Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gastronomi Kulübü tarafından İstanbul Rotana Hotel’de “Executive Chef ” olarak kariyerini sürdüren Şef Rafet İnce ile “Yemek Sunum Teknikleri” adlı söyleşi düzenledi. Söyleşiye gastronomi ve aşçılık bölümlerinden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

Kütahya Porselenin, Ar-ge takım lideri Enver Tarımyaptığı konuşmada porselenin tarihini, porselen çeşitlerini ve Rafet İnce danışmanlığında tasarımı yapılan tabakları anlatarak işletme hakkında bilgiler verdi.

 

Şef İnce, konuşmasına CHEF kelimesinin açılımını yaparak başladı. İnce, “C – Culinary (mutfak ) , H – Hospitality (insan ilişkileri) , E – Education (eğitim), F –  Food (yemek),CHEF = Mutfak + İnsan ilişkileri + Eğitim + Yemektir. Bu dört özellikten üçü olur biri olmazsa, sen iyi bir aşçısındır. Aşçının açılımı bana göre eli lezzetli pişiricidir. Aşçı kelimesi de Hz. Mevlana’dan gelmektedir: ‘Aşa katarsan aş olur sana aş, aşa katmazsan aş olmaz sana aş.’ Yani yapmış olduğun yemeğe sevgini katarak yaparsan o yemek lezzetli yemektir. Aş kelimesi aşktan gelmektedir” diye konuştu.

 

Ulusal ve uluslararası yarışma deneyimlerinden bahseden İnce, “Yarışmalar, insanın hırsını yenmek için bir basamak, kazanılmayan madalyadan çok kazanılan tecrübe meslek hayatında avantaj sağlar” dedi. Türk Mutfağının yanlış tanıtıldığını söyleyen İnce, “İdealist ve realist iyi bir şef olun, kopyacı olmayın” ifadelerini kullandı.

 

Soru soran öğrencilere, Kütahya Porselen tabakları hediye edilmesinin ardından Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sandıkçı’nın Şef Rafet İnce’ye plaket takdim etmesi ile söyleşi sona erdi.