ekonomisine katkısı, SGK’ya katkısı dolayısı ile finansmanda 1,9 milyar TL olarak görülmekte çok önemli bir kaynak. İstihdamı teşvik ediyor olmamızın bir diğer nedenini ise kayıt dışılığın azaltılması, kayıtlı istihdamın arttırılması olarak değerlendirebiliriz” dedi.

 

“YENİ İSTİHDAM TEŞVİK PROJELERİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

‘İstihdam’da Milli Seferberlik Kampanyası’ ile işgücünü artırmayı ve güçlü ülke ekonomisinin temellerinin devlet, işveren, çalışan üçgeninde oluşturulmasının en önemli konulardan biri olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat, kayıt dışı istihdamı ortadan kaldırmak için atılacak yeni adımların olduğunu da söyledi. Afyonkarahisar’da işverenler için İstihdam ve SGK Prim Desteği teşviklerinin yürütüldüğünü bu desteklerin süresinin uzatılması yönünde bir çalışmanın da halen devam ettiğini belirten Arat; “Sigorta prim teşvikinin yanında artı istihdamı teşvik eden bir proje üzerinden çalışıyoruz. Kısmet olursa bunu 2017 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadarda hayata geçirmeyi düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

“KAYIT DIŞI İSTİHDAM ORANINI YÜZDE 15’E DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

 

İstihdama yeni katılacak kişilere devletin bir anlamda destek vermesini sağlayacak bir program üzerinden çalışılıyor. Sayın bakanımız ve sayın başbakanımız temel prensiplerini anlattı. Şu anda programın uygulamaya ilişkin esasları üzerinde çalışma yürütmekteyiz. Tabi ki bu konuları da burada Sanayi ve Ticaret Odaları ile görüştüğümüzde değerlendireceğiz onların isteklerini, önerilerini bu anlamda programın hayata geçirilmesinde dikkate alarak planlamak istiyoruz. Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15’e indirmek gibi bir hedefimiz var. Tabi kayıt dışı istihdamın azaltılmasındaki önemli unsur rehberlik ve teşvik olabilir. En önemlisi tabii bu konudaki bilinçliliğin arttırılmasıdır. Her hafta Cuma günleri bu tür alan çalışmaları ile kayıt dışı istihdamın azaltılmasına yönelik çalışmalar yaparken, diğer yandan da istihdamı artıracak çalışmaları paydaşlarımızla değerlendireceğiz” diye konuştu.