Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Bağımsız Arabulucular Derneği işbirliğiyle Arabuluculuk Semineri düzenlendi. Seminerde konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, arabuluculuk sistemi ile iş hayatında diyaloğun sağlanacağını kaydetti.

 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Bağımsız Arabulucular Derneği işbirliği ile ATSO’da Arabuluculuk Semineri düzenlendi. Seminere Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, Bağımsız Arabulucular Derneği Başkanı Dursun Yassıkaya, kurum ve kuruluşların yetkilileri ve avukatlar katıldı.

 

TARAFLAR BİRBİRİLERİNE KARŞI DAHA ANLAYIŞLI OLACAK

 

Seminerin açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, “İş dünyasının önemli sorunlarından birisi işçi-işveren ilişkileridir. Hayatımıza giren arabuluculuk sistemi iş hayatında diyalog ortamı sağlayacak. Taraflar daha hızlı, daha ucuz ve birbirlerini yıpratmadan sorunlarını kendi aralarında çözme imkânına kavuşacaklar. Yargı süreci sonunda verilen karar sadece taraflardan birini tatmin ederken, arabuluculukta kazanan veya kaybeden olmayacak. Her iki tarafın da kazançlı çıkabileceği bir süreç aranacak. Öte yandan arabuluculuk, karşılıklı iletişimi geliştirecek, bozulan ilişkileri onaracak ve tarafları birbirlerine karşı daha anlayışlı kılacak” dedi.

 

ANADOLU KÜLTÜRÜNDE MEVCUT

 

Arabuluculuk sisteminin Anadolu kültürüne uzak olmadığını hatırlatan Köse, “İşte bu özellikleri sebebiyle arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözümü için kullanılabilecek uygun bir yöntem olarak görünüyor. Bu sistemin Anadolu kültüründe zaten mevcut. Eskiden Anadolu’da iki kişi arasında sorun olduğu zaman iş mahkemeye gitmeden önce büyükler araya girer, iki tarafı oturtup konuştururlar, sorunu kendi aralarında çözmelerine, barışmalarına ön ayak olurlardı. Aslında bu eski yöntemi kurumsal bir hale getirmiş olduk. Bu sistemin yaygınlaşmasını hem iş hayatını kolaylaştırması, hem de yargı mekanizması üzerindeki yükü azaltılması açısından çok önemli görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

ARABULUCULUK ANLAŞMA İLE SONUÇLANIYOR

 

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da arabuluculuk sistemi hakkında bilgi verdi. Öztatar, “Afyon’da bir başarı hikayesi var. Şu anda 5 ay bitmek üzere. 1 Ocak’tan itibaren İş Mahkemeleri’nde arabuluculuk dava şartı haline geldi. Toplam 5 ayda açılan dava sayısı 157. Bu da şu demek: 5 ayda Afyonkarahisar’daki bir İş Mahkemesi’ne 75 dosya açılmış. Bu geçen yıl 300 dolaylarındaydı. Bu da İş Mahkemesi’ndeki dosya sayısının azaldığını gösteriyor. Türkiye genelinde de veriler çok olumlu. Yüzde 70 oranında arabuluculuk, anlaşma ile sonuçlanıyor. Arabuluculuk, işçi ve işveren tarafının kazandığı bir sistemdir. Arabuluculuk, adalete en hızlı erişim sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

 

Seminerde Bağımsız Arabulucular Derneği Başkanı Dursun Yassıkaya da sunum yaptı. Seminer, plaket töreni ile sona erdi