Eskişehir ve Afyonkarahisar’da duyarlı vatandaşlar tarafından 10 günlükken bulunan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerine teslim edilen yavru kızıl geyikler Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki (Hayvan Hastanesi) veteriner hekimlerin tedavisi ile hayatta kaldılar.

 

Sütten kesilmedikleri için keçi sütü ile beslenen ve tedavileri yapılan geyikler 1 aylık sürenin ardından Eskişehir’de bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Çatacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisindeki geyik üretme istasyona teslim edildi.

 

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyon Şube Müdürlüğü’nden Veteriner Hekimi Ali Gezer, kendilerine vatandaşlarca teslim edilen geyik yavrularının en kısa sürede Hayvan Hastanesi’ne getirildiği belirterek “Yavrularımızın bir tanesinin çenesinde kırık olduğu ve beslenmesinde sıkıntı olduğu tespit edildi. Buradaki veteriner hekim hocalarımız gereken tedavi ve bakımı gerçekleştirdiler” dedi. Gezer, yavru geyiklerin AKÜ Hayvan Hastanesi’ndeki tedavilerinin sona erdiğini ve bundan sonraki yaşamlarını Doğa Koruma ve Milli Parklar Eskişehir Şube Müdürlüğü bünyesinde bulunan bakım beslenme ve rehabilitasyon merkezinde sürdüreceklerini ifade etti.

 

AKÜ Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Emine Hesna Kandır ise geyik yavrularının bakıma ihtiyaçları duydukları bir halde teslim aldıklarını belirterek, “Yavrular getirildiğinde bakıma ihtiyaçları vardı. Çok küçüklerdi yaklaşık bir ay kadar merkezde kaldılar, tedavi süreçleri devam etti. Bu arada bakım ve beslemeleri ile gönüllü öğrencimiz Tuğrul Çağrı Gül ilgilendi. Sağlık problemlerini de fakültemiz Cerrahi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. M. Volkan Yaprakçı ile gidermeye çalıştık. Yaklaşık bir aydır bizimle misafirlerdi ve bugün sağlık durumları çok iyi. Bir sorun yok. Artık doğaya dönmeye hazırlar” diye konuştu.

 

Yavru geyiklerden birinin çenesinin kırık halde geldiğini ve çok küçük olması nedeniyle özel bir yöntem ile beslendiğini ifade eden Cerrahi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. M. Volkan Yaprakçı ise şunları söyledi:

 

“Yavrular iki ayrı dönemde geldiler, bir tanesinin çenesinde küçük bir kırık tespit ettik. Bu yüzden beslenmesi sıkıntıydı, özel bir besleme yöntemi kullandık. Yeniden sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağladık. Diğer yavru da ise genel durum bozukluğu, ishal durumu vardı ve yine beslenme bozukluğuna bağlı aşırı bir kilo kaybı gördük.  Özel beslenme yöntemi kullanarak ve yine süt ve mama besin desteği ile sağlıklı olmasını sağladık. Yavrular normalde sütle beslendiği ve çok genç oldukları için keçi sütü ile besledik. Arkadaşımız da günde en az 3 kez olmak üzere besleme rejimleri uyguladı. Genel olarak ikisi de sütle besleniyor. Çoğunlukla küçük olanı daha çok sütle besliyoruz. Şuanda bir tanesi 20 kilo diğeri 28 kilo, kendilerine yeterince topladılar.”

 

Yaprakçı, yaklaşık 1 aydır bakımları devam eden kızıl geyik yavrularından dişi olana zayıf olduğu için Safinaz, erkek olana ise Temel ismini koyduklarını da sözlerine ekledi.

 

AKÜ Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Araştırma Uygulama ve Eğitim Merkezi kuruldu

 

Öğretim Üyesi Emine Hesna Kandır ayrıca vatandaşların doğada yaralı ya da bakıma muhtaç gördükleri hayvanları 112 acil yardım hattına bildirerek hayvanların kendilerine intikal etmesi için yardımcı olmalarını isteyerek, bu konuda bilinçlenmenin önemine dikkat çekti. Kandır, şöyle konuştu:

 

“Kızılgeyik popülâsyonu diğer yaban hayvanlarında olduğu gibi azalmaya devam ediyor. Yaklaşık bin 500 tane kaldı. Bu bağlamda devlete ait geyik üretme istasyonları var ama tabii doğadaki hayvanın korunması, üretmekten daha fazla önem arz ediyor. İnsan baskısını en düşük düzeye indirmemiz gerekiyor. Üniversitemizde kısa süre önce Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Araştırma Uygulama ve Eğitim Merkezi kuruldu. Alan tespiti ve binalarla ilgili proje devam ediyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Solak Hocamızın desteğiyle yaban hayatına dair bir merkez kurulmasına dair çalışmalar yapıyoruz. Bu merkezin temel amacı her ne kadar yaban hayvanlarının tedavi edilmesi, iyileştirilmesi, doğaya kazandırılması olsa da bundan daha önemli vatandaşın ve halkın bilinçlendirilmesi, yaban hayatındaki zararın en az düzeye indirilmeye çalışılmasıdır. Bu da ancak eğitimle olabilecek bir olay. Vatandaşa özellikle söylemek istediğimiz; doğada yaralı ya da bakıma muhtaç olarak gördüğünüz hayvanlar için 112 acil yardım hattını arayarak bu hayvanların Milli Parklar Genel Müdürlüğü çalışanları tarafından alınması ve bize iletilmesi konusunda yardımcı olmalarıdır.”