Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Avrupa Rehberlik Merkezi (Euroguidance) Türkiye Birimi ve İŞKUR tarafından Sandıklı Park Otel’de düzenlenen “Eğitim İstihdam İlişkisinin Kurulmasında Kariyer Yönetimi Çalıştayı”na katıldı.

 

İŞKUR yetkilileri, üniversiteler, çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin katılımıyla düzenlenen çalıştaya AKÜ Sandıklı Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Karaca ile Sandıklı MYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güray Gürpınar ve Öğr. Gör. Volkan Yüncü de katıldı.

 

Eğitim olmadan kalkınma olmaz

 

Çalıştay açılışında bir konuşma yapan Sağbaş, AKÜ’nün kökeninin 1974 yılına dayandığını belirterek Sağbaş, üniversitenin 100 binin üzerinde mezun verdiğini söyledi. Sağbaş “Üniversite olarak ülkemizin emek istihdamına katkı sunuyoruz. Eğitim ile ekonomik kalkınma arasında pozitif ve güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Doğal kaynak zengini ülkeler dışında eğitime önem vermeden kalkınmayı sağlamış ülke bulunmamaktadır. Eğitim ile emek sektöründe istihdam arasında da pozitif ve güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Özetle kalkınma için üretim, üretim için istihdam, istihdam içinde eğitim ön ve gerekli koşuldur” dedi.Kariyer planlamasının meslek hayatının başında olan gençler için çok önemli olduğunu vurgulayan Sağbaş, gençlerin kariyer danışmanlığı için gereken desteği üniversite olarak sağladıklarını belirtti. Sağbaş, üniversite olarak emek sektöründe verimliliğin artırılmasına, istihdamın arttırılmasına yönelik Zafer Kalkınma Ajansının projelerinde paydaş olarak yer alındığını belirtti.

 

2017 sonunda Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi hizmete girecek

 

Konuşmasında AKÜ hakkında da bilgiler veren Sağbaş, AKÜ’nünAfyonkarahisar’da yer alan termal su kaynaklarını fizik tedavi alanında kullandığını söyledi.  Sağbaş, “Fizik Tedavi Hastanemiz ülkemizde Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Yeterlilik Kurulunun akredite ettiği 13. hastanesidir. Afyonkarahisar termal turizm konusunda lider şehir olma özelliğine sahiptir. Üniversite hastanemiz şehrimizde bulunan termal otellerle işbirliği içinde yurtdışından fizik tedavi amaçlı yabancı hasta getirme konusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Üniversitemizde sadece Afyonkarahisar’a değil bölgemize hizmet verecek Onkoloji ve Hematoloji Hastanemizin tedavi üniteleri faaliyete geçmiş, önümüzdeki yıl ortalarında da 180 yataklı hastanesinin tamamlanması planlanmıştır” dedi. AKÜ’nün bölgedeki zenginliklerinin ülke ekonomisine kazandırılması noktasında önemli bir rol oynadığını belirten Sağbaş, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında yapılan çalışmalardan söz etti. Bu alanda, Orman ve Su işleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun teşvik ve himayesinde bir çalıştay düzenlendiğini kaydeden Sağbaş, Afyonkarahisar’ın ekonomisine katkı sağlayacak olan lavanta bitkisinin ekimine de başlandığının altını çizdi. Sağbaş sözlerine şöyle devam etti:

 

“Tıbbi ve aromatikbitkiler ile ilgili olarak bilimsel çalışmalarla da konuya destek vermeye devam edeceğiz. Üniversitemizin Afyonkarahisar ve bölge ekonomisine katkılarından biriside 2016 Mart ayında faaliyetine başlayan Afyon-Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme bölgesine kısaca Teknopark’a ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Teknoparkımızın bölgemizin üretimini arttırmasını hedeflemekteyiz.”

 

Eş zamanlı oturumlarla gerçekleştirilen çalıştayda kariyer yönetiminde yeni yaklaşımlar, kariyer danışmanlığında ölçme ve değerlendirme araçları, eğitim-istihdam ilişkisinin kurulması bağlamında iş hayatına hazırlık gibi konular ele alındı.